EN
TR
Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: “Work and Travel” Programları
Abstract
Bu çalışmada küreselleşme süreci ile birlikte kültürel değişim programlarında meydana gelen dönüşümde küresel üretim ilişkileri sisteminin etkisini analiz etmek amaçlanmıştır. Küreselleşme ile birlikte dünya ölçeğinde kültürel bütünleşme vurgusu artmış, kültürel değişim programları bu alanda kullanılabilecek önemli araçlar arasında yer almıştır. Çalışma içinde incelenen ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından yürütülen “Çalış ve Gez” (Work and Travel - WAT) programı da bu alandaki önemli örneklerden birisini oluşturmaktadır. “Çalış ve Gez” programı ile sezonluk işçilik arasında güçlü bir ilişki olduğu gözlemlenmekte, kültürel değişim bu alandaki üretim ilişkilerini perdeleyen bir özelliğe sahip olmaktadır. Çalışmada “Çalış ve Gez” programında daha önce katılımcı olarak yer almış kişiler ve bu program çerçevesinde faaliyet gösteren danışmanlık firmaları ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte program kapsamındaki istihdam yapısı ve katılımcıların çalışma koşulları incelenmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde programın, işverenler tarafından küresel ölçekte ucuz, esnek ve dönemsel emek gücü temin etmenin bir aracı haline geldiği görülmektedir. Ayrıca programların çeşitli organizasyonlar tarafından sadece kar amaçlı kullanıldığı vurgulanmış, kültürel değişim amacının sınırlı bir şekilde gerçekleştiği ifade edilmiştir. İstihdam süreçlerinin baskın olduğu ve denetimin yetersiz olduğu işleyiş içindeyse, katılımcıların çeşitli sömürü mekanizmalarına maruz kalmaları kaçınılmaz olmaktadır.
Keywords
References
- Atkinson, C. (2010). Does soft power matter? A comparative analysis of student exchange programs 1980-2006. Foreign Policy Analysis, 6, 1–22.
- Baudrillard, J. (2013). Amerika (Y. Avunç Çev., 3. basım). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Bu, L. (1999). Educational exchange and cultural diplomacy in the cold war. Journal of American Studies, 33, 393–415.
- Costa, D. (2011). Guestworker diplomacy (EPI Briefing Paper 317). Washington, DC: Yayımlayan Kurum.
- Costa, D. (2014). J-1 Summer Work Travel Program still poorly regulated. Retrieved from https:// www.epi.org/blog/dhs-state-department-j1-summer-work-travel-poorly-regulated/
- Delong, M. vd. (2009). Cultural exchange: Evaluating an alternative model in higher education. Journal of Studies in International Education, 15(1), 1–17.
- Dikmen, A. (2015). Makine, iş, kapitalizm ve insan. Ankara: Nota Bene Yayınları.
- Edina, P. D. (2008). Summer work and cultural experience ın The United States from a Hungarian point of view. Budapest: Yayınevi.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Political Science
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 12, 2018
Submission Date
April 20, 2018
Acceptance Date
May 15, 2018
Published in Issue
Year 2018 Number: 74
APA
Parlak, Z., & Ersöz, B. (2018). Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: “Work and Travel” Programları. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 74, 11-32. https://izlik.org/JA53EW48FE
AMA
1.Parlak Z, Ersöz B. Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: “Work and Travel” Programları. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 2018;(74):11-32. https://izlik.org/JA53EW48FE
Chicago
Parlak, Zeki, and Batuhan Ersöz. 2018. “Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: ‘Work and Travel’ Programları”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, nos. 74: 11-32. https://izlik.org/JA53EW48FE.
EndNote
Parlak Z, Ersöz B (July 1, 2018) Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: “Work and Travel” Programları. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi 74 11–32.
IEEE
[1]Z. Parlak and B. Ersöz, “Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: ‘Work and Travel’ Programları”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, no. 74, pp. 11–32, July 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53EW48FE
ISNAD
Parlak, Zeki - Ersöz, Batuhan. “Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: ‘Work and Travel’ Programları”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 74 (July 1, 2018): 11-32. https://izlik.org/JA53EW48FE.
JAMA
1.Parlak Z, Ersöz B. Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: “Work and Travel” Programları. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi. 2018;:11–32.
MLA
Parlak, Zeki, and Batuhan Ersöz. “Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: ‘Work and Travel’ Programları”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, no. 74, July 2018, pp. 11-32, https://izlik.org/JA53EW48FE.
Vancouver
1.Zeki Parlak, Batuhan Ersöz. Kültürel Değişim Ziyaretçilerinden Ucuz Emek Gücüne: “Work and Travel” Programları. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi [Internet]. 2018 Jul. 1;(74):11-32. Available from: https://izlik.org/JA53EW48FE