Research Article
BibTex RIS Cite

CHORELATION ANALYSIS OF SOME WHEAT GENOTYPS IN THE SEEDLING DEVELOPMENT PERIOD

Year 2020, , 28 - 32, 30.06.2020
https://doi.org/10.46876/ja.758138

Abstract

In this study, some of properties of totally 3 wheat genotype from Gernik wheat (Triticum dicoccum L), bread wheat local genotype (Triticum aestivum L.) and bread registrated wheat variety (Triticum aestivum L.) were examined respectively germination percentage (ÇO), shoot length (SU), root length (KU), shoot/root rate (SKO), root and shoot wet wight (KYA and SYA), root and shoot dry weight (SKA and KKA) and protein ratio (PO) for germination and seedling development periods. In the study carried out in an in vitro environment, correlation coefficients between observations were determined. The means for ÇO, SU, KU, SKO, KYA, SYA, SKA, KKA and PO features were determined as 79.76%, 19.28 cm, 11.86 cm, 1.86, 73.8 mg, 128.4 mg, 18.7 mg, 11.8 mg and 22.09%, respectively. As a result of the correlation analysis in accordance with the data obtained in the study, it was determined that there is a positive (positive correlation) relationship between root length and root wet weight, shoot wet weight and shoot dry weight, root wet weight and shoot wet weight and also, shoot dry weight and root dry weight. In addition, there was a positive correlation between shoot dry weight and root dry weight values with shoot wet weight.

References

  • Anonim, 2020a. http://www.ilgintb.org.tr/dunyaHububatraporu. Erişim tarihi: 20.06.2020
  • Anonim, 2020b. https://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=30125&tipi=17&sube=0. Erişim tarihi: 20.06.2020.
  • Boru, K., Yıldırım, S., Çiftçi, E. A. 2019. Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Verim ve Verim Öğelerinin Korelasyon ve Path Analizi ile İncelenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 379-387.
  • Coşkun, İ., Tekin, M., Akar, T. 2019. Türkiye Kökenli Diploid ve Tetraploid Kavuzlu Buğday Hatlarının Bazı Agro-morfolojik Özellikler Bakımından Tanımlanması. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(2), 322-334.
  • Demirel, F., 2018. Türkiye’nin Farklı Bölgelerinden Toplanmış Yerel Buğday Genotiplerinin Morfolojik Ve Moleküler Karakterizasyonu. Doktora tezi. Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Iğdır. 111 s.
  • Demirel, F., Gurcan, K., Akar, T. 2019. Clustering Analysis of Morphological and Phenological Data in Einkorn and Emmer Wheats Collected from Kastamonu Region.
  • Kara, B., Kara, N., Akman, Z., Balabanlı, C. 2011. Tarla bitkilerinde ekim nöbetinde ön bitki değeri ve etkileri. Derim, 28(1), 12-24.
  • Tonk, F.A., İştipliler, D., Tosun, M. 2017. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinde özellikler arası ilişkiler ve path analizi. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 54(1): 85-89.
  • Sönmez, B., Özbahçe, A., Akgül, S., Keçeci, M. (2018). Türkiye Topraklarının Bazı Verımlilik Ve Organik Karbon (TOK) İçeriğinin Coğrafi Veritabanının Oluşturulması (in Turkish). Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Proje Sonuç Raporu TAGEM (Vol. 13). TSKAD/11.
  • Sözen, E., Yağdı, K. 2005. A research to determine agronomic traits of some advanced durum wheat lines. Adnan Menderes University J. Agri. Faculty, 2(2): 51-57.
  • Atılgan, N. G., Tolay, İ. 2008. Beş Tritikale Çeşidinde Çinkonun Bazı Fide Özelliklerine Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 65-74.
  • Karaköy, T., Baloch, F.S., Toklu, F. & Özkan, H. 2014. “Variation for Selected Morphological and Quality-related Traits Among 178 Faba Bean Landraces Collected From Turkey”, Plant Genetic Resources, 12(1), 5-13.
  • Keskin, B., Temel, S., & Eren, B. 2017. Determination of yield and plant characteristics of some silage corn varieties. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 7(1): 347-351.
  • Kumar, R., Bhushan, B., Pal, R. & Gaurav, S.S. (2014). “Correlation and Path Coefficient Analysis for Quantitative Traits in Wheat (Triticum aestivum L.) Under Normal Condition”, Annals of Agri-Bio Research, 19(3), 447-450.
  • Tenikecier, H. S. (2013). Buğdayda (Triticum aestivum L. em Thell.) endosprem ve tane iriliğinin çimlenme ve fide özellikleri ile verim ve kalite unsurlarına etkisi (Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi).
  • Turhan, A., Kuşçu, H., Özmen, N., Demir, A. O. 2014. Farklı tuzluluk düzeylerinin sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Journal Of Agrıcultural Scıences, 20 (2014) 280-287.
  • Soysal, S., 2013. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum) Çeşitlerinin İlk gelişme Döneminde Kök Ve Toprak Üstü aksamlarının Gelişme Durumu. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Van. 73 s.

FİDE GELİŞİM DÖNEMİNDEKİ BAZI BUĞDAY GENOTİPLERİNDE ÖZELLİKLER ARASI KORELASYON ANALİZİ

Year 2020, , 28 - 32, 30.06.2020
https://doi.org/10.46876/ja.758138

Abstract

Bu çalışmada, 1 Gernik buğdayı (Triticum dicoccum L), 1 ekmeklik buğday yerel genotipi (Triticum aestivum L.) ve 1 ekmeklik buğday tescilli çeşidi (Triticum aestivum L.) olmak üzere 3 buğday genotipinde çimlenme ve fide gelişimi dönemlerine ait çimlenme oranı (ÇO), sürgün uzunluğu (SU), kök uzunluğu (KU), sürgün kök oranı (SKO), kök yaş ağırlığı (KYA), sürgün yaş ağırlığı (SYA), sürgün kuru ağırlığı (SKA), kök kuru ağırlığı (KKA) ve protein oranı (PO) özellikleri incelenmiştir. İn vitro ortamda yürütülen çalışmada gözlemler arasındaki korelasyon katsayıları belirlenmiştir. ÇO, SU, KU, SKO, KYA, SYA, SKA, KKA ve PO özelliklerine ait ortalamalar sırasıyla %79.76, 19.28 cm, 11.86 cm, 1.86, 73.8 mg, 128.4 mg, 18.7 mg, 11.8 mg ve %22.09 olarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen veriler doğrultusunda korelasyon analizi sonucunda kök uzunluğu ile kök yaş ağırlığı, sürgün yaş ağırlığı ile sürgün kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı ile sürgün yaş ağırlığı ve sürgün kuru ağırlığı ile kök kuru ağırlığı arasında olumlu (pozitif korelasyon) ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sürgün yaş ağırlığı ile sürgün kuru ağırlığı ve kök kuru ağırlığı değerleri arasında da pozitif korelasyon olduğu görülmüştür.

References

  • Anonim, 2020a. http://www.ilgintb.org.tr/dunyaHububatraporu. Erişim tarihi: 20.06.2020
  • Anonim, 2020b. https://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=30125&tipi=17&sube=0. Erişim tarihi: 20.06.2020.
  • Boru, K., Yıldırım, S., Çiftçi, E. A. 2019. Ekmeklik Buğday Genotiplerinde Verim ve Verim Öğelerinin Korelasyon ve Path Analizi ile İncelenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 379-387.
  • Coşkun, İ., Tekin, M., Akar, T. 2019. Türkiye Kökenli Diploid ve Tetraploid Kavuzlu Buğday Hatlarının Bazı Agro-morfolojik Özellikler Bakımından Tanımlanması. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(2), 322-334.
  • Demirel, F., 2018. Türkiye’nin Farklı Bölgelerinden Toplanmış Yerel Buğday Genotiplerinin Morfolojik Ve Moleküler Karakterizasyonu. Doktora tezi. Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Iğdır. 111 s.
  • Demirel, F., Gurcan, K., Akar, T. 2019. Clustering Analysis of Morphological and Phenological Data in Einkorn and Emmer Wheats Collected from Kastamonu Region.
  • Kara, B., Kara, N., Akman, Z., Balabanlı, C. 2011. Tarla bitkilerinde ekim nöbetinde ön bitki değeri ve etkileri. Derim, 28(1), 12-24.
  • Tonk, F.A., İştipliler, D., Tosun, M. 2017. Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinde özellikler arası ilişkiler ve path analizi. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 54(1): 85-89.
  • Sönmez, B., Özbahçe, A., Akgül, S., Keçeci, M. (2018). Türkiye Topraklarının Bazı Verımlilik Ve Organik Karbon (TOK) İçeriğinin Coğrafi Veritabanının Oluşturulması (in Turkish). Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Proje Sonuç Raporu TAGEM (Vol. 13). TSKAD/11.
  • Sözen, E., Yağdı, K. 2005. A research to determine agronomic traits of some advanced durum wheat lines. Adnan Menderes University J. Agri. Faculty, 2(2): 51-57.
  • Atılgan, N. G., Tolay, İ. 2008. Beş Tritikale Çeşidinde Çinkonun Bazı Fide Özelliklerine Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 65-74.
  • Karaköy, T., Baloch, F.S., Toklu, F. & Özkan, H. 2014. “Variation for Selected Morphological and Quality-related Traits Among 178 Faba Bean Landraces Collected From Turkey”, Plant Genetic Resources, 12(1), 5-13.
  • Keskin, B., Temel, S., & Eren, B. 2017. Determination of yield and plant characteristics of some silage corn varieties. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 7(1): 347-351.
  • Kumar, R., Bhushan, B., Pal, R. & Gaurav, S.S. (2014). “Correlation and Path Coefficient Analysis for Quantitative Traits in Wheat (Triticum aestivum L.) Under Normal Condition”, Annals of Agri-Bio Research, 19(3), 447-450.
  • Tenikecier, H. S. (2013). Buğdayda (Triticum aestivum L. em Thell.) endosprem ve tane iriliğinin çimlenme ve fide özellikleri ile verim ve kalite unsurlarına etkisi (Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi).
  • Turhan, A., Kuşçu, H., Özmen, N., Demir, A. O. 2014. Farklı tuzluluk düzeylerinin sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi. Journal Of Agrıcultural Scıences, 20 (2014) 280-287.
  • Soysal, S., 2013. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum) Çeşitlerinin İlk gelişme Döneminde Kök Ve Toprak Üstü aksamlarının Gelişme Durumu. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Van. 73 s.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Barış Eren 0000-0002-3852-6476

Fatih Demirel 0000-0002-6846-8422

Publication Date June 30, 2020
Submission Date June 25, 2020
Acceptance Date June 30, 2020
Published in Issue Year 2020

Cite

APA Eren, B., & Demirel, F. (2020). FİDE GELİŞİM DÖNEMİNDEKİ BAZI BUĞDAY GENOTİPLERİNDE ÖZELLİKLER ARASI KORELASYON ANALİZİ. Journal of Agriculture, 3(1), 28-32. https://doi.org/10.46876/ja.758138