Yöneylem Araştırması özellikle II. Dünya savaşı sırasında İngilizlerin Alman hava hücumlarına karşı daha etkin bir savunma geliştirebilme amacıyla ortaya -çıkmışâ€”ve—askeri—alanda—çalışan—personelin—çoğu—aynı—uygulamaları— işletme-problemlerine uygulamaya çalışmışlardır. Özellikle, Kantorovich (1940) ve Dantzig (1947) adlı iki bilim adamı birbirlerinden bağımsız olarak doğrusal programlama alanında çalışmalar yapmış ve bu çalışmalar günümüzde kullanılır hale gelmiştir. Askeri alandaki başarı, işletme problemlerinin çözümünde de Yöneylem Araştırması tekniklerinin uygulanmasına İtici bir güç olmuştur. İşletme yönetimlerinde optimumu yakalayabilmek için, maliyetleri minimize edecek veya karı maksimize edebilecek işlerle ilgili uygun atama işlemlerini gerçekleştirebilmek oldukça önem arz etmektedir. Yani bir işin cn uygun kişiye verilebilmesi verimliliği arttırmada çok önemlidir. Dolayısıyla bunu başarabilmek, işletme maliyetlerine ve karına olumlu yönde yansıyacaktır. Yöneylem Araştırmasında bu gibi durumlar için kullanılabilecek olan atama modelleri vardır ve bunların çözümü içinde kullanılan "Macar Algoritması" tekniği vardır. Bu çalışmada bu bilimsel teknik için gerekli tüm bilgiler verilecek ve bunla ilgili bir vaka uygulaması yapılarak işletmelere uygulanabilirliği, bu vakanın Macar Algoritması ile çözümü gerçekleştirilerek ortaya konulacaktır.
Anahtar Kelimeler: İşletme Yönetimi, Optimum, Atama modelleri ve Macar Algoritması
ABSTRACT
Operations research as an autonomous discipline emerged during the Second World War as a result of the Brİtİsh effort to devolop a more effective defense against the raids of Germán air fleet. Most of the military staff thereby tried to adopt the same techniques in the field of management.
In specific, Kantorovitch (1940) and Dantzig(1947) were two prominent scientists who independently contributed to the field of linear programming and these studies today matured to a stage of implementation in the area of business strategy and decision-making . The success in the military arena had also become a driving force for the adoption of Operations Research techniques in the solution of management problems. It is of great importance to realize the appropriate assignment operations that would maximize profits or minimize costs to reach optimum in business decision -making . In other words, assigning the specific position to the most appropriate specific person is highly crucial in terms of increasing productivity as will be reflected positively in the cost and profit profile. There exists assignment models and the "Hungarian Method " used their solution in Operations Research . In this study, the scope and dimensions of this technique will be presented accompagnied by a case study to detect its applicability in various management situtations.
Key Words: Business Management, Optimum, Assigment Models and Hungarian Method
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 4, 2013 |
Published in Issue | Year 2007 Issue: 2 |