Ayder Yaylası'nda Ağustos 2012'de toplanan 41 bal örneğinde toplam polen sayısı, polen tanıma, fruktoz, glukoz, sükroz ve nem bakıldı. Örneklerde polen tanılamanın ardından 36 takson tespit edildi. Castanea sativa Miller. polen örneklerinin tamamında baskın olarak bulunmuştur. 10 gram baldaki toplam polen sayısı (TPN-10 g) 3438 ile 87056 arasında çeşitlenmiştir. Bal örneklerinin normal ve baskın polen olduğu belirlenmiştir. Numunelerdeki nem içeriği %16.4-20.9 arasında değişmiştir. Bal örneklerinde fruktoz %14.05 ile %52.82 arasında, glukoz ise %14.31 ile %49.24 arasında değişmektedir.
Total number of pollen, pollen recognition, fructose, glucose, sucrose and moisture were examined in 41 honey samples collected in Ayder Plateau in August 2012. Following the pollen recognition in the samples, 36 taxa were detected. Castanea sativa Miller. pollen was found in all samples in a dominant. The total number of pollen (TPN-10 g) in 10g honey varieted between 3438 and 87056. It has been determined that honey samples were normal and dominant pollen. The moisture content in the samples ranged between 16.4-20.9%. In honey samples, fructose ranges from 14.05 to 52.82%, while glucose ranges from 14.31 to 49.24%.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |