ÖZET
Tarım ve hayvancılıkta kullanılan pestisitlerin çevrede ve gıdalarda oluşturacağı kalıntılar halk sağlığı açısından risk teşkil edebilir Özellikle gıdalarda günlük kabul edilebilir limitler üzerinde bulunan pestisit kalıntıları insanlarda akut, kronik zehirlenmeler, teratojenik, mutajenik ve karsinojenik etkiler gibi sağlık problemleri oluşturabilir. Bu problemlerin önüne geçebilmek amacıyla öncelikli olarak alınabilecek önlemler pestisitlerin kontrollü kullanılması ve denetimlerin arttırılmasıdır.
Anahtar Kelimeler: Pestisitler, kalıntı, gıda, çevre, halk sağlığı
EFFECT OF PESTICIDE RESIDUES IN FOOD AND ENVIRONMENT UPON PUBLIC HEALTH
ABSTRACT
Residues in environment and in the food sourced from pesticides, which are used in agriculture and animal health, could bring a potential risk for public health. Especially pesticide residues over acceptable daily intake (ADI) level could raise health problems like acute, chronic toxicities, teratogenic, mutagenic and carcinogenic effects. Controlled use of pesticides and increased level of inspections and controls are the primary precautions in order to prevent those health problems.
Key Words: Pesticides, residue, food, environment, public health
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | December 21, 2012 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 32 Issue: 3 |