KERRÂMİYYE'NİN KELAMÎ VE FIKHÎ MESELELERE YAKLAŞIMI
Abstract
Bu makale; Horasan bölgesinde teşekkül ederek İslâm’ın yayılmasını kendine bir görev telakki eden zühd menşeli Kerrâmiyye’nin kelâmî ve fıkhî meseleler hakkındaki görüşlerini serdetmektedir. İbadet ve taatle meşgul oldukları bilinen Kerrâmî önderlerin görüşlerini ortaya koyarken temel motivasyonlarının dini insanlar için kolay kılarak İslamiyet’in yayılışına katkı sağlamak olduğu bilinmektedir. Ancak teorik ve pratik hayata ilişkin ortaya koydukları bu görüşler sebebiyle kimi zaman müstakil bir mezhep hüviyetinde değerlendirilirken kimi zaman da farklı mezheplerin alt kolu olarak değerlendirilmiştir. Nitekim Şia ile mücadelesi ve Hanefî düşünceyle paralellik arz eden bazı görüşleri sebebiyle birtakım müelliflerce Ehl-i Sünnet addedilmiştir. Bununla beraber özellikle muamelat alanında ortaya koydukları görüşleriyle ise Ehl-i Sünnet düşüncesinden ayrılarak bid’at fırkalardan birisi kabul edilmiştir.
Keywords
References
- Alimoğlu Sürmeli, Zeynep. (2018). Ehl-i Sünnet’in Kerrâmiyye Eleştirisi. Kayseri: Kimlik Yayınları.
- Altaş, Eşref. (2017). İslam İlim ve Düşünce Geleneğinde Adudüddin el-Îcî. Ankara: İSAM Yayınları.
- Aydın, Salih. (2011). Das Verstandnisvon al-Kalam, die Theorievon al-İman unddie Religionspolitik der Karramiya. Viyana: Basılmamış Doktora Tezi, Danışman Stephan Prochazka.
- Aydın, Salih. (2016). İslam Düşüncesi-III. İstanbul: Külliyat Yayınları.
- Bağdâdî, Abdülkâhir b. Tâhir b. Muhammed. (2008). el-Fark beyne’l-Fırâk. Tah. Muhammed Khoşt, Kahire: Mektebetü ibn Sînâ.
- Bağdâdî, Abdülkâhir b. Tâhir b. Muhammed. (2016). Usûli’d-Dîn (Ehl-i Sünnet Akâidi). çev. Ömer Aydın, İstanbul: İşaret Yayınları.
- Cürcânî, Ali b. Muhammed b. Ali es-Seyyid eş-Şerîf. (1841). Şerhu’l-Mevâkıf. İstanbul: y.y.
- Demir, Abdullah. (2017). Ebû İshak es-Saffâr’ın Kelâm Yöntemi. İstanbul: İSAM Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Religious Studies
Journal Section
Other
Authors
Mustafa Salih Edis
*
Türkiye
Publication Date
December 15, 2019
Submission Date
September 1, 2019
Acceptance Date
December 12, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 3 Number: 2
Cited By
Erken Dönem Eş‘arîliğinin Peygamberliğin Devamı/Sona Ermesi Konusunda Kendilerine Yapılan Eleştirilere Karşı Sergilediği Tavır
Eskiyeni
https://doi.org/10.37697/eskiyeni.1464883Şii Makâlât Eserlerinde Kerrâmiyye ve Muhammed b. Kerrâm
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.21054/deuifd.1476611