BibTex RIS Cite

Katar’da Kısa Öykünün Doğuşu ve Gelişmesi / Rise and Improvement of Short Story in Qatar

Year 2016, Issue: 28, 275 - 291, 13.07.2017

Abstract

Öz: Arap dünyasında modern anlamda edebi faaliyetlerin en geç başladığı ülkelerin başında Umman ve Körfez ülkeleri gelmektedir. Bu ülkelerde modern edebi faaliyetlerin geç başlamasının ardında pek çok neden yatmaktadır. Körfez ülkelerinde modern öykünün ortaya çıkışı genellikle petrolün keşfinden sonradır. Petrolün değerlendirilmesiyle gelen ekonomik rahatlama, beraberinde pek çok alanda değişikliği de getirmiştir. Eğitim ve kültür alanındaki hızlı değişimler, toplumda olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlamış ve bu durum edebi çevrenin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Ancak edebi çevrenin oluşması ve bu oluşumun meyvelerinin alınması uzun bir zaman almıştır. Bu ülkelerden birisi de Katar’dır.

Anahtar Kelimeler: Katar, Öykü, Hüseyin Nimet.

Abstract: In Arabic World, Omman and Gulf countries are among the pioneer countries which the literary activities began most lately. There are alot of reason why the literary activities began lately in Gulf countries. Birth of modern narrative in Gulf countries is usually after discovery of oil. Economic boon ensues  after assessing the oil and this provides new changes in some areas. Some of rapid changes in educational and cultural areas ensured positive development in the society and  this situation formed a basis for occurrance of literary atmosphere. Nevertheless, occuarance of literary atmosphere and having the fruits of the labor took a long time. Qatar is one of these countries.

Key Words: Qatar, Tales, Hossein Nemat.

Year 2016, Issue: 28, 275 - 291, 13.07.2017

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Hüseyin Yazıcı

Publication Date July 13, 2017
Published in Issue Year 2016 Issue: 28

Cite

Chicago Yazıcı, Hüseyin. “Katar’da Kısa Öykünün Doğuşu Ve Gelişmesi / Rise and Improvement of Short Story in Qatar”. Şarkiyat Mecmuası, no. 28 (July 2017): 275-91.