BibTex RIS Cite

İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler

Year 2005, Issue: 49, 0 - , 21.10.2010
https://izlik.org/JA85DJ57JK

Abstract

Çalışmamızda, 4857 sayılı yeni İş Kanunuyla ihdas edilen istihdam yükümlülüklerinden “işyeri hekimi çalıştırma” ile ilgili 81.maddede belirtilen “işyeri sağlık birimi oluşturma” mecburiyeti, konu hakkındaki ayrıntıları düzenleyen “İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde incelenmiş ve bazı tespitlerde bulunulmuştur.

Kanunda işyeri hekimi çalıştırılması düzenlenirken, işyeri hemşiresi veya sağlık memurundan bahsedilmemekte, sadece “işyeri sağlık birimleri”nin kurulacağı belirtilmektedir. Fakat, kanunda adları geçmemesine rağmen, yönetmelik hükümlerine bakınca, işyerinin risk grubu ne olursa olsun, işçi sayısı 50'den fazla olan işyerlerinde mutlaka en az bir işyeri hemşiresi veya sağlık memurunun “tam gün” çalıştırılacağının düzenlendiği görülmektedir. İşçi sayısı ve işyerinin girmiş olduğu risk grubuna göre ise bu sayı yükselebilmektedir.

İşverene istihdam zorunluluğu getiren bu düzenlemenin kanunla getirilmesi doğru olurdu. Zira, Bakanlar Kurulunun bile kanun hükmünde kararname ile düzenleyemeyeceği, “kuvvetler ayrılığı” ilkesi çerçevesinde yasama organının belirleyebileceği “sözleşme özgürlüğünün sınırları”nı, yönetmelik ile sadece bir Bakanlığın düzenlemesi Anayasa'ya aykırı bir “yetki gaspı” niteliğinde sayılabilecektir.

Year 2005, Issue: 49, 0 - , 21.10.2010
https://izlik.org/JA85DJ57JK

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Authors

Fevzi Demir This is me

Submission Date October 21, 2010
Publication Date October 21, 2010
IZ https://izlik.org/JA85DJ57JK
Published in Issue Year 2005 Issue: 49

Cite

APA Demir, F. (2010). İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 49. https://izlik.org/JA85DJ57JK
AMA 1.Demir F. İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 2010;(49). https://izlik.org/JA85DJ57JK
Chicago Demir, Fevzi. 2010. “İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, nos. 49. https://izlik.org/JA85DJ57JK.
EndNote Demir F (October 1, 2010) İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi 49
IEEE [1]F. Demir, “İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, no. 49, Oct. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA85DJ57JK
ISNAD Demir, Fevzi. “İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 49 (October 1, 2010). https://izlik.org/JA85DJ57JK.
JAMA 1.Demir F. İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 2010. Available at https://izlik.org/JA85DJ57JK.
MLA Demir, Fevzi. “İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, no. 49, Oct. 2010, https://izlik.org/JA85DJ57JK.
Vancouver 1.Fevzi Demir. İşverenin İşyeri Sağlık Birimi Kurma Yükümlülüğü Üzerine Düşünceler. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi [Internet]. 2010 Oct. 1;(49). Available from: https://izlik.org/JA85DJ57JK