Research Article

Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme

Volume: 58 Number: 2 December 26, 2018
TR EN

Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme

Abstract

Her toplumda iyi eğitim almış insanların telaffuz, cümle kurma ve ifade biçimleri örnek alınarak hazırlanan dilsel biçimler toplumda bütünleştirici bir rol oynamaktadır. Sosyo-politik ihtiyaçlara bir cevap olarak ortaya çıkan “Dil Planlaması”, devletleşme ve uluslaşma süreçlerinin etkin ve önemli bir unsurudur. Tıpkı Türk Dil Devrimi’nde olduğu gibi dil planlaması ulus-devlet kurma sürecinde ortaya çıkmakta, belli bir ülkenin dilsel olarak homojenleştirilmesini hedeflemektedir. Dil politikası uygulamaları bir seferlik olabileceği gibi problemlere kısa süreli çözümler getirebilir veya uzun süreli amaçları benimseyebilir. İşte bu çalışmanın amacı da Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan Dil Planlaması olgusunu Türk Dil Devrimi ile karşılaştırmaktır. ABD’de uygulanan dil planlaması Avrupa’dan gelen ve farklı dil konuşan göçmenlere, Amerikan Devleti’nin kolonileştirmek suretiyle kendi topraklarına kattığı ve farklı dil konuşan toplumlara, Yerli Amerikalılara ve ABD’ye köle olarak getirilen Afrikalı – Amerikalılara yönelik olarak farklılık göstermektedir. Bu bağlamda, bu çalışma her iki ülke tarafından dile yapılan müdahalelerin -bazı yönlerden benzerlik taşımakla birlikte- birbirlerinden önemli ölçülerde ayrıldıklarını ortaya koymaktadır. Örneğin, ABD’de Avrupalı göçmenlere yönelik politikalar daha çok “bütünleşmeye” (integration) yönelik yapısal asimilasyon olarak uygulanırken, Afrikalı – Amerikalılara yönelik dil politikası bir nevi “evcilleştirme”ye (domestication) yönelik davranışsal asimilasyon olarak uygulanmıştır. Türk Dil Devrimi ise doğrudan bütünleştirmeye odaklanmıştır.


Keywords

References

  1. Argunşah, M. (2012). Dil ve edebiyat yazıları. İstanbul: Kesit Yayınları.
  2. Balcı, M. (2018, Eylül). Türk Dil Kurumunun atası: Tedkikât-ı Lisâniye Encümeni. Birinci Dünya Savaşının 100. Yılında Savaş ve Toplum –Eve Dönen Asker- Kongresi, İstanbul.
  3. Başçetinçelik, A. (2018). Atatürk ve Dil Çalışmaları. http://turkoloji.cu.edu.tr/ATATURK/arastirmalar/ayse_bascetincelik_ataturk_ve_dil_calismalari.pdf. adresinden edinilmiştir
  4. Caferoğlu, A. (2000). Türk dili tarihi. İstanbul: Enderun Kitabevi.
  5. Canpolat, M. (1979). Türkiye’de Yazı Devrimi Girişimleri. Yazı devrimi içinde (22-32). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları-456.
  6. Crawford, J. (1995). Bilingual education: History, politics, theory, and practice (3rd ed.).
  7. Çiçekler, A. N. ve Kaçar, M. (2018). Ruhun yolculuğu. İstanbul: Büyüyen Ay Yayınları.
  8. Develi, H. (2017). Osmanlı’nın dili. İstanbul: Kesit Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 26, 2018

Submission Date

October 15, 2018

Acceptance Date

November 9, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 58 Number: 2

APA
Çiçekler, A. N., Can, T., & Yılmaz, M. Y. (2018). Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme. Journal of Turkish Language and Literature, 58(2), 323-343. https://izlik.org/JA26MM27PP
AMA
1.Çiçekler AN, Can T, Yılmaz MY. Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme. Journal of Turkish Language and Literature. 2018;58(2):323-343. https://izlik.org/JA26MM27PP
Chicago
Çiçekler, Ahmet Naim, Tuncer Can, and Mehmet Yalçın Yılmaz. 2018. “Türk Dil Devrimi Ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme”. Journal of Turkish Language and Literature 58 (2): 323-43. https://izlik.org/JA26MM27PP.
EndNote
Çiçekler AN, Can T, Yılmaz MY (December 1, 2018) Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme. Journal of Turkish Language and Literature 58 2 323–343.
IEEE
[1]A. N. Çiçekler, T. Can, and M. Y. Yılmaz, “Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme”, Journal of Turkish Language and Literature, vol. 58, no. 2, pp. 323–343, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26MM27PP
ISNAD
Çiçekler, Ahmet Naim - Can, Tuncer - Yılmaz, Mehmet Yalçın. “Türk Dil Devrimi Ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme”. Journal of Turkish Language and Literature 58/2 (December 1, 2018): 323-343. https://izlik.org/JA26MM27PP.
JAMA
1.Çiçekler AN, Can T, Yılmaz MY. Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme. Journal of Turkish Language and Literature. 2018;58:323–343.
MLA
Çiçekler, Ahmet Naim, et al. “Türk Dil Devrimi Ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme”. Journal of Turkish Language and Literature, vol. 58, no. 2, Dec. 2018, pp. 323-4, https://izlik.org/JA26MM27PP.
Vancouver
1.Ahmet Naim Çiçekler, Tuncer Can, Mehmet Yalçın Yılmaz. Türk Dil Devrimi ve Amerikan Dil Planlaması: Mukâyeseli Bir İnceleme. Journal of Turkish Language and Literature [Internet]. 2018 Dec. 1;58(2):323-4. Available from: https://izlik.org/JA26MM27PP