Bu çalışma, Eskişehir’de
tüketim alışkanlıklarını ve dışarıda yeme-içme olgusunu orta sınıf üzerinden,
gıda ve beslenme sosyolojisinin sınırlılıkları içerisinde anlama çabası
yürütmektedir. Orta sınıf, üretim araçları karşısındaki konumundan ziyade
tüketim potansiyeli üzerinden ele alındığında, orta sınıfın yeni kapitalizm
koşullarında en önemli kaygısının istikrarlı bir toplumsal yapı ve sağlam bir
“gelecek garantisi” olduğu görülmektedir. Orta sınıf kendisini tüketim
üzerinden var etmektedir. Tüketimin sürekli hale getirilebilmesi için
belirsizliğin, istikrarsızlığın ve güvencesizliğin ortadan kaldırılması
gerekir. Eskişehir’de örneklem dâhilinde görüşülen orta sınıf için dışarıda
yemek yeme sıradanlaşan gündelik bir pratik haline gelmiştir. Orta sınıf çalışma
koşullarından dolayı öğle yemeklerini bir zorunluluk seçimi olarak gerek
kurumsal yemekhanelerde, gerekse firmaların sağladığı yemek kartlarıyla,
gerekse anlaşmalı olunan lokantalarla çözmektedir. Akşamları dışarıda yemek ise
aile etkinliği, yakın arkadaş çevresi ile sosyalleşme, eğlence ve “beslence”
gibi birtakım nedenlerle yapılan bir gündelik pratiktir. Eskişehir’de orta
sınıf, dışarıdaki yemek mekânlarında diğer sınıfsal pozisyonlardan
farklılaştırarak kendini “özel” hissetmek istemektedir.
This study attempts to understand middle class consumption patterns, particularly eating out
phenomenon in the limits of sociology of food and nutrition. Middle class, when its position
towards consumption is evaluated rather than means of production; it is clearly seen that
steady “future expectation” and consistent social sturucture are main concerns of middleclass under the “new capitalism” conditions. For middle class, consumption needs to be
constant which is how this particular class brings into existence itself uncertainty, instability
and precarity to be annihilate. In Eskişehir, middle class members are interviewed. For
middle class, eating out become an ordinary everyday practice. Because of middle class’
working conditions, its members have their lunchas a result ot taste of necessity whether
in cafeterias, or contractual restaurants by paying with dining cheques and cards. Eating
out at nights turns out a family activity, close friends gathering that is being socialized,
entertainment and “foodatainment” as part of an everyday practice. Middle class’ in Eskişehir
desire to be “special” and prefers eating out spaces in order to distinct its class differences.
Journal Section | MIDDLE CLASSES SPECIAL CASE |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Issue: 54 |