Research Article
BibTex RIS Cite

Year 2025, Volume: 6 Issue: 3, 208 - 216, 30.09.2025
https://doi.org/10.56430/japro.1760173

Abstract

References

  • Akan., E., Yerlikaya, O., & Kınık, Ö. (2014). Psikrotrof bakterilerin çiğ süt ve süt ürünleri kalitesine etkisi. Akademik Gıda, 12(4), 68-78. (In Turkish)
  • Al-Abd, N. M., Mohamed Nor, Z., Mansor, M., Azhar, F., Hasan, M. S., & Kassim, M. (2015). Antioxidant, antibacterial activity, and phytochemical characterization of Melaleuca cajuputi extract. BMC Complementary and Alternative Medicine, 15, 385. https://doi.org/10.1186/s12906-015-0914-y
  • Alak, G., Guler, K., Ucar, A., Parlak, V., Kocaman, E. M., Yanık, T., & Atamanalp, M. (2019). Quinoa as polymer in edible films with essential oil: Effects on rainbow trout fillets shelf life. Journal of Food Processing and Preservation, 43(12), e14268 https://doi.org/10.1111/jfpp.14268
  • Anonymous. (2012). Su ürünleri sektör raporu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı. (In Turkish)
  • Arslan, G. (2009). Sıcaklık ve açlık streslerinin aynalı sazan (Cyprinus carpio) yavrularındaki bazı hormonlar üzerine etkileri (Master's thesis, Atatürk University). (In Turkish)
  • Arslan, G. (2020). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının kimyasal ve duyusal kaliteleri üzerine çörek otu yağının etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(2), 183-189. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.646497
  • Arslan, G., & Oğuzhan Yıldız, P. (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57. (In Turkish)
  • Baumgard, J., Firnhaber, J., & Spcher, G. (1993). Mikrobiologische untersuchung von lebensmitteln. Behr’s Verlag. (In German)
  • Bilen, G. (2009). Dondurulmuş balığın kalitesinde doğal antioksidanların etkisi (Master's thesis, İstanbul University). (In Turkish)
  • Çabuk, M., Alcicek, A., Bozkurt, M., & Imre, N. (2003). Antimicrobial properties of the essential oils isolated from aromatic plants and using possibility as alternative feed additives. National Animal Nutrition Congress, 18(20), 184-187.
  • Çaklı, Ş. (2007). Su ürünleri işleme teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi. (In Turkish)
  • Can, Ö. P., Arslan, A., & Özdemir, P. (2007). Eugenolün çiğ balık filetolarının muhafaza süresi üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 5(2), 125-128. (In Turkish)
  • Emir Çoban, Ö. (2010). Bazı esansiyel yağların tütsülenmiş ve vakum paketlenmiş gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrüne etkisi (Doctoral dissertation, Fırat University). (In Turkish)
  • Emir Çoban, Ö., Gürel İnanlı, A., Çelik, B., & Yücel, S. (2018). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) filetolarının muhafazası sırasında kimyasal ve duyusal kalitesi üzerinde doğal koruyucu maddelerle zenginleştirilmiş kitosan yenilebilir kaplamaların etkileri. Ecological Life Sciences, 13(4), 182-191. (In Turkish)
  • Gökalp, H. Y., Kaya, M., Zorba, Ö., & Tülek, Y. (2001). Et ve ürünlerinde kalite kontrolü ve laboratuvar uygulama kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını. (In Turkish)
  • Güler, K., Yanık, T., & Alak, G. (2022). Investigations on the shelf life of rainbow trout fillets covered by quinoa biofilms enriched with different essential oils (Nigella sativa and Mentha piperita). Food Science and Technology International, 30(3), 251-259. https://doi.org/10.1177/10820132221145973
  • Halkman, A. K. (2005). Merck gıda mikrobiyolojisi uygulamaları. Başak Matbaacılık. (In Turkish)
  • Karakulak, Y., Arslan, G., & Yanık, T. (2020). Erzurum ili merkez ilçelerinin su ürünleri tüketim davranışları üzerine araştırmalar. Acta Aquatica Turcica, 16(2), 290-300. https://doi.org/10.22392/actaquatr.669336 (In Turkish)
  • Kavalalı, G. (2017). Çay ağacı bitkisinin (Melaleuca alternifolia, Maiden & Betche, Cheel) halk hekimliğinde kullanılışının etnofarmakolojik olarak değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 7(3), 211-214.
  • Keser, E., & İzci, L. (2020). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’ndan elde edilen balık köftelerinde biberiye ve defne uçucu yağlarının mikrobiyolojik ve duyusal kaliteye etkisi. Acta Aquatica Turcica, 16(1), 13-21. https://doi.org/10.22392/actaquatr.562381 (In Turkish)
  • Kurtcan, Ü., & Gönül, M. (1987). Gıdaların duyusal değerlendirilmesinde puanlama metodu. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, Seri B, Gıda Mühendisliği, 5, 137-146. (In Turkish)
  • Kuzgun, N. K. (2014). Farklı esansiyel yağlar ve kitosan ile hazırlanan filmlerle ambalajlanmış Luciobarbus esocinus filetolarının 2±1° C'de raf ömrünün araştırılması (Doctoral dissertation, Fırat University). (In Turkish)
  • Mutlu, A., & Bilgin, Ş. (2016). Zeytin (Olea europaea L.) yaprağı ve yağ gülü (Rosa damascena Mill.) ekstraktlarının buzdolabı koşullarında (4±1°C) depolanan sıcak dumanlanmış alabalık (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrüne etkisi. Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research, 2(1), 19-29. https://doi.org/10.17216/LimnoFish-5000157469 (In Turkish)
  • Oğuzhan Yıldız, P. (2018). Nane uçucu yağı ilave edilmiş kitosan filmlerin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının mikrobiyolojik kalitesine etkisi. Ecological Life Sciences, 13(2), 94-102. https://doi.org/10.12739/NWSA.2018.13.2.5A00
  • Oğuzhan, P. (2004). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarında sıcak tütsüleme sonrası mineral madde miktarı, ph değeri, kimyasal analiz ve duyusal kriterlerinin değerlendirilmesi (Master’s thesis, Atatürk University). (In Turkish)
  • Oğuzhan, P. (2012). Su ürünleri kurutma teknolojisi. Akademik Gıda, 10(2), 121-124. (In Turkish)
  • Öner, S., & Yıldırım, Y. B. (2018). Farklı esansiyel yağların vakum paketlenmiş ve soğukta depolanmış karidesler üzerinde duyusal ve kimyasal etkileri. Kocatepe Veterinary Journal, 11(4), 472-478. https://doi.org/10.30607/kvj.453372 (In Turkish)
  • Ozogul, Y., Ayas, D., Yazgan, H., Ozogul, F., Boga, E. K., & Ozyurt, G. (2010). The capability of rosemary extract in preventing oxidation of fish lipid. International Journal of Food Science and Technology, 45(8), 1717-1723. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02326.x
  • Özpolat, E., Dikici, A., Koluman A., & Patır, B. (2017). Biberiye esansiyel yağı ile dekontaminasyonun gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss, W. 1972) kalite özellikleri üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veterinerlik Dergisi, 31(2), 131-136. (In Turkish)
  • Özpolat, E. (2019). Limon (Citrus limon) ve acı portakal (Citrus aurantium) uçucu yağlarının 4±1°C’de muhafaza edilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri. Gıda, 44(2), 185-190. https://doi.org/10.15237/gida.GD18128 (In Turkish)
  • Özyılmaz, A. (2007). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W, 1972) filetolarında kekik eterik yağının kullanımının raf ömrü üzerine etkisi (Master’s thesis, Mustafa Kemal University). (In Turkish)
  • Özyurt, G., Kuley, E., Balikçi, E., Kaçar, Ç., Gökdogan, S., Etyemez, M., & Özogul, F. (2012). Effect of the icing with rosemary extract on the oxidative stability and biogenic amine formation in sardine (Sardinella aurita) during chilled storage. Food and Bioprocess Technology, 5(7), 2777-2786. https://doi.org/10.1007/s11947-011-0586-7
  • Patır, B., Can, Ö. P., Emir Çoban, Ö., & Özpolat E. (2015). Gökkuşağı alabalığından (Oncorhynchus mykiss) hazırlanan marinatların raf ömrü üzerine eugenol’ün etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 27(2), 9-16. (In Turkish)
  • Sarıeyyüpoğlu, M., Özcan, M., & Barata, S. (2017). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nda deri ensizyonuyla operasyon uygulaması ve balığın canlılığının kontrolü üzerine bir araştırma. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 29(1), 9-13. (In Turkish)
  • Sharifi‐Rad, J., Salehi, B., Varoni, E. M., Sharopov, F., Yousaf, Z., Ayatollahi, S. A., Kobarfard, F., Sharifi-Rad, M., Afdjei, M. H., Sharifi-Rad, M., & Iriti, M. (2017). Plants of the Melaleuca genus as antimicrobial agents: From farm to pharmacy. Phytotherapy Research, 31(10), 1475-1494. https://doi.org/10.1002/ptr.5880
  • Siddique, S., Parveen, Z., & Mazhar, S. (2020). Chemical composition, antibacterial and antioxidant activities of essential oils from leaves of three Melaleuca species of Pakistani flora. Arabian Journal of Chemistry, 13(1), 67-74. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2017.01.018
  • Torun, K. E. (2020). Covid-19’un tarımsal üretime etkisi. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(5), 38-45. (In Turkish)
  • Turan, F., Gürağaç, R., & Sayın, S. (2012). Su ürünleri yetiştiriciliğinde esansiyel yağlar. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(1), 35-40. (In Turkish)
  • Uçak, İ. (2019). Taze karideslerin raf ömrünün uzatılmasında soğan kabuğu ekstraktının etkisi. Gıda, 44(2), 226-237. https://doi.org/10.15237/gida.GD19017 (In Turkish)
  • Vanderzant, C., & Splittstoesser, D. F. (1992). Compendium of methods for the microbiological examination of foods. American Public Health Association.
  • Vural Yıldız, K. (2019). Çiğ sütten üretilen yağı azaltılmış beyaz peynirin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri üzerine ışınlamanın etkisi (Master’s thesis, Harran University). (In Turkish)
  • Wang, D., Huo, R., Cui, C., Gao, Q., Zong, J., Wang, Y., ... & Hou, R. (2019). Anticancer activity and mechanism of total saponins from the residual seed cake of Camellia oleifera Abel. in hepatoma-22 tumor-bearing mice. Food & Function, 10(5), 2480-2490. https://doi.org/10.1039/C9FO00069K

Determination of Microbiological and Sensory Properties of Tea Oil on Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fillets

Year 2025, Volume: 6 Issue: 3, 208 - 216, 30.09.2025
https://doi.org/10.56430/japro.1760173

Abstract

In this study, it was aimed to determine the microbial and sensory properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets by applying tea tree oil. The samples are divided into 3 groups. 1st group (the control group), 2nd group, 1% tea tree oil applied group (B), 3rd group 3% tea tree oil applied (C) group. The fillets were stored at 4±1ºC for 12 days. Fillets were then subjected to pH, microbiological (total aerobic mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, yeast-mould) and sensory (appearance, general acceptability, odor and color) analysis. It was found that the use of tea tree oil in rainbow trout fillets had a significant (p<0.01) effect on total aerobic mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, yeast-mould counts and pH values. In terms of the sensory parameters, the most liked group was the control group. As a result of the research, it was determined an inhibitory effect on bacteria depending on the concentration of tea tree oil.

Ethical Statement

This study does not require ethical committee approval.

Thanks

This work was produced from the Master’s Thesis prepared by the first author under the supervision of the second author.

References

  • Akan., E., Yerlikaya, O., & Kınık, Ö. (2014). Psikrotrof bakterilerin çiğ süt ve süt ürünleri kalitesine etkisi. Akademik Gıda, 12(4), 68-78. (In Turkish)
  • Al-Abd, N. M., Mohamed Nor, Z., Mansor, M., Azhar, F., Hasan, M. S., & Kassim, M. (2015). Antioxidant, antibacterial activity, and phytochemical characterization of Melaleuca cajuputi extract. BMC Complementary and Alternative Medicine, 15, 385. https://doi.org/10.1186/s12906-015-0914-y
  • Alak, G., Guler, K., Ucar, A., Parlak, V., Kocaman, E. M., Yanık, T., & Atamanalp, M. (2019). Quinoa as polymer in edible films with essential oil: Effects on rainbow trout fillets shelf life. Journal of Food Processing and Preservation, 43(12), e14268 https://doi.org/10.1111/jfpp.14268
  • Anonymous. (2012). Su ürünleri sektör raporu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı. (In Turkish)
  • Arslan, G. (2009). Sıcaklık ve açlık streslerinin aynalı sazan (Cyprinus carpio) yavrularındaki bazı hormonlar üzerine etkileri (Master's thesis, Atatürk University). (In Turkish)
  • Arslan, G. (2020). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının kimyasal ve duyusal kaliteleri üzerine çörek otu yağının etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(2), 183-189. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.646497
  • Arslan, G., & Oğuzhan Yıldız, P. (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Memba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57. (In Turkish)
  • Baumgard, J., Firnhaber, J., & Spcher, G. (1993). Mikrobiologische untersuchung von lebensmitteln. Behr’s Verlag. (In German)
  • Bilen, G. (2009). Dondurulmuş balığın kalitesinde doğal antioksidanların etkisi (Master's thesis, İstanbul University). (In Turkish)
  • Çabuk, M., Alcicek, A., Bozkurt, M., & Imre, N. (2003). Antimicrobial properties of the essential oils isolated from aromatic plants and using possibility as alternative feed additives. National Animal Nutrition Congress, 18(20), 184-187.
  • Çaklı, Ş. (2007). Su ürünleri işleme teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi. (In Turkish)
  • Can, Ö. P., Arslan, A., & Özdemir, P. (2007). Eugenolün çiğ balık filetolarının muhafaza süresi üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 5(2), 125-128. (In Turkish)
  • Emir Çoban, Ö. (2010). Bazı esansiyel yağların tütsülenmiş ve vakum paketlenmiş gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrüne etkisi (Doctoral dissertation, Fırat University). (In Turkish)
  • Emir Çoban, Ö., Gürel İnanlı, A., Çelik, B., & Yücel, S. (2018). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) filetolarının muhafazası sırasında kimyasal ve duyusal kalitesi üzerinde doğal koruyucu maddelerle zenginleştirilmiş kitosan yenilebilir kaplamaların etkileri. Ecological Life Sciences, 13(4), 182-191. (In Turkish)
  • Gökalp, H. Y., Kaya, M., Zorba, Ö., & Tülek, Y. (2001). Et ve ürünlerinde kalite kontrolü ve laboratuvar uygulama kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını. (In Turkish)
  • Güler, K., Yanık, T., & Alak, G. (2022). Investigations on the shelf life of rainbow trout fillets covered by quinoa biofilms enriched with different essential oils (Nigella sativa and Mentha piperita). Food Science and Technology International, 30(3), 251-259. https://doi.org/10.1177/10820132221145973
  • Halkman, A. K. (2005). Merck gıda mikrobiyolojisi uygulamaları. Başak Matbaacılık. (In Turkish)
  • Karakulak, Y., Arslan, G., & Yanık, T. (2020). Erzurum ili merkez ilçelerinin su ürünleri tüketim davranışları üzerine araştırmalar. Acta Aquatica Turcica, 16(2), 290-300. https://doi.org/10.22392/actaquatr.669336 (In Turkish)
  • Kavalalı, G. (2017). Çay ağacı bitkisinin (Melaleuca alternifolia, Maiden & Betche, Cheel) halk hekimliğinde kullanılışının etnofarmakolojik olarak değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 7(3), 211-214.
  • Keser, E., & İzci, L. (2020). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’ndan elde edilen balık köftelerinde biberiye ve defne uçucu yağlarının mikrobiyolojik ve duyusal kaliteye etkisi. Acta Aquatica Turcica, 16(1), 13-21. https://doi.org/10.22392/actaquatr.562381 (In Turkish)
  • Kurtcan, Ü., & Gönül, M. (1987). Gıdaların duyusal değerlendirilmesinde puanlama metodu. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, Seri B, Gıda Mühendisliği, 5, 137-146. (In Turkish)
  • Kuzgun, N. K. (2014). Farklı esansiyel yağlar ve kitosan ile hazırlanan filmlerle ambalajlanmış Luciobarbus esocinus filetolarının 2±1° C'de raf ömrünün araştırılması (Doctoral dissertation, Fırat University). (In Turkish)
  • Mutlu, A., & Bilgin, Ş. (2016). Zeytin (Olea europaea L.) yaprağı ve yağ gülü (Rosa damascena Mill.) ekstraktlarının buzdolabı koşullarında (4±1°C) depolanan sıcak dumanlanmış alabalık (Oncorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrüne etkisi. Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research, 2(1), 19-29. https://doi.org/10.17216/LimnoFish-5000157469 (In Turkish)
  • Oğuzhan Yıldız, P. (2018). Nane uçucu yağı ilave edilmiş kitosan filmlerin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının mikrobiyolojik kalitesine etkisi. Ecological Life Sciences, 13(2), 94-102. https://doi.org/10.12739/NWSA.2018.13.2.5A00
  • Oğuzhan, P. (2004). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarında sıcak tütsüleme sonrası mineral madde miktarı, ph değeri, kimyasal analiz ve duyusal kriterlerinin değerlendirilmesi (Master’s thesis, Atatürk University). (In Turkish)
  • Oğuzhan, P. (2012). Su ürünleri kurutma teknolojisi. Akademik Gıda, 10(2), 121-124. (In Turkish)
  • Öner, S., & Yıldırım, Y. B. (2018). Farklı esansiyel yağların vakum paketlenmiş ve soğukta depolanmış karidesler üzerinde duyusal ve kimyasal etkileri. Kocatepe Veterinary Journal, 11(4), 472-478. https://doi.org/10.30607/kvj.453372 (In Turkish)
  • Ozogul, Y., Ayas, D., Yazgan, H., Ozogul, F., Boga, E. K., & Ozyurt, G. (2010). The capability of rosemary extract in preventing oxidation of fish lipid. International Journal of Food Science and Technology, 45(8), 1717-1723. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2010.02326.x
  • Özpolat, E., Dikici, A., Koluman A., & Patır, B. (2017). Biberiye esansiyel yağı ile dekontaminasyonun gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss, W. 1972) kalite özellikleri üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veterinerlik Dergisi, 31(2), 131-136. (In Turkish)
  • Özpolat, E. (2019). Limon (Citrus limon) ve acı portakal (Citrus aurantium) uçucu yağlarının 4±1°C’de muhafaza edilen gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri. Gıda, 44(2), 185-190. https://doi.org/10.15237/gida.GD18128 (In Turkish)
  • Özyılmaz, A. (2007). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss W, 1972) filetolarında kekik eterik yağının kullanımının raf ömrü üzerine etkisi (Master’s thesis, Mustafa Kemal University). (In Turkish)
  • Özyurt, G., Kuley, E., Balikçi, E., Kaçar, Ç., Gökdogan, S., Etyemez, M., & Özogul, F. (2012). Effect of the icing with rosemary extract on the oxidative stability and biogenic amine formation in sardine (Sardinella aurita) during chilled storage. Food and Bioprocess Technology, 5(7), 2777-2786. https://doi.org/10.1007/s11947-011-0586-7
  • Patır, B., Can, Ö. P., Emir Çoban, Ö., & Özpolat E. (2015). Gökkuşağı alabalığından (Oncorhynchus mykiss) hazırlanan marinatların raf ömrü üzerine eugenol’ün etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 27(2), 9-16. (In Turkish)
  • Sarıeyyüpoğlu, M., Özcan, M., & Barata, S. (2017). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nda deri ensizyonuyla operasyon uygulaması ve balığın canlılığının kontrolü üzerine bir araştırma. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 29(1), 9-13. (In Turkish)
  • Sharifi‐Rad, J., Salehi, B., Varoni, E. M., Sharopov, F., Yousaf, Z., Ayatollahi, S. A., Kobarfard, F., Sharifi-Rad, M., Afdjei, M. H., Sharifi-Rad, M., & Iriti, M. (2017). Plants of the Melaleuca genus as antimicrobial agents: From farm to pharmacy. Phytotherapy Research, 31(10), 1475-1494. https://doi.org/10.1002/ptr.5880
  • Siddique, S., Parveen, Z., & Mazhar, S. (2020). Chemical composition, antibacterial and antioxidant activities of essential oils from leaves of three Melaleuca species of Pakistani flora. Arabian Journal of Chemistry, 13(1), 67-74. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2017.01.018
  • Torun, K. E. (2020). Covid-19’un tarımsal üretime etkisi. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(5), 38-45. (In Turkish)
  • Turan, F., Gürağaç, R., & Sayın, S. (2012). Su ürünleri yetiştiriciliğinde esansiyel yağlar. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 5(1), 35-40. (In Turkish)
  • Uçak, İ. (2019). Taze karideslerin raf ömrünün uzatılmasında soğan kabuğu ekstraktının etkisi. Gıda, 44(2), 226-237. https://doi.org/10.15237/gida.GD19017 (In Turkish)
  • Vanderzant, C., & Splittstoesser, D. F. (1992). Compendium of methods for the microbiological examination of foods. American Public Health Association.
  • Vural Yıldız, K. (2019). Çiğ sütten üretilen yağı azaltılmış beyaz peynirin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri üzerine ışınlamanın etkisi (Master’s thesis, Harran University). (In Turkish)
  • Wang, D., Huo, R., Cui, C., Gao, Q., Zong, J., Wang, Y., ... & Hou, R. (2019). Anticancer activity and mechanism of total saponins from the residual seed cake of Camellia oleifera Abel. in hepatoma-22 tumor-bearing mice. Food & Function, 10(5), 2480-2490. https://doi.org/10.1039/C9FO00069K
There are 42 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Fisheries Technologies
Journal Section Research Articles
Authors

Tuğba Koç 0009-0004-3545-1132

Gökhan Arslan 0000-0002-8634-8598

Publication Date September 30, 2025
Submission Date August 7, 2025
Acceptance Date September 26, 2025
Published in Issue Year 2025 Volume: 6 Issue: 3

Cite

APA Koç, T., & Arslan, G. (2025). Determination of Microbiological and Sensory Properties of Tea Oil on Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fillets. Journal of Agricultural Production, 6(3), 208-216. https://doi.org/10.56430/japro.1760173