Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı broyler diyetlerine L-Karnitin eklenmesinin broyler performansı ve organ ağırlıklarına etkisini belirlemekti. 3\2 faktöriyel dizayna göre düzenlenen 312 adet Avian Farms broyler erkek civcivler, her birine 50 mg/kg L-karnitin eklenen ve eklenmeyen, ayrıca her birinde 13 civciv bulunan 4 replikasyon grubuna sahip üç farklı düzeyde enerji ve protein içeren (optimum enerji ve protein; optimum protein ve %5 düşük enerji: optimum enerji vc %10 düşük protein) rasyonla beslenmişlerdir.
Deneysel çalışmalar L-karnitinin karaciğerin canlı ağırlığa oranı ve 3-6 haftalar arası yemden yararlanma oranı hariç broyler performansı ve organ ağırlıklarını etkilemediğini gösterdi. Yemden yararlanma oram 3-6 haftalar arasında anarken (p<0.05), karaciğerin canlı ağırlığa oram (p<0.01) karnitin eklenmesi ile azaldı. Rasyonlar besi sonu canlı ağırlığı, ortalama canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma oranı, karaciğer ve abdominal yağ ağırlığının canlı ağırlığa oranını Önemli düzeyde etkiledi. Broyler performansı, optimum enerji ve protein içeren rasyona L-karnitin eklenmesiyle önemli oranda yükseldi. Sonuç olarak, hu uygulamanın üreticilere yararlı olabileceği kanısına varıldı.
Anahtar Kelimeler: Broyler, L-Karnitin, enerji, protein, iç organ ağırlıkları.
THE EFFECTS OF L-CARNİTİNE SUPPLEMENTATİON TO DİETS İNCLUDİNG DİFFERENT LEVELS OF ENERGY AND PROTEİN ON BROİLER PERFORMANCE AND İNTERNAL ORGANS WEİGHT
Summary
The purpose of this study was to examine the effects of L-carnitine addition to the different diets of broilers, on performance and organ weights. In a 3x2 factorial arrangement 312 male Avian Farms broilers were fed either including 50 mg/kg L-carnitine or not, besides 3 different diets (which include optimum energy with optimum protein, 5% less energy with optimum protein and optimum energy with 10 % less protein) each with 4 replicates including 13 chicken.
Experimental results indicated that L-carnitine did not effect broiler performance and organ weights except percentage of liver to body weight and 3-6 weeks feed conversion rate. Feed conversion rate was improved at 3-6 weeks (p<0.05) and percentage of liver to body weight (p<0.01) was decreased by the addition of L-carnitine. Rations had significant effects on final body weight, avarage body weight gain, feed conversion rate, percentage of liver and abdominal fat to body weight. Broilers' performances were significantly higher in the groups fed with optimum energy and protein ration, including L-carnitine. Moreover, it could be considered thai this application could provide benefits to producers.
Key words: Broiler, L-Carnitin, energy, protein, internal organ weights.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 13, 2013 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 29 Issue: 2 |