Review
BibTex RIS Cite

Lactation Period And Affecting Factors With Current Information

Year 2022, , 94 - 99, 31.08.2022
https://doi.org/10.47769/izufbed.1116606

Abstract

Lactation is the most suitable method of nutrition for newborn babies, it should also be considered that lactation has innumerable favors for not only babies but also mothers. The aim of this study is to examine the lactation period, its importance and the factors affecting this period. In this review, lactation, its effects on mother and baby, nutrition among the factors that lactation affects, and nutritional factors that have an effect on breast milk are emphasized. The study was carried out as a literature review on lactation. In the light of the literature reviewed, it is seen as a well-known fact that what factors affect lactation and especially how important the nutrition of the lactating woman is for the growth and development of the baby. It is thought that the results of the review can guide health professionals working on nutrition in lactation.

References

  • Ata Yüzügüllü, D, Aytaç, N ve Akbaba, M (2018). Annelerin ilk altı ay sadece anne sütü verme durumlarına etki eden etmenlerin incelenmesi. Türk Pediatri Arşivi, 53: 96-104.
  • Aubuchon-Endsley, N.L, Kennedy, T.S, Gilchrist, M, Thomas, D.G, Grant, S. (2015). Relationships Among Socioeconomic Status, Dietary Intake, and Stress in Breastfeeding Women. J Acad Nutr Diet, 115(6): 939-946.
  • Aydın, Ş. (2018). Gebelik ve Laktasyon Dönemlerinde Yapılan Omega-3 Yaş Asidi Desteğinin 0-2 Yaş Çocuklarının Bilişsel Gelişimlerine Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Barutçu, A. (2020). Anne Sütü ve Laktasyon: Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi. Akademisyen Kitabevi, Ankara.
  • Betrini, G., Perugi, S., Dani, C., Rezzati, M., Trochini, M. ve Rubaltelli F.F. (2003). Maternal education and the incidence and duration of breastfeeding: a prospective study. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 37(4), 447– 452.
  • Bingel, A. ve Farnsworth, N. (1994). Higher Plants as Potential Sources of Galactagogues. Eco Med Research, 6: 1-5.
  • Cangöl, E. ve Şahin, N.H. (2014). Emzirmeyi Etkileyen Faktörler ve Emzirme Danışmanlığı. Zeynep Kamil Tıp Bülteni, 45(3): 100-105.
  • Çakmak, S. ve Dengi, A.S.D. (2019). Postpartum Dönemdeki Annelerin Emzirme ve Anne Sütünün Önemi Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Türk Aile Hekimliği Dergisi, 23(1): 9-19.
  • Chezem, J, Friesen, C ve Boettcher, J (2003). Breastfeeding knowledge, breastfeeding confidence, and ınfant feeding plans: effects on actual feeding practices, Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing, 32(1), 40-47
  • Çınar, N., Sözeri, C., Dede, C., Cevahir, R. (2010). Anne ve Bebeğin Aynı Odada Uyumasının Emzirmeye Etkisi. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, Sempozyum Özel Sayısı.
  • Demir Gündoğan, B (2012). Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi, uygulama ve davranışlarının değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi, İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Demirtaş, Z.G. ve Çelik, R. (2017). Emziren Annelerin Emzirme Bilgilerinin Kaynaklarının İncelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(22): 389-403.
  • Duran, S. (2008). Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü İle Besleme Davranışlarına Etkisi, Uzmanlık Tezi, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Edirne.
  • Eryılmaz, G. (2008). Laktasyon ve Emzirme. Şirin A. ve Kavlak, O. (Ed.). Kadın Sağlığı. Bedray Basın Yayıncılık, İstanbul.
  • Filikci, A. (2020). 0-24 Ay Arasında Bebeği Olan Kadınların Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Davranışları ile Anne Sütünü Artırmaya Yönelik Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Gözükara, F. (2014). Emzirmenin Başarılmasında Anahtar Faktör: Baba Desteğinin Sağlanması ve Hemşirenin Rolleri. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(3).
  • Gretchen, A ve Dabrowski, RN (2007). Skin-to-skin contact: giving birth back to mothers and babies. Nursin for Womens Health, 11(1): 64-71.
  • Hamzaoglu, E. (2021). Annelerin ve Sağlık Çalışanlarının Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına İlişkin Görüşleri: Nitel bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Huang, P, Ren, J, Liu, Y, Luo B ve Zhao, X (2017). Factors affecting breastfeeding adherence among Chinese mothers. Wolters Kluwer Health, Medicine, 96(38): 1-6
  • Innis, S.M. (2014). Impact of Maternal Diet on Human Milk Composition and Neurological Development of Infants. Am J Clin Nutrution, 99(3): 734-741.
  • İnanç, B. (2013). 15-49 Yaş Arası Annelerin Anne Sütü ile İlgili Uygulamaları ve Etki Eden Faktörler. Türk Aile Dergisi, 17(2): 51-55.
  • İnce, Z. (2005). Temel Yenidoğan Sağlığında Anne Sütünün Önemi ve Emzirme. Baran Ofset, Ankara.
  • Karaağaoğlu, N. ve Eroğlu Samur, G. (2011). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Pegem Akademi, Ankara.
  • Karaçam, Z. ve Sağlık, M. (2018). Emzirme Sorunları ve Sorunlara İlişkin Yapılan Girişimler. Türk Pediatri Arşivi, 53 (3), 134-148.
  • Khan, J., Vesel, L., Bahl, R., Martines, JC. (2015). Timing of Breastfeeding Initiation and Exclusivity of Breastfeeding During the First Month of Life: Effects on Neonatal Mortality and Morbidity—A Systematic Review and Meta-analysis. Maternal and Child Health Journal, 1-12.
  • Kuitunen, M, Kukkonen, A.K, Savilahti, E. (2012). Impact of Maternal Allergy And Use of Probiotics During Pregnancy on Breast Milk Cytokines and Food Antibodies and Development of Allergy in Children Until 5 Years. Int Arch Allergy Immunol, 159(2): 162-70.
  • Kunduracı, M. (2018). İlk Bir Yaşta Anne Sütü ile Beslenme Oranları ve Sadece Anne Sütü ile Beslenmeyi Etkileyen Faktörler. Uzmanlık Tezi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Tepecik Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir.
  • Lok, KYW, Bai, DL ve Tarrant, M (2017). Family members’ infant feeding preferences, maternal breastfeeding exposures and exclusive breastfeeding intentions. Midwifery, 53: 49–54.
  • Moss, BG., Yeaton, W.H. (2014). Early Childhood Healthy and Obese Weight Status: Potentially Protective Benefits of Breastfeeding and Delaying Solid Foods. Maternal and Child Health Journal, 18(5): 1224-1232.
  • Oktar, Ö., Coşkun, A.M. ve Bostancı, S. (2018). Anne Sütü Mucize Olmaya Devam Ediyor. Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi, 10(3), 228-237.
  • Önay Derin, D. ve Özel, E. (2016). An Investigation of Galactagogues from the Perspective of Mothers Who Have a Newborn Child. International Journal of Health Sciences and Research, 6(5): 268-278.
  • Örün, E, Yalçın, SS, Madendağ, Y, Üstünyurt, Z, Kutluk, İ ve Yurdakök, K (2010). Factors associated with breastfeeding initiation time in a Baby-Friendly Hospital. The Turkish Journal of Pediatrics, 52(1): 10-16.
  • Ünsal, H, Atlıhan, F, Özkan, H, Targan, Ş ve Hassoy, H (2005) Toplumda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48(3): 226- 233
  • Payas, A. ve Çeliker, A. (2021). Laktasyon Döneminde Bitkisel Ürün Kullanımı. Fabad Journal Pharmaceutical Sciences, 46 (2), 203-224.
  • Samur, G. (2008). Anne Sütü. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, 1. Baskı, Klasmat Matbaacılık, Ankara.
  • Selimoğlu, M.A. (2013). Anne ve Bebek Sağlığı Açısından Emziren Anne Beslenmesinin Önemi, 48(3): 183-187.
  • Shawky, S ve Abalkhail, BA (2003). Maternal factors associated with the duration of breast feeding in Jeddah, Saudi Arabia. Paediatric and Perinatal Epidemiology, 17(1), 91-96.
  • Sivri, B.B. (2014). 0-6 Aylık Bebeği Olan Annelerin Katı Gıdaya Geçiş Süreci ve Emzirmeye İlişkin Bilgi ve Uygulamaları. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(1): 59-65.
  • Şensöz, M.G. (2016). Gebelik ve Laktasyon Döneminde Yapılan Omega-3 Yağ Asidi Desteğinin Anne Sütü Omega-3 Yağ Asitleri Düzeyine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Tanrıkulu, P, Ç (2011) 6-24 Ay arası bebeği olan annelerin emzirmeye ilişkin bilgi düzeylerinin, emzirme sürelerinin ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TÜBER. (2015). Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi: “TÜBER 2015”, Anakara.
  • Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. (2013). http://www.hips.hacettepe.edu.tr/TNSA_2013_ana_rapor.pdf. 11.12.2014 Uçar, Z. ve Yılmaz, H.Ö. (2020).
  • Laktasyon Döneminde Beslenme. Journal of Health Professions Research, 2(1), 37-46. Üstün, G. (2013). Gestasyonel Diyabeti Olan/Olmayan Kadınların Emzirme Durumlarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Yeşilçiçek Çalık, K, Coşar Çetin, F ve Erkaya, R (2017). Annelerin emzirme konusunda uygulamaları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3): 80-91.
  • Yılmaz, C. (2016). Doğum Sonrası Erken Dönemde Ebeveynlere Verilen Emzirme Eğitiminin Bebeklerin İlk Altı Ay Anne Sütü Alma Durumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Yiğitbaş, Ç, Kahriman, İ, Yeşilçiçek Çalık, K ve Kobya Bulut, H (2012). Trabzon il merkezindeki hastanelerde doğum yapan annelerin emzirme tutumlarının değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi / Gümüşhane University Journal of Health Sciences, 1(2), 49-59
  • Zuppa, AA., Sindico, P., Orchi, C., Carducci, C., Cardiello, V., Catenazzi, P. ve Romagnoli, C. (2010). Safety and Efficacy of Galactogogues: Substances That Induce, Maintain and Increase Breast Milk Production. J Pharm Sci Exp Pharmacol, 13: 162- 174.

Güncel Bilgilerle Laktasyon Dönemi Ve Etkileyen Faktörler

Year 2022, , 94 - 99, 31.08.2022
https://doi.org/10.47769/izufbed.1116606

Abstract

Yenidoğan bebekler için en uygun beslenme yöntemi laktasyon olup hem bebekler hem de anneler için birçok faydalar içermektedir. Bu çalışmanın amacı laktasyon dönemi, önemi ve bu dönemi etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Bu derlemede, laktasyon, anne ve bebek üzerine etkileri, laktasyonun etkilediği faktörlerden beslenme ve anne sütü üzerine etkisi olan besinsel faktörler üzerinde durulmuştur. Çalışma laktasyona dair literatür taraması şeklinde gerçekleştirilmiştir. İncelenen literatür ışığında laktasyonun hangi faktörlerden etkilendiği ve özellikle de laktasyondaki kadının beslenmesinin bebeğin büyüme ve gelişmesi açısından ne derece önem taşıdığı bilinen bir gerçek olarak görülmektedir. Derlemenin sonuçlarının laktasyonda beslenme üzerine çalışan sağlık profesyonellerine yol gösterebileceği düşünülmektedir.

References

  • Ata Yüzügüllü, D, Aytaç, N ve Akbaba, M (2018). Annelerin ilk altı ay sadece anne sütü verme durumlarına etki eden etmenlerin incelenmesi. Türk Pediatri Arşivi, 53: 96-104.
  • Aubuchon-Endsley, N.L, Kennedy, T.S, Gilchrist, M, Thomas, D.G, Grant, S. (2015). Relationships Among Socioeconomic Status, Dietary Intake, and Stress in Breastfeeding Women. J Acad Nutr Diet, 115(6): 939-946.
  • Aydın, Ş. (2018). Gebelik ve Laktasyon Dönemlerinde Yapılan Omega-3 Yaş Asidi Desteğinin 0-2 Yaş Çocuklarının Bilişsel Gelişimlerine Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Barutçu, A. (2020). Anne Sütü ve Laktasyon: Temel Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi. Akademisyen Kitabevi, Ankara.
  • Betrini, G., Perugi, S., Dani, C., Rezzati, M., Trochini, M. ve Rubaltelli F.F. (2003). Maternal education and the incidence and duration of breastfeeding: a prospective study. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 37(4), 447– 452.
  • Bingel, A. ve Farnsworth, N. (1994). Higher Plants as Potential Sources of Galactagogues. Eco Med Research, 6: 1-5.
  • Cangöl, E. ve Şahin, N.H. (2014). Emzirmeyi Etkileyen Faktörler ve Emzirme Danışmanlığı. Zeynep Kamil Tıp Bülteni, 45(3): 100-105.
  • Çakmak, S. ve Dengi, A.S.D. (2019). Postpartum Dönemdeki Annelerin Emzirme ve Anne Sütünün Önemi Hakkındaki Bilgilerinin Değerlendirilmesi. Türk Aile Hekimliği Dergisi, 23(1): 9-19.
  • Chezem, J, Friesen, C ve Boettcher, J (2003). Breastfeeding knowledge, breastfeeding confidence, and ınfant feeding plans: effects on actual feeding practices, Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing, 32(1), 40-47
  • Çınar, N., Sözeri, C., Dede, C., Cevahir, R. (2010). Anne ve Bebeğin Aynı Odada Uyumasının Emzirmeye Etkisi. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, Sempozyum Özel Sayısı.
  • Demir Gündoğan, B (2012). Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi, uygulama ve davranışlarının değerlendirilmesi. Uzmanlık Tezi, İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Demirtaş, Z.G. ve Çelik, R. (2017). Emziren Annelerin Emzirme Bilgilerinin Kaynaklarının İncelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(22): 389-403.
  • Duran, S. (2008). Ebe ve Hemşirelerin Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının, Danışmanlık Verdikleri Annelerin Bebeklerini Anne Sütü İle Besleme Davranışlarına Etkisi, Uzmanlık Tezi, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Edirne.
  • Eryılmaz, G. (2008). Laktasyon ve Emzirme. Şirin A. ve Kavlak, O. (Ed.). Kadın Sağlığı. Bedray Basın Yayıncılık, İstanbul.
  • Filikci, A. (2020). 0-24 Ay Arasında Bebeği Olan Kadınların Anne Sütü ve Emzirme Konusundaki Bilgi ve Davranışları ile Anne Sütünü Artırmaya Yönelik Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Gözükara, F. (2014). Emzirmenin Başarılmasında Anahtar Faktör: Baba Desteğinin Sağlanması ve Hemşirenin Rolleri. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(3).
  • Gretchen, A ve Dabrowski, RN (2007). Skin-to-skin contact: giving birth back to mothers and babies. Nursin for Womens Health, 11(1): 64-71.
  • Hamzaoglu, E. (2021). Annelerin ve Sağlık Çalışanlarının Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına İlişkin Görüşleri: Nitel bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Huang, P, Ren, J, Liu, Y, Luo B ve Zhao, X (2017). Factors affecting breastfeeding adherence among Chinese mothers. Wolters Kluwer Health, Medicine, 96(38): 1-6
  • Innis, S.M. (2014). Impact of Maternal Diet on Human Milk Composition and Neurological Development of Infants. Am J Clin Nutrution, 99(3): 734-741.
  • İnanç, B. (2013). 15-49 Yaş Arası Annelerin Anne Sütü ile İlgili Uygulamaları ve Etki Eden Faktörler. Türk Aile Dergisi, 17(2): 51-55.
  • İnce, Z. (2005). Temel Yenidoğan Sağlığında Anne Sütünün Önemi ve Emzirme. Baran Ofset, Ankara.
  • Karaağaoğlu, N. ve Eroğlu Samur, G. (2011). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Pegem Akademi, Ankara.
  • Karaçam, Z. ve Sağlık, M. (2018). Emzirme Sorunları ve Sorunlara İlişkin Yapılan Girişimler. Türk Pediatri Arşivi, 53 (3), 134-148.
  • Khan, J., Vesel, L., Bahl, R., Martines, JC. (2015). Timing of Breastfeeding Initiation and Exclusivity of Breastfeeding During the First Month of Life: Effects on Neonatal Mortality and Morbidity—A Systematic Review and Meta-analysis. Maternal and Child Health Journal, 1-12.
  • Kuitunen, M, Kukkonen, A.K, Savilahti, E. (2012). Impact of Maternal Allergy And Use of Probiotics During Pregnancy on Breast Milk Cytokines and Food Antibodies and Development of Allergy in Children Until 5 Years. Int Arch Allergy Immunol, 159(2): 162-70.
  • Kunduracı, M. (2018). İlk Bir Yaşta Anne Sütü ile Beslenme Oranları ve Sadece Anne Sütü ile Beslenmeyi Etkileyen Faktörler. Uzmanlık Tezi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Tepecik Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir.
  • Lok, KYW, Bai, DL ve Tarrant, M (2017). Family members’ infant feeding preferences, maternal breastfeeding exposures and exclusive breastfeeding intentions. Midwifery, 53: 49–54.
  • Moss, BG., Yeaton, W.H. (2014). Early Childhood Healthy and Obese Weight Status: Potentially Protective Benefits of Breastfeeding and Delaying Solid Foods. Maternal and Child Health Journal, 18(5): 1224-1232.
  • Oktar, Ö., Coşkun, A.M. ve Bostancı, S. (2018). Anne Sütü Mucize Olmaya Devam Ediyor. Türkiye Klinikleri Hemşirelik Bilimleri Dergisi, 10(3), 228-237.
  • Önay Derin, D. ve Özel, E. (2016). An Investigation of Galactagogues from the Perspective of Mothers Who Have a Newborn Child. International Journal of Health Sciences and Research, 6(5): 268-278.
  • Örün, E, Yalçın, SS, Madendağ, Y, Üstünyurt, Z, Kutluk, İ ve Yurdakök, K (2010). Factors associated with breastfeeding initiation time in a Baby-Friendly Hospital. The Turkish Journal of Pediatrics, 52(1): 10-16.
  • Ünsal, H, Atlıhan, F, Özkan, H, Targan, Ş ve Hassoy, H (2005) Toplumda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48(3): 226- 233
  • Payas, A. ve Çeliker, A. (2021). Laktasyon Döneminde Bitkisel Ürün Kullanımı. Fabad Journal Pharmaceutical Sciences, 46 (2), 203-224.
  • Samur, G. (2008). Anne Sütü. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, 1. Baskı, Klasmat Matbaacılık, Ankara.
  • Selimoğlu, M.A. (2013). Anne ve Bebek Sağlığı Açısından Emziren Anne Beslenmesinin Önemi, 48(3): 183-187.
  • Shawky, S ve Abalkhail, BA (2003). Maternal factors associated with the duration of breast feeding in Jeddah, Saudi Arabia. Paediatric and Perinatal Epidemiology, 17(1), 91-96.
  • Sivri, B.B. (2014). 0-6 Aylık Bebeği Olan Annelerin Katı Gıdaya Geçiş Süreci ve Emzirmeye İlişkin Bilgi ve Uygulamaları. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(1): 59-65.
  • Şensöz, M.G. (2016). Gebelik ve Laktasyon Döneminde Yapılan Omega-3 Yağ Asidi Desteğinin Anne Sütü Omega-3 Yağ Asitleri Düzeyine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Tanrıkulu, P, Ç (2011) 6-24 Ay arası bebeği olan annelerin emzirmeye ilişkin bilgi düzeylerinin, emzirme sürelerinin ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • TÜBER. (2015). Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi: “TÜBER 2015”, Anakara.
  • Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. (2013). http://www.hips.hacettepe.edu.tr/TNSA_2013_ana_rapor.pdf. 11.12.2014 Uçar, Z. ve Yılmaz, H.Ö. (2020).
  • Laktasyon Döneminde Beslenme. Journal of Health Professions Research, 2(1), 37-46. Üstün, G. (2013). Gestasyonel Diyabeti Olan/Olmayan Kadınların Emzirme Durumlarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Yeşilçiçek Çalık, K, Coşar Çetin, F ve Erkaya, R (2017). Annelerin emzirme konusunda uygulamaları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(3): 80-91.
  • Yılmaz, C. (2016). Doğum Sonrası Erken Dönemde Ebeveynlere Verilen Emzirme Eğitiminin Bebeklerin İlk Altı Ay Anne Sütü Alma Durumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aydın.
  • Yiğitbaş, Ç, Kahriman, İ, Yeşilçiçek Çalık, K ve Kobya Bulut, H (2012). Trabzon il merkezindeki hastanelerde doğum yapan annelerin emzirme tutumlarının değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi / Gümüşhane University Journal of Health Sciences, 1(2), 49-59
  • Zuppa, AA., Sindico, P., Orchi, C., Carducci, C., Cardiello, V., Catenazzi, P. ve Romagnoli, C. (2010). Safety and Efficacy of Galactogogues: Substances That Induce, Maintain and Increase Breast Milk Production. J Pharm Sci Exp Pharmacol, 13: 162- 174.
There are 47 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Elif Erçin 0000-0002-0673-7834

Sabiha Zeynep Aydenk Köseoğlu

Publication Date August 31, 2022
Submission Date May 16, 2022
Acceptance Date June 22, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Erçin, E., & Köseoğlu, S. Z. A. (2022). Güncel Bilgilerle Laktasyon Dönemi Ve Etkileyen Faktörler. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2), 94-99. https://doi.org/10.47769/izufbed.1116606

20503

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.