This study investigated the phenological and pomological characteristics of 'Long Apple', also known as Kağızman Apple, which has a wide range of variation despite being a local cultivar. The research was carried out on 112 Long Apple trees identified from the Centre of Kağızman district and its surroundings, and on the fruits collected from these trees in 2013 and 2014. In the study, full flowering occurred between 27 April and 02 May and harvesting occurred between 21 and 25 September, and 143 to 152 days elapsed between full flowering and harvesting. In 2013, fruit weight was 62.13-158.14 g, fruit length was 54.50-79.99 mm, fruit diameter was 46.43-62.04 mm, shape index was 1.11-1.41 and flesh firmness was 6.44-8.86 kg cm-2. According to the fruit juice analyses, pH was 3.20-3.801, soluble solid content was 13.21-16.70%, titratable acid content was 0.52-0.75%. In the second year (2014), fruit weight was 72.69-157.56 g, fruit length 60.42-82.67 mm, fruit diameter 46.98-64.44 mm, shape index 1.18-1.40, flesh firmness 8.12-10.80 kg cm-2. According to the fruit juice analyses, the pH value was 3.45-3.98, the soluble solid content was 11.07-17.80%, the titratable acid content was 0.29-0.67%. It was observed that the 'Long Apple' tree developed with medium vigor and showed erect and semi-erect growth habit. It was observed that 34 of the 112 trees examined could be harvested regularly, while the others tended to be periodic. It was found that Long Apple was a winter variety harvested in late September and early October, with medium size fruit, long cylindrical shape, slightly sour taste, excellent aroma and high eating quality. For future studies, types 36K005, 36K008, 36K023 and 36K024 were recommended, considering the periodicity, fruit size, flesh firmness and other quality criteria.
Bu çalışmada, yöresel bir çeşit olmasına rağmen oldukça geniş bir varyasyona sahip olan, Kağızman Elması olarak bilinen ‘Uzun Elma’nın fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma 2013 ve 2014 yıllarında Kağızman İlçe merkezi ve yakın çevresinden tespit edilen 112 adet Uzun Elma ağacında ve bu ağaçlardan alınan meyveler üzerinde yapılmıştır. Çalışmada tam çiçeklenme 27 Nisan-02 Mayıs, hasat 21-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmiş ve tam çiçeklenmeden hasada kadar 143-152 gün geçmiştir. 2013 yılında meyve ağırlığı 62.13-158.14 g, meyve boyu 54.50-79.99 mm, meyve çapı 46.43-62.04 mm, şekil indeksi 1.11-1.41, meyve eti sertliği 6.44-8.86 kg cm-2 olarak belirlenmiştir. Meyve suyunda yapılan analizlere göre; pH değeri 3.20-3.801, suda çözünebilir kuru madde miktarı % 13.21-16.70, titre edilebilir asit oranı % 0.52-0.75 olarak bulunmuştur. İkinci yıl (2014) meyve ağırlığı 72.69-157.56 g, meyve boyu 60.42-82.67 mm, meyve çapı 46.98-64.44 mm, şekil indeksi 1.18-1.40, meyve eti sertliği 8.12-10.80 kg cm-2 olarak belirlenmiştir. Meyve suyunda yapılan analizlere göre; pH değeri 3.45-3.98, suda çözünebilir kuru madde miktarı %11.07-17.80, titre edilebilir asit oranı % 0.29-0.67 olarak bulunmuştur. ‘Uzun Elma’ ağacının orta kuvvette geliştiği, dik ve yarı dik büyüme karakteri gösterdiği izlenmiştir. İncelenen 112 adet ağacın 34 tanesinden düzenli ürün alınabildiği, diğerlerinin ise periyodisiteye eğilimli olduğu görülmüştür. Uzun Elmanın Eylül sonu ve Ekim ayı başında hasat edilen kışlık bir çeşit olduğu, meyvelerin orta irilikte, meyve şeklinin uzunca silindirik şekilli ve tadının hafif mayhoş, aromasının mükemmel ve yeme kalitesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. İlerideki çalışmalar için; 36K005, 36K008, 36K023 ve 36K024 tipleri periyodisite durumu, meyve iriliği, meyve eti sertliği ve diğer kalite kriterleri dikkate alınarak önerilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Pomology and Treatment |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2025 |
Submission Date | November 27, 2024 |
Acceptance Date | February 18, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 3 Issue: 1 |