Research Article

Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi

Volume: 3 Number: 1 June 1, 2025
EN TR

Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, çakılı tarla denemesi olarak yürütülen ve 4 yıl süreyle uygulanan azotlu gübre ve arıtma çamuru uygulamalarının çayır düğmesi (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) bitkisinin gelişimine, bitkinin antioksidatif enzim aktivitesine, bitki ve toprağın ağır metal ve mikro besin elementi içeriğine, etkisini belirlemektir. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü yürütüldü. Arıtma çamurunun üç seviyesi sırasıyla: AÇ1: 2.80 ton da-1, AÇ2: 5.60 ton da-1 ve AÇ3: 8.40 ton da-1 dür. Kimyasal gübre olarak: azotlu gübre her yıl 3 dozda uygulanmıştır. Seviyeleri sırasıyla. N1:5, N2:10 ve N3:15 kg da-1 dır. Bununla birlikte azot verilen parsellere, sabit dozda fosforlu gübre 8 kg P2O5 da-1 uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, yüksek (8.40 ton da-1) ve orta düzeyde (5.60 ton da-1) uygulanan, arıtma çamuru bitkinin ağır metal içeriğindeki artışa bağlı olarak, oksidatif strese karşı antioksidatif enzim aktivitesinde artışa neden olmuştur. Bunun ötesinde oksidatif hasarın arttığını gösteren MDA içeriğinde artış meydana gelmiştir. Buna göre, arıtma çamurunun kireçli topraklarda 2.8 ton da-1 uygulanması çayır düğmesi bitkisinin mikro element içeriğinde artış için faydalı olabileceği gibi, azotlu gübreye alternatif olabilir.

Keywords

Ethical Statement

Çıkar Çatışması Beyanı Tüm yazarlar makalelerinde, sonuçları veya yorumları etkileyebilecek herhangi bir maddi veya diğer asli çıkar çatışması olmadığını beyan ederler.

References

  1. Abonyi J, Feil B. 2007. Cluster analysis for data mining and system identification. Springer Science, berlin, Germany.
  2. Alpar R. 2003. Uygulamalı çok degiskenli yöntemlere giris 1. Nobel Basımevi, Ankara, Türkiye, pp: 410.
  3. Aral S, Sakarya E. 1996. Avrupa Birliğine giriş sürecinde Türkiye’de hayvancılık politikaları ve alınması gerekli önlemler. Avho-Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Dergisi.
  4. Bakir G, Ören MY. 2020. Süt sığırcılığı işletmelerinde irk tercihi ve etkileyen faktörler: Siirt ili örnegi. Kahramanmaras Sütçü Imam Üniv Tarım Doğa Derg, 23(5): 1393-1405.
  5. Çakmak Z. 1999. Kümeleme analizinde geçerlilik problemi ve kümeleme sonuçlarinin degerlendirmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3: 187-205.
  6. Çilli M. 2007. Insan hareketlerinin modellenmesi ve benzesiminde temel bilesenler analizi yönteminin kullanılması. PhD Thesis, Hacettepe University, Intitute of Healt Sciences, Ankara, Türkiye, pp: 240.
  7. Demir N. 2012. AB ve Türkiye’de hayvancılık politikalarındaki son gelismelerin uyum süreci açısından karsılastırılması. Alinteri J Agri Sci, 23(2): 58-63.
  8. Everitt BS, Landau S, Leese M. 2001. Cluster analysis arnold. A member of the Hodder Headline Group, London, UK, pp: 429-438.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Plant Nutrition and Soil Fertility

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 1, 2025

Submission Date

December 16, 2024

Acceptance Date

January 21, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 3 Number: 1

APA
Boysan Canal, S., & Bozkurt, M. A. (2025). Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. Agro Science Journal of Igdir University, 3(1), 1-12. https://izlik.org/JA22JC62WC
AMA
1.Boysan Canal S, Bozkurt MA. Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. Agro Science Journal of Igdir University. 2025;3(1):1-12. https://izlik.org/JA22JC62WC
Chicago
Boysan Canal, Sibel, and Mehmet Ali Bozkurt. 2025. “Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru Ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba Minor Scop.Bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres Ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi”. Agro Science Journal of Igdir University 3 (1): 1-12. https://izlik.org/JA22JC62WC.
EndNote
Boysan Canal S, Bozkurt MA (June 1, 2025) Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. Agro Science Journal of Igdir University 3 1 1–12.
IEEE
[1]S. Boysan Canal and M. A. Bozkurt, “Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi”, Agro Science Journal of Igdir University, vol. 3, no. 1, pp. 1–12, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22JC62WC
ISNAD
Boysan Canal, Sibel - Bozkurt, Mehmet Ali. “Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru Ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba Minor Scop.Bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres Ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi”. Agro Science Journal of Igdir University 3/1 (June 1, 2025): 1-12. https://izlik.org/JA22JC62WC.
JAMA
1.Boysan Canal S, Bozkurt MA. Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. Agro Science Journal of Igdir University. 2025;3:1–12.
MLA
Boysan Canal, Sibel, and Mehmet Ali Bozkurt. “Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru Ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba Minor Scop.Bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres Ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi”. Agro Science Journal of Igdir University, vol. 3, no. 1, June 2025, pp. 1-12, https://izlik.org/JA22JC62WC.
Vancouver
1.Sibel Boysan Canal, Mehmet Ali Bozkurt. Kireçli Topraklarda Arıtma Çamuru ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Çayır Düğmesi’nin (Sanguisorba minor scop.bunyan 80) Ağır Metal, Oksidatif Stres ve Mikro Besin Elementi İçeriklerine Etkisi. Agro Science Journal of Igdir University [Internet]. 2025 Jun. 1;3(1):1-12. Available from: https://izlik.org/JA22JC62WC