Yeşil
kurt, Helicoverpa armigera Hübner
(Lepidoptera: Noctuidae) domates tarlalarında görülen önemli bir zararlıdır. Konukçu
bitkiye bağlı kalmaksızın tüm yıl boyunca laboratuar koşullarında zararlının
biyolojisi, davranışı, insektisite dayanıklılık ve kontrol yaklaşımlarının
incelenmesi son derece önemlidir. Bunu yapabilmek için zararlı devamlı olarak
yapay diyet üzerinde yetiştirilmelidir. Çalışmanın amacı, yeşil kurdun
laboratuvarda yetiştirilmesi ve adaptasyonuna yönelik olarak bilinen yapay
diyetleri test ederek en iyi larva diyetinin tespit edilmesidir. Zararlı ile
bulaşık örnekler Çanakkale’den toplanarak laboratuara getirildi. Barbunya unu,
soya fasulyesi, mısır unu, nohut unu, buğday ruşeymi, Brewer’s mayası, torula
mayası, sükroz, vitaminler ve koruyucu gibi temel içerikler kullanılarak altı farklı
yapay diyet hazırlandı. Larvalar aynı zamanda deneme boyunca domates meyvesi
üzerinde kontrol olarak yetiştirildi. Burada, laboratuvarda altı farklı yapay
diyetin larva dönemi sayısı, larva ve pupa gelişme süresi, pupa ağırlığı ve
ergin açılma oranı gibi bazı biyolojik parametreleri belirlendi. Sonuç olarak,
orijinali Grapholita molesta için
geliştirilmiş Diyet I’de larvalar gelişme süresini 11.6 ± 1.5 günde tamamlayıp,
pupa ağırlığı 331.8 mg olmuştur. Orijinal olarak Lepidopteran türleri için
geliştirilmiş olan ve burada Diyet II olarak adlandırılan diyette ise, yeşil
kurt larvaları larva gelişme süresini 16.6 ± 1.4 günde tamamlamıştır. Yeşil
kurt larvaları, Diyet I ve Diyet II’de başarılı bir şekilde dört generasyon
boyunca yetiştirilmiştir. Çalışma sonuçları, Diyet I ve Diyet II’nin yeşil
kurdun doğal kolonisinin yetiştirilmesinde ve adaptasyonunda besin olarak uygun
olduğunu göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 12 Issue: 3 |