Agricultural biotechnology is a field, which is provides the opportunity to understand and manipulate the genetics of all cultivated organisms. While methods such as fermentation and brewing were frequently used in the beginning of agricultural biotechnology, now modern agricultural biotechnology is used methods allowing to increase the quality, quantity and content of foods and to change different characteristics such as taste. Studies in plant biotechnology mostly focused on increasing the yield and quality of plants, as well as developing plants resistant to biotic and abiotic stress factors. However, animal biotechnology deals with the improvement of the quality of animal products, artificial insemination, embryo transfer, cheaper and easier diagnosis and treatment of animal diseases. In this study, we focused on cellular agriculture and Nano-biotechnology applications that have found new application areas in the field of plant and animal production.
Tarımsal biyoteknoloji araştırmacılara, tarımı ve yetiştiriciliği yapılan bütün organizlamarın genetiğini anlama ve manipüle etme imkanı sağlayan bir alandır. Tarımsal biyoteknolojinin başlangıcında fermantasyon gibi yöntemler sık kullanılırken, bugün modern tarımsal biyoteknoloji besinlerin kalitesini, miktarını, içeriğini arttırmaya ve tat gibi farklı özellikleri değiştirmeye imkan sağlamaktadır. Bitki biyoteknolojisi alanındaki çalışmalar çoğunlukla bitkilerde verim ve kaliteyi arttırmanın yanında biyotik ve abiyotik stres faktörlerine karşı dayanıklı bitkiler geliştirmeye odaklanırken, hayvan biyoteknolojisi ise hayvansal ürünlerin kalitesini arttırma, suni dölleme, embriyo transferi, hayvan hastalıklarının daha ucuz ve kolay bir şekilde teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi konularını ele almaktadır. Bu çalışmada bitkisel ve hayvansal üretim alanında yeni uygulama alanı bulan hücresel üretim ve nano-biyoteknoloji uygulamaları irdelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | November 18, 2020 |
Submission Date | November 6, 2020 |
Acceptance Date | November 12, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |