Su, pekmez üretim prosesi için önemli bir kaynaktır ve üretim esnasında gerçekleştirilen temizlik, soğutma ve ısıtma gibi çok çeşitli işlemlerde önemli rol oynar. Bu nedenle, pekmez üretim aşamasında çok fazla su kullanır ve bunun sonucu olarak, yüksek miktarda organik madde içeren atık su açığa çıkar. Pekmez üretim atık sularının kimyasal içeriği genellikle organik maddelerden oluştuğundan yüksek biyolojik oksijen (BOİ) ve kimyasal oksijen (KOİ) ihtiyacına sahiptir. Bu nedenle, bu atık su ciddi çevresel sorunlara neden olmaktadır. Pekmez endüstrisi atık sularında yüksek organik madde içeriği nedeniyle biyolojik arıtma yöntemiyle etkili arıtma sağlanabilmektedir. Aktif çamur prosesi biyolojik arıtma yöntemleri içerisinde en fazla kullanılan yöntemdir. Aktif çamur prosesi ile atık suda bulunan karbon, azot ve fosfat biyolojik olarak uzaklaştırılmaktadır. Arıtma sürecinde farklı görevleri olan mikroorganizma topluluğu olarak bilinen aktif çamur prosesi çevre dostu, ekonomik ve etkili bir arıtma yöntemidir. Bu çalışmada pekmez endüstrisi atık sularının aktif çamur prosesi ile (atıksu arıtma tebliğine uygun olarak) arıtılması sağlanmıştır. Pekmez üretim endüstrisi atık suyunun giriş değerleri KOİ 2500-5500 mg/L, BOİ 800-1800 mg/L, AKM 1.10-1.40 g/L, iletkenlik 1800-2600 µS/cm ve pH 3.5-5.5 arasında değişmektedir. Aktif çamur prosesi sonrası KOİ ve BOİ değerleri sırasıyla 30-70 mg/L ve 8-24 mg/L arasına, pH 7.6-8.0 ve iletkenlik ise 1100-1200 µS/cm getirilerek tebliğe uygun halde getirilmiştir. Ayrıca arıtılmış suyun toplam azot, nitrit, nitrat, toplam fosfat gibi değerleri de analiz edilerek uygunluğu kontrol edilmiştir. Bu sayede yüksek kirliliğe sahip olan atık su arıtılarak çevre kirliliği önlenmiştir.
Sem-As Gıda Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Water is an important component in production of molasses and it takes an important role in cleaning, cooling and heating process. Therefore, the process of molasess leads to release large amount of wastewater containing organic components. Due to the fact that this wastewater mainly consists of organic components, the wastewater needs high level of biological oxygen (BOD) and chemical oxygen (COD). Thus, the wastewater from the molasses process can causes of environmentally serious problems. To prevent these environmental problems, biological treatment systems are currently used in the molasses industry. Active sludge process is one of the most common processes used in the industry. Carbon, phosphate and nitrogen can be removed from the wastewater by active sludge treatment process. Also, active sludge treatment systems are very effective, cheaper, and eco-friendly. This study aims to show real-time analytical data from the wastewater from molasses industry by using active sludge treatment system (According to the governmental regulations on wastewater treatment). In the molasses industry, COD was 2500-5500 mg/L, BOD was 800-1800 mg/L, TSS was 1.10-1.40 g/L, conductivity was 1800-2600 µS/cm and pH was 3.5-5.5. After the active sludge treatment process, COD and BOD were 30-70 mg/L and 8-24 mg/L, respectively. Conductivity was 1100-1200 µS/cm. Also, total nitrogen, nitrite, nitrate and total phosphate were analysed to observe the low level of them. After the treatment process, environmental pollution was reduced to minimum levels.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 2 |