Özet
Bu çalışmanın amacı, öncelikli olarak klinik muayene sonuçlarına göre sağlıklı görülen koyunlarda enerji metabolizmasında rol oynayan glukoz, trigliserid. kolesterin ve p-hidroksi butirik asit (PHBA) gibi maddelerin kan plazma konsantrasyonlarını tespit etmektir. Bunun yanı sıra tekiz ve ikiz gebe koyunlarda şekillenen ketonemi durumunun farklılığını ortaya koymak, böylece etkili bir korunma ve tedavi yöntemini geliştirmeye yardımcı olabilmektir.
Çalışmada 44 gebe koyun değerlendirildi. Bunlardan 30 tanesi sütçü Alman Merinosu (MLS), 14 tanesi etçi Alman Siyah Baş (DSK) ırkına aitti. Kan numuneleri tahmini doğum tarihinden 7-10 gün önce başlayarak, doğumdan hemen sonra, doğumdan sonraki 1., 2. ve 3. günlerde alındı. Biyokimyasal analizler enzimatik metot ile yapıldı, ölçümler ise eiektrospektrofotometre ile gerçekleştirildi. Plazma glukoz seviyesi Schmidt' İn (21) Hexokinase, plazma trigliserid seviyesi Wahlefeld (27)'in trigliserid ayırma, plazma kolesterin seviyesi Siedel ve ark. (22)' nm CHOD-PAP, plazma pHBA seviyesi ise Williamson ve ark. (30)'nın UV-Test-Sonuoktalandırma test metotları kullanılarak tespit edildi.
Elde edilen veriler üçlü varyasyon analizi ile değerlendirildi. Bu analiz sonuçlarına göre zaman pHBA konsantrasyonu üzerinde çok anlamlı (P<0.0001) etkiye sahipti, ancak zamanın etkisi diğer parametreler için zayıftı (P 0.05). Irk sadece plazma kolesterin seviyesini zayıf (P<0.05) etkilerken diğer parametreleri etkilemiyordu. Gebelik tipi ise özellikle plazma pHBA konsantrasyonunu çok anlamlı (P0.0001), ayrıca plazma glukoz ve kolesterin seviyelerini de anlamlı (P<0.01) olarak etkiliyordu.
Sonuç olarak gebe koyunların gebelik dönemleri vc gebelik tipleri tespit edilip, ihtiyaçları göz önüne alınarak beslenmelerinin gerekli olduğu söylenebilir. Bu sayede özellikle ikiz gebe ve yaşlı olan koyunlarda çok önemli bir metabolizma hastalığı olan gebelik toksemisini önlemek mümkün olabilecektir.
Anahtar Kelimeler: Koyun, Gebelik toksemisi, Gebelik tipi, Enerji metabolizması.
ENERGIESTOFFWECHSEL BEINFLUSSENDE FAKTOREN BEI SCHAFEN IN DER PERIPARTALEN PERIODE
Zusammenfassung
Ziel dieser Arbeit war es, energiestoffw:echselrelavente Parameter wie Glucose. Triglyzeride. Cholesterin, und ß-Hydroxy-Buttersäure (ßHBA) bei klinisch gesunden Schafen im Blutplasma zu erfassen. Die dabei zu objektivierenden Differenzen zwischen uni-und multiparen Tieren sollen dazu dienen, den graviditätsbedingten Ketonämiczustand zu erfassen, um so auf dieser Grundlage wirkungsvollere prophylaktische und therapeutische Konsequenzen ziehen zu können.
Als Probanden dienten 44 Schafe. Der Hauptanteil der Probanden gehörte der Rasse Merinolandschaf (MLS, n=30) an. gefolgt von deutschem schwarzköpfigem Fleischschaf (DSK. n=14). Die Blutproben wurden innerhalb 7-10 Tage vor der Geburt, unmittelbar nach der Partus sowie 1., 2. und 3. Tage nach der Geburt. Für die Konzentrationbestimmungen der Plasmaglucose-, triglyzeride-, Cholesterin- und ßHBA mit der enzymatischen Methode kamen das Verfahren in dieser Reihe nach Schmidt (21) in Form der Hexokinase-Methode, nach Wahlefeld (27) enzymatischen Spaltung der Triglyzeride, nach Siedel et al. (22) in Form der CHOD-PAP Methode und nach dem Verfahren Williamson et al. (30) in Form eines L'V-Testes-Endpunktierung zur Anwendung. Die Messungen erfolgten photometrisch mittels einem Photometer (Model EPAC 6140: Fa. Eppendorf) für Glucose und ß-HBA bei einer Wellenlange von 340 nm, für die Triglyzeride und Cholesterin 546 nm.
Es zeigt sich aufgrund der Resultate der dreifaktoriellen Varianzanalyse, dass eine Beziehung zum Zeiteinfluss für ßHBA-Konzentration hoch signifikant (P<0.0001), für Glucose, Cholesterin und Gesamteiweiss schwach signifikant (P<0.05) bestand. Die Rasse beeinflusst nur Cholesterinkonzentrapon schwach signifikant (P<0.05). Gaviditätstyp hatte eine bedeutungsvolle Kraft über die Konzentrationen von ßHBA (PO.0001), Glucose und Cholesterin (P<0.01), Als Endergebnis kann man sagen, dass die trächtigen Schafe vor allem abhängig von Trächtigkeitsperiode und Graviditätstyp ernähren sollen. Auf diesem Grund wird die wichtigsten metabolischen Krankheiten, die die Gestationsketose, der zwillingstragenden und älteren Mutterschafen verhindern können.
Schlüsselwörter: Schaf, Gestationsketose, Graviditätstyp, Energiestoffwechsel.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2013 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 30 Issue: 2 |