Yaş Grubu 0-5 Olan Çocuk Annelerinde Probiyotik Ürün Kullanımı ve Farkındalığı
Year 2023,
, 98 - 104, 19.06.2023
Ayça Gültekin
,
Melike Mercan Başpınar
,
Okcan Basat
,
Cemil Ulusan
,
Seda Güleç Geylani
Abstract
Amaç: Yaş grubu 0-5 olan çocuk annelerinde probiyotik bilgi düzeyi ve kullanım durumunun incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Şubat 2017-Temmuz 2017 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çocuklarında ishal şikayeti ile ayaktan başvuran 400 gönüllü anneye sosyodemografik verileri, probiyotik gıda farkındalığı ve kullanımı ile daha önce ishal olma durumu, ishale yönelik tedavi gibi bilgileri içeren hasta görüşme formu yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan annelerin probiyotik gıda bilgi farkındalık düzeyi %36 düzeyindedir. Probiyotik farkındalığı olan annelerin daha yüksek düzey gelirli ve eğitimli olduğu izlenmiştir (p<0.001). Önceki yıl hiç ishal şikayeti olmayan çocukların yılda 1- 2 kere veya 3 kereden fazla ishal geçiren çocuklara göre annelerin anlamlı düzeyde daha fazla oranda probiyotik farkındalığı olduğu belirlenmiştir (p=0.015). Annelerin %43’ü ishal sırasında ticari probiyotik tedavi kullanımını gerekli görmezken, en sık (%26,8) kullanmama nedeninin “ishal için reçetelenen probiyotik tedavinin etkili olmadığı inancı” olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışma, ev yapımı probiyotik içeren bir diyetin ishalin sıklığını veya süresini azaltabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, bir çocuğun sağlıklı bağırsak florasını geliştirmede evde tüketilen doğal probiyotiklerin besin değerini ve probiyotik diyet içeriğinin ishal vakaları üzerindeki etkisini dikkate almak faydalı olacaktır.
Thanks
Bu çalışma Dr. Ayça Gültekin Ulusan’ın tıpta uzmanlık bitirme tezinden üretilmiştir.
References
- Referans1.Önal D, Beyatlı Y, Aslım B. Probiyotik bakterilerin epitel yüzeylere yapışması. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi. 2005;3:1-10.
- Referans2.Coşkun T. Pro-, pre-ve sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2006;49:128-48.
- Referans3.Joint F. Who working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food. London, Ontario, Canada. 2002;30.
- Referans4.Caramia G, Silvi S. Probiotics: From the ancient wisdom to the actual therapeutical and nutraceutical perspective. Probiotic Bacteria And Enteric İnfections: Springer; 2011. P. 3-37.
- Referans5.Collinson S, Deans A, Padua-Zamora A, Gregorio Gv, Li C, Dans Lf et Al. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Of Systematic Reviews. 2020(12).
- Referans6.Kaur P, Pandit R. Probiotic products in punjab region. International Journal Of Applied Biology And Pharmaceutical Technology. 2016;7:154-60.
- Referans7.Merve U, Urgancı N. Çocukluk çağında probiyotik kullanımı. Güncel Pediatri. 2014:88-94.
- Referans8.Sarah Hy, Jernigan Ja, Mcdonald Lc. Prevalence of probiotic use among in patients: a descriptive study of 145 us hospitals. American Journal Of Infection Control. 2016;44:548-53.
- Referans9.Devrim İ. Çocuklarda viral gastroenteritler çocuklarda viral gastroenteritler. Klinik Tıp Pediatri Dergisi.2016;8:12-6.
- Referans10.Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, Vecchio Al, Shamir R, Szajewska H. European society for pediatric gastroenterology, hepatology, and nutrition/European Society For Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe: Update 2014. Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition. 2014;59:132-52.
- Referans11.Whelan K, Quigley Em. Probiotics in the management of irritable bowel syndrome and inflammatory bowel disease. Current Opinion İn Gastroenterology. 2013;29:184-9.
- Referans12.Beril K, Aydın A, Özdemir M, Yeşil E. Sağlık çalışanlarının probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler hakkındaki bilgi düzeyinin ve tüketim durumlarının belirlenmesi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2019;18:67-72.
- Referans13.Aydın M, Açıkgöz İ, Şimşek B. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin probiyotik ürün tüketimlerinin ve probiyotik kavramının bilinme düzeyinin belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2010;5:1-6.
- Referans14.Eser Ag. Probiyotikler konusunda tüketicilerin ilgi ve kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği). Van Veterinary Journal. 2016;28:25-30.
- Referans15.Şengün İy, Kırmızıgül A, Özaydın İ, Yarım H. Tüketicilerin probiyotik ve prebiyotik gıdalara yönelik bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarının belirlenmesi: İzmir/Bornova Örneği. Gıda/The Journal Of Food. 2020;45:103-114.
- Referans16.Yabancı Ayhan N, Şimşek I. Üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumları. Tsk Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2007;6:449-54.
- Referans17.Allen Sj, Martinez Eg, Gregorio Gv, Dans Lf. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Of Syst Rev. 2010(11): CD003048.
- Referans18.Yilmaz-Ersan L, Ozcan T, Akpinar-Bayizit A. Assessment of socio-demographic factors, health status and the knowledge on probiotic dairy products. Food Science And Human Wellness. 2020;9:272-9.
- Referans19.Savino F, Cordisco L, Tarasco V, Palumeri E, Calabrese R, Oggero R, Et Al. Lactobacillus reuteri dsm 17938 in infantile colic: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics. 2010;126:E526-E33.
- Referans20.Szajewska H, Guarino A, Hojsak I, Indrio F, Kolacek S, Salvatore S, Et Al. Use of probiotics for the management of acute gastroenteritis in children: an update. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2020;71:261-9.
- Referans21.Erden S. Ev ve sanayi tipi gediz tarhanasının depolama sırasında bazı besin değerlerindeki değişimlerin incelenmesi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2019.
Maternal Awareness and Utilization of Probiotic Products for 0-5 years old Children
Year 2023,
, 98 - 104, 19.06.2023
Ayça Gültekin
,
Melike Mercan Başpınar
,
Okcan Basat
,
Cemil Ulusan
,
Seda Güleç Geylani
Abstract
Aim: This study aims to assess maternal awareness and utilization of probiotic products for 0-5 years old children. Material methods: Between February 2017 and July 2017, 400 volunteer mothers who presented to Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital with the complaint of diarrhea in their children were applied face-to-face patient with a patients interview forms including sociodemographics, knowledge of and use of probiotic foods, history of diarrhea, and methods used to treat it. Results: The probiotic food knowledge awareness level of the mothers participating in the study was at the level of 36%. It was observed that mothers with probiotic awareness had higher income and education (p<0.001). Compared to children who experienced diarrhea between 1-2 times or more than three times per year, mothers who had no complaints of the condition in the previous year had a significantly higher rate of probiotic awareness (p=0.015). At the same time, the most frequent reason (%26.8) for not considering probiotic treatment during diarrhea was "believing that the probiotic treatment prescribed for diarrhea is not effective" in 43% of the mothers' cases. Conclusion: The study has demonstrated that a diet containing homemade probiotics can reduce the frequency or length of diarrhea. Therefore, it would be advantageous to consider the nutritional value of natural probiotics consumed at home in developing a child's healthy intestinal flora and the impact of probiotic diet content on diarrhea instances.
References
- Referans1.Önal D, Beyatlı Y, Aslım B. Probiyotik bakterilerin epitel yüzeylere yapışması. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi. 2005;3:1-10.
- Referans2.Coşkun T. Pro-, pre-ve sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2006;49:128-48.
- Referans3.Joint F. Who working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food. London, Ontario, Canada. 2002;30.
- Referans4.Caramia G, Silvi S. Probiotics: From the ancient wisdom to the actual therapeutical and nutraceutical perspective. Probiotic Bacteria And Enteric İnfections: Springer; 2011. P. 3-37.
- Referans5.Collinson S, Deans A, Padua-Zamora A, Gregorio Gv, Li C, Dans Lf et Al. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Of Systematic Reviews. 2020(12).
- Referans6.Kaur P, Pandit R. Probiotic products in punjab region. International Journal Of Applied Biology And Pharmaceutical Technology. 2016;7:154-60.
- Referans7.Merve U, Urgancı N. Çocukluk çağında probiyotik kullanımı. Güncel Pediatri. 2014:88-94.
- Referans8.Sarah Hy, Jernigan Ja, Mcdonald Lc. Prevalence of probiotic use among in patients: a descriptive study of 145 us hospitals. American Journal Of Infection Control. 2016;44:548-53.
- Referans9.Devrim İ. Çocuklarda viral gastroenteritler çocuklarda viral gastroenteritler. Klinik Tıp Pediatri Dergisi.2016;8:12-6.
- Referans10.Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, Vecchio Al, Shamir R, Szajewska H. European society for pediatric gastroenterology, hepatology, and nutrition/European Society For Pediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe: Update 2014. Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition. 2014;59:132-52.
- Referans11.Whelan K, Quigley Em. Probiotics in the management of irritable bowel syndrome and inflammatory bowel disease. Current Opinion İn Gastroenterology. 2013;29:184-9.
- Referans12.Beril K, Aydın A, Özdemir M, Yeşil E. Sağlık çalışanlarının probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler hakkındaki bilgi düzeyinin ve tüketim durumlarının belirlenmesi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi. 2019;18:67-72.
- Referans13.Aydın M, Açıkgöz İ, Şimşek B. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin probiyotik ürün tüketimlerinin ve probiyotik kavramının bilinme düzeyinin belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi. 2010;5:1-6.
- Referans14.Eser Ag. Probiyotikler konusunda tüketicilerin ilgi ve kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği). Van Veterinary Journal. 2016;28:25-30.
- Referans15.Şengün İy, Kırmızıgül A, Özaydın İ, Yarım H. Tüketicilerin probiyotik ve prebiyotik gıdalara yönelik bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarının belirlenmesi: İzmir/Bornova Örneği. Gıda/The Journal Of Food. 2020;45:103-114.
- Referans16.Yabancı Ayhan N, Şimşek I. Üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumları. Tsk Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2007;6:449-54.
- Referans17.Allen Sj, Martinez Eg, Gregorio Gv, Dans Lf. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Of Syst Rev. 2010(11): CD003048.
- Referans18.Yilmaz-Ersan L, Ozcan T, Akpinar-Bayizit A. Assessment of socio-demographic factors, health status and the knowledge on probiotic dairy products. Food Science And Human Wellness. 2020;9:272-9.
- Referans19.Savino F, Cordisco L, Tarasco V, Palumeri E, Calabrese R, Oggero R, Et Al. Lactobacillus reuteri dsm 17938 in infantile colic: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Pediatrics. 2010;126:E526-E33.
- Referans20.Szajewska H, Guarino A, Hojsak I, Indrio F, Kolacek S, Salvatore S, Et Al. Use of probiotics for the management of acute gastroenteritis in children: an update. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2020;71:261-9.
- Referans21.Erden S. Ev ve sanayi tipi gediz tarhanasının depolama sırasında bazı besin değerlerindeki değişimlerin incelenmesi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2019.