BibTex RIS Kaynak Göster

Weber's Historical Urban Sociology: City as a Base of Modern Society

Yıl 2011, Cilt: 3 Sayı: 22, 423 - 442, 14.10.2011

Öz

Since the beginning of modernity, discussions concerning the development and characteristics of occidental city in the West have played a central role in defining modern society and exploring its origins. In that, both the synchronous emergence of modern society with urbanization and the manifestation of modernity-triggering capitalism as an urban phenomenon have been instrumental. In that regard, early sociologists have focused their attention on urban development and characteristics of occidental city. Yet, none has done better than Weber, who can justly be considered as the founding father of urban sociology, in handling the issue systematically. Weber proposed historical-sociological theories of urban development and, within the framework of his theories, put the city in the center of modern society. He argues that modernity never took place in the Orient because cities in the real sense never developed there. In this respect, it could be argued that Weber's analysis of cities centers around the exaltation of modern Occidental society, which is the fundamental purpose of his sociology. This paper addresses Weber's analysis of the birth and rise of cities, and how they lie at the foundation of modernity within the framework of his theory of sociology.

WEBER'İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR

Yıl 2011, Cilt: 3 Sayı: 22, 423 - 442, 14.10.2011

Öz

Modernitenin başlangıcından itibaren Batı'da şehirlerin gelişimine ve Batı şehrinin hususiyetlerine dair tartışmalar modern toplumun tanımlanması ve kökenlerinin belirlenmesi bakımından önem arzetmektedir. Gerek modern toplumun bir şehirleşme olgusu ile beraber ortaya çıkması gerekse moderniteyi tetikleyen kapitalizmin şehirli bir olgu olarak görülmesi bunda etkilidir. Bu bakımdan ilk sosyologların ilgi odağında daima, şehrin gelişimi ve Batı şehirlerinin hususiyetleri omuştur. Ancak onlardan hiçbiri bir bakıma şehir sosyolojisinin kurucu ismi olarak görülebilecek olan Weber kadar sistematik bir biçimde konuyu ele alabilmiş değillerdir. Weber şehirlerin gelişimine dair tarihsel sosyolojik kuram geliştirmiş ve bu kuram dahilinde şehri modern toplumun temeline yerleştirmiştir. Ona göre Doğu'da gerçek anlamda şehirler ortaya çıkmadığı için kapitalizm ve dolayısıyla modernite oluşmamıştır. Bu bakımdan Weber'in şehirlerle ilgili çözümlemesinin onun sosyolojisinin temel amacı olan modern Batı toplumunun biricikleştirilmesi çerçevesinde şekillendiği söylenebilir. Bu yazıda Weber'in şehirlerin doğuşu, gelişimi ve modernitenin kökeninde yer alması ile ilgili analizleri ve bu analizlerin onun sosyolojik teorisindeki yeri ele alınacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Lütfi Sunar

Yayımlanma Tarihi 14 Ekim 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 3 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA Sunar, L. (2011). WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(22), 423-442.
AMA Sunar L. WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi. Ekim 2011;3(22):423-442.
Chicago Sunar, Lütfi. “WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 3, sy. 22 (Ekim 2011): 423-42.
EndNote Sunar L (01 Ekim 2011) WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 3 22 423–442.
IEEE L. Sunar, “WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR”, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, c. 3, sy. 22, ss. 423–442, 2011.
ISNAD Sunar, Lütfi. “WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi 3/22 (Ekim 2011), 423-442.
JAMA Sunar L. WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi. 2011;3:423–442.
MLA Sunar, Lütfi. “WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR”. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, c. 3, sy. 22, 2011, ss. 423-42.
Vancouver Sunar L. WEBER’İN TARİHSEL ŞEHİR SOSYOLOJİSİ: MODERN TOPLUMUN TEMELİ OLARAK ŞEHİR. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi. 2011;3(22):423-42.