Bu çalışmada Nahçıvan'da yaygın olarak bulunan badem (Amygdalus communis L.) bitkisinin polenindeki toplam flavonoid miktarı analiz edilmiştir. Çiçek polenindeki flavonoidlerin incelenmesi, arı ürünlerinin beslenme ve sağlığa yararlı özelliklerinin değerlendirilmesi için faydalı bilgiler sağlayabilir. Çalışmada badem bitkisinin poleninden %60’lık etil alkol kullanılarak ekstrakt hazırlanmıştır. Flavonoid tayini için alkolde %2 alüminyum klorür çözeltisi ve standart rutin çözeltisi kullanılmıştır. Biyokimyasal analizler spektrofotometrik yöntemLe gerçekleştirilmiştir. Flavonoid konsantrasyonunun belirlenmesi için 310 nm'de absorbans ölçümLeri yapılmıştır. Farklı rutin konsantrasyonlarına sahip çözeltilerin absorpsiyon sonuçlarına dayalı olarak, kalibrasyon grafiğindeki bağımLılık Y=0,032x+0,477 denklemiyle ifade edilmiştir. Korelasyon katsayısı R=0,993 olarak bulunmuştur. Badem (A. communis L.) poleni etanolik ekstraktının optik yoğunluğu (Y), kalibrasyon grafiğinde verilen denkleme göre hesaplandı ve 0,041±0,02 mg/mL flavonoid (rutine eşdeğer) olarak belirlendi. Spektrofotometrik yöntemle badem (A. communis L.) poleninin %10,29±1,16 toplam flavonoid içerdiği belirlendi.
In this study, the amount of flavonoid aggregates in the pollen of the common almond (Amygdalus communis L.) plant, which is common in Nakhchivan MR, was analyzed. The study of flavonoids in pollen can provide useful information for assessing the nutritional and healing quality of bee products. In the study, an extract was prepared on 60% ethyl alcohol from the pollen of the common almond plant. For the determination of flavonoids, a solution of 2% aluminum chloride in alcohol and a standard rutin solution were used. Biochemical analysis was performed by spectrophotometer method. The determination of flavonoid concentration was determined by measuring their absorbance at a wavelength of 310 nm. Based on the absorption results of solutions of different concentrations of rutin, the dependence in the calibration graph is expressed by the equation Y=0.032x+0.477. The correlation coefficient was R=0.993. The optical density (Y) of common almond (A. communis L.) pollen extract in alcohol was calculated based on the equation given in the calibration graph and was determined to be 0.041±0.02 mg/mL flavonoid (according to rutin). As a result of spectrophotometric research, it was determined that the pollen of common almond (A. communis L.) contains 10.29±1.16% flavonoid aggregate.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 1 |