Cilt: 4 Sayı: 2, 27.12.2021

Yıl: 2021

Araştırma Makaleleri

Derleme Makalesi

Prof. Dr. Abdullah YEŞİLOVA VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-0666-8170
İstatistik, Biyoistatistik, İstatistiksel Analiz
Doç. Dr. Ali GARİPOĞLU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Hayvan Besleme
Prof. Aziz ŞAHİN Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi 0000-0003-0454-3830
Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar, Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik
Eser Kemal GÜRCAN TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Hayvan Yetiştirme
Prof. Dr. Fisun KOC TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-5978-9232
Hayvan Besleme
Prof. Dr. İbrahim CEMAL AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Hayvansal Üretim, Hayvan Koruma, Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı
Prof. Dr. Mahmut KESKİN MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Hayvansal Üretim, Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik
Hayvansal Üretim, Büyükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı
Prof. Dr. Turgut AYGÜN BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, VETERİNER FAKÜLTESİ 0000-0002-0694-6628
Hayvan Biyoteknolojisi, Hayvansal Üretim, Büyükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Hayvan Üreme ve Islahı, Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik
Prof. Dr. Zafer ULUTAS ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-7661-2172
Büyükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı

Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi - (Journal of Animal Science and Products (JASP)) , hayvan bilimi ile ürünleri hakkındaki orijinal bilimsel makaleleri ve raporları yayınlayan uluslararası hakemli bir açık erişim dergisidir. JASP dergisi, çiftlik, hobi, yaban (av) ve laboratuvar  hayvanların üretilmeleri ile bakım ve beslenmeleri hakkında üretilen her türlü yeni bilimsel bilgiyi kabul etmektedir. Dergimizin, hayvansal üretim, sürdürülebilir hayvancılık, yemler ve hayvan besleme, hayvan genetiği ve ıslahı, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve davranışı, hayvan fizyolojisi ve hayvan biyoteknolojisi konularında yayınladığı makalelerle zootekni, veterinerlik, su ürünleri, gıda, tamamlayıcı tıp ve ormancılık gibi tarım, fen ve sağlık bilimleri ile ilgilenen tüm bilim insanlarının, hayvan yetiştiricilerinin ve öğrencilerinin yararlanmasına imkan tanıması beklenmektedir.

Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi - (Journal of Animal Science and Products (JASP)) Zootekni Federasyonu kapsamı ve sorumluluğunda kurulmuştur.

Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, yılda 2 kez yayınlanmaktadır (eISSN: 2667-4580). Derginin kısa adı JASP'dır. Dergi kapsam olarak, hayvan bilimi ve üretiminin tüm aşamalarını içerir.

Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, açık erişimli uluslararası bir dergidir. Her kullanıcı veya kurum ücretsiz olarak tüm yayınlara ulaşabilir. Yayıncı veya yazardan izin almadan kullanıcılar, makalelerin tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, yazdırabilir, bağlantı verebilir ve diğer yasal amaçlarla kullanabilir.

Dergimizde, orijinal tam metin araştırma makaleleri, kısa araştırma makaleleri, bilimsel raporlar, vaka raporları, teknik notlar, editöre mektuplar, derlemeler ve gerektiğinde araştırma ve konferans kitapları yayınlanır.

MAKALE YÜKLEME DOSYALARI İÇİN ŞABLONLAR

5. Benzerlik Raporunu (en fazla % 24)




Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi’nde (Journal of Animal Science and Products (JASP)) yer alacak makaleler, aşağıdaki kurallara göre yazılmalı ve on line olarak yüklenmelidir.



GENEL KURALLAR

1. Dergimiz, Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul etmektedir. Makale yazım dili Türkçe ise özet kısmının, şekil ve tablo isimlerinin İngilizcelerinin de verilmesi gerekmektedir. Benzer şekilde ingilizce makalelerin de Türkçe özetleri yazılmalıdır. Ayrıca, tablo ve şekil açıklamalarının da Türkçeleri yazılmalıdır.

2. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Benzerlik analiz raporunun sistemine yazar tarafından yüklenmesi gerekmektedir. Kaynaklar, Makale Başlığı, Tablo ve Şekil isimleri hariç tutulmalıdır. Diğer bilimsel yayınlara benzerlik oranının %24’ü geçmemesi gerekir. Bununla beraber editör, gerektiğinde yazarlardan etik kurul belgesi isteme hakkını saklı tutar.

3. Eserler, Editörler Kuruluna Word programıyla, A4 botundaki kağıda makale metni Times New Roman tipi harflerle (12 punto) ve 1,15 aralıklı yazılmalı ve 20 sayfayı geçmemelidir. Sayfanın sağında, solunda, altında ve üstünde 2,5’er cm boşluk bırakılmalıdır.

4. Makale içerisinde kaynak kullanım şekli APA’ya göre yapılmalıdır.

5. Tüm makalelerde SI (Systeme International d’Units) ölçüm birimleri kullanılmalıdır. Kısaltma ve semboller metin içerisinde ilk kez kullanıldığında açıklanmalıdır. Kısaltmalar makalenin başlığında kullanılmamalıdır.

6. Formüller ve denklemler numaralandırılmalı ve formül numarası formül’ün yanına sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmelidir.

7. Kabul edilen ve yayımlanan makaleler için yazarlara herhangi bir ücret ödenmez.

8. Yayımlanmak üzere kabul edilen makalelerin her türlü yayın hakkı dergiyi yayımlayan kuruma aittir. Makalelerdeki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.

9. Yazarlar, online olarak makale başvurusu yaparlar. Online başvuru sisteminden yapılan başvuru sırasında yazarlar toplam 5 dosya


Bunlar;
1. Tam Makale olarak; Makalenin yazar isimli versiyonu,
2. Ek dosyalar kısmına ise; Makalenin yazar isimsiz versiyonu,
3. Başlık Sayfası kısmına Makale başlığı ile tüm yazarların bilgilerinin olduğu sayfayı,
4. Telif Hakkları Formu ve
5. Benzerlik Raporunu (en fazla % 24) sunmalıdır. Yanlış ve eksik yapılan başvurular değerlendirilmeye alınmaz.


10. Makalede yer alan tüm yazarlar, yayın haklarını Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi’ne (Journal of Animal Science and Products (JASP)) verdiklerine dair Telif Hakları Formunu ( https://dergipark.org.tr/tr/journal/3237/file/3291/download  adresinden indirilebilir ) imzalamalıdırlar. Makalede yer alan tüm şekil ve tablolar makale içerisinde ilgili yerlerinde sunulmalıdır.

11. Dergimize makalelerinizihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/jasp/page/8770 adresindeki adımları takip ederek yükleyebilirsiniz.



Makalenin Kısımlarına İlişkin Kurallar

Makale başlığı (Article title)
Çalışmanın Türkçe Başlığı Her Kelimenin İlk Harfi Büyük (Bağlaçlar Hariç) ve “Times New Roman” Fontunda 14 Punto Olacak ŞekildeYazılmalıdır.


Yazar İsimleri (Author Names)
“Times New Roman” Fontunda 12 Punto Olacak Şekilde Yazılmalıdır.


Yazar Bilgileri (Author Information)
“Times New Roman” Fontunda 10 Punto Olacak Şekilde Yazılmalıdır.


Özet (Abstract)
“Times New Roman” Fontunda 10 Punto Olacak Şekilde Yazılmalıdır.Bu kısımda çalışmanın amacı, kullanılan materyal(ler) ve yöntem(ler), önemli bulgular ve varılan sonuç(lar) açık ve öz olarak belirtilmelidir. Metin, Türkçe yazım kurallarına uygun olarak “Times New Roman” fontunda 10 punto, tek satır aralıklı ve bir paragrafta yazılmalıdır. Lütfen yazım alanı sınırlarını sağ-sol yönlerde değiştirmeyiniz. Bu kısımda eklenecek metin en fazla (300) kelime olmalı ve kapak sayfası bir sayfayı aşmayacak şekilde düzenlenmelidir. Eğer çalışmanızı İngilizce olarak sunmak istiyorsanız; ilk başlığı, özeti ve anahtar kelimeleri İngilizce olarak bu kısımda; Türkçe başlık, özet ve anahtar kelimeleri ise aşağıdaki kısımda veriniz. Yazar isimleri ve adresleri ile tarih bilgilerini içeren kısımlarda değişiklik yapmayınız. Çalışmanız yayınlandığında cilt, sayı, sayfa numarası ve tarih bilgileri tarafımızca güncellenecektir. Bu kısımlarda değişiklik yapmayınız.


Anahtar Kelimeler (Keywords)
“Times New Roman” Fontunda 10 Punto Olacak Şekilde Yazılmalıdır. Çalışmanızı en iyi şekilde tanımlayacak 4-6 anahtar kelime alt alta olacak şekilde eklenmelidir.

Giriş (Introduction)
Okuyucuyu konuya hazırlayıcı nitelikli bilgileri içermelidir. Metin içinde paragraftan önce ve sonra boşluk eklenmemiş olduğunu “Satır ve Paragraf Aralığı” düzenleyicisi ile “Satır Aralığı Seçenekleri” bölümünden “Aralık” kısmında “Önce” ve “Sonra” değerlerinin sıfır (0) olduğunu görerek kontrol ediniz. “Giriş” başlığı ile metin arasında bir boşluk ekleyiniz ve bu başlık altındaki metin içerisindeki her paragraf başında bir tab (1.25 cm) boşluk bırakarak metni ekleyiniz.

Materyal ve Yöntem (“Materials and Methods”)
Bu kısımda, İn vivo çalışmalar için çalışmanın etik kurul onay belgesinin sayı ve tarihi verilmelidir.
Materyalde üzerinde çalışılan malzemeler, objeler, çalışma alanı, zaman ve sınırlılıklardan bahsedilmelidir. Materyal ile ilgili tablo, şekil vb. bilgiler bu bölümde yer almalıdır.
Yöntem ise araştırmanın amacına ulaşmasında kullanılan teknik ya da tekniklerdir. Kullanılan yöntem(ler) yeni ise açık ve anlaşılır bir şekilde ayrıntılı olarak verilmelidir. Eğer kullanılan yöntem bilinen bir yöntem ise, sadece kaynak gösterilerek adının verilmesi yeterlidir.

Materyal ve yöntem alt başlığı (isteğe bağlı) (Subtitle (optional)
Bu bölümünde alt başlık altında bilgi verilmesi durumunda alt başlık, “Times New Roman” fontunda, 12 punto, kalın ve italik olarak yazılmalıdır. Alt başlığın ilk kelimesinin ilk harfi büyük, geri kalan kısmı küçük harflerle yazılmalıdır. Alt başlıklardan sonra boşluk bırakılmamalıdır.
Çalışma metni içerisinde denklem yer alacak ise bunlar kenarlıklar gizlenmiş tek satırlık bir tablo içerisinde iki hücre ile verilmelidir. Sol hücreye denklem eklenmeli ve bu hücre ortalı olmalıdır. Sağ hücrede ise denklem numarası yer almalı ve bu hücre sadece denklem numarasının sığacağı büyüklükte, sağa dayalı olmalıdır. Denklem ifadelerinden önceki ve sonraki paragraflar arasında birer satır boşluk olmalıdır.

Bulgular (Results)
Bu kısımda elde edilen bulguları içermeli, şekil ve tablolarda da desteklenmelidir. Bulgular kısmında kaynak gösterilmemelidir.
Tablo dışında kalan fotoğraf, resim çizim ve grafiklerin hepsi “Şekil” olarak verilmelidir. Resim, şekil ve grafikler net ve ofset baskı tekniğine uygun olmalıdır. Her tablo ve şekle metin içinde atıf yapılmalı, şekil ve tablolar yazım alanı içinde olmalıdır. Tüm tablo ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalıdır (Tablo 1, Şekil 1 gibi). Tablo ve şekil başlıkları ve açıklamaları kısa ve öz olmalıdır. Türkçe sunulan makalelerdeki Tablo ve Şekil başlıklarının İngilizceleri de italik olarak Türkçe başlıkları altında verilmelidir.
Numaralandırma ve açıklama kısımlarında metin “Times New Roman” formatında 12 punto olarak yazılmalı ve görsel ile açıklama satırı arasında boşluk olmamalıdır. Görsel ile önceki ve sonraki paragraflar aralarında birer satır boşluk olmalıdır. Görsel içerisindeki veriler okunaklı olmalıdır. Eğer çalışmanızı İngilizce olarak sunmak istiyorsanız lütfen isimlendirmeleri şekil, grafik ve resim için “figure”, harita için “map” olarak değiştirdiğinizden emin olunuz.
Tablo, şekil, grafik ve resim numaralandırmaları ile aynı metin özelliklerinde olmalıdır. Şekil başlıklarından önce ve tablo başlıklarından sonra 6nk boşluk bırakılmalı, Tablo ve şekil başlıkları bir satırdan fazla ise tek satır aralığı yazılmalı ve asılı (2cm) olarak ayarlanmalıdır. Tablo numaralandırılması ve açıklaması; tablonun üstünde olmalı, tablodan önce ve sonraki paragraflar arasında birer satır boşluk bırakılmalıdır.
Tablo dikey çizgi kullanılmamalıdır. Tabloda kullanılan ilk ve son yatay çizgiler 11/2 nk, ara yatay çizgiler 1/2nk kalınlıkta olmalıdır. Tablo içindeki metin okunaklı olmalıdır (8-12 punto kullanılabilir).

Tartışma ve Sonuç (Discussion and Conclusion)
Bu kısımda, çalışmada elde edilen bulguların nedenselliği ilgili bilimsel kanıtlarla tartışılır. Nedenler ve elde edilen bulgular detaylı şekilde yorumlanır. Bu bölümde elde edilen bulguların tekrarı yapılmamalıdır. Ayrıca, çalışmasından elde edilen sonuçların literatüre katkısı, çalışmanın eksiklikleri ile öneriler de yer alabilir. Yazarın isteğine bağlı olarak bu bölüm “Bulgular” kısmı ile birleştirilmesi tercih edilirse “Bulgular ve Tartışma”, ayrıca “Sonuç” kısmı makaleye eklenmelidir.

Teşekkür (Acknowledgment)
Bu kısımda; çalışmaya katkısı olan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür edilir.

Kaynaklar (References)
Metin içerisindeki atıflarda:
· Tek yazarlı çalışmalarda: Doe (2014) ya da (Doe, 2014)
· İki yazarlı çalışmalarda: Doe ve Smith (2014) ya da (Doe ve Smith, 2014)
· Üç veya daha fazla yazarlı çalışmalarda: Doe ve ark. (2014) ya da (Doe ve ark., 2014)
· Aynı yazara ait birden fazla çalışmaya atıf yapıldığında: Doe ve ark. (1993 ve 1994), Doe ve ark. (1993a ve 1993b). şeklinde düzenlenmelidir.
· Çok sayıda çalışmaya yapılan atflar kronolojik olarak sıralanır: (Doe, 1999; Smith ve Doe, 2001; Doe ve ark., 2014 ve 2015)

Kaynaklarda verilecek kaynaklar, alfabetik sıraya göre aşağıda örneklerde verildiği biçimlerde eklenmelidir.

Aksakal, V., Macit, M., Esenbuğa, N., 2009. Effects of various ages of weaning on growth characteristics, survival rate and some body measurements of Awassi lambs. Journal of Animal and Veterinary Advances. 8(8): 1624-1630. (Tam metin makale kaynakları bu şekilde verilmelidir.)

AOAC, 2000. Official Methods of Analysis (17th Ed.). Maryland, USA: Association of Official Analytical Chemists. (Yazarı belirsiz kitap kaynakları bu şekilde verilmelidir.)

Arıkan, S., Sağıroğlu, G., Yıldız, S., Turgut, D., 1994. Bazı hayvan yemlerinden izole edilen funguslar ve bunların ürettiği toksinlerin biyolojik ölçüm metodu ile saptanması. XII. Ulusal Biyoloji Kongresi. Moleküler Biyoloji, Genetik ve Mikrobiyoloji Seksiyonu Bildiriler Kitabı, Cilt V. Edirne, 25-27 Mayıs 1994, s. 48-54. (Sempozyum bildirisi kaynakları bu şekilde verilmelidir.)

Çetin, F., 2011. Yem katkı maddesi damıtık tahıllar (DDGS). http://www.tepge.gov.tr/Dosyalar/Yayinlar/719e2ab765e04a0ebdd00839c3505b44.pdf Erişim tarihi: 16.06.2016. (İnternet adresleri kaynakları bu şekilde verilmelidir.)

Dikmen, İ., 1968. Zeytin çeliklerinin köklendirilmesi üzerine araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 98 s. (Tez kaynakları bu şekilde verilmelidir.)

Jackson, P. G. G., Cockcroft, P. D., 2002. Clinical Examination of Farm Animals. Oxford, UK: Wiley-Blackwell. (Kitap kaynakları bu şekilde verilmelidir.)

SPSS, 2013. IBM SPSS Statistics 22.0 for Windows. Armonk, NY. (Paket programlar kaynakları bu şekilde verilmelidir.)

Young, O. A., West, J., 2001. Meat Color. In Y. H. Hui, W. K. Nip, & R. Rogers (Eds.), Meat Science and Applications (pp. 39-71). Newyork, USA: CRC Press. (Kitap bölümü kaynakları bu şekilde verilmelidir.)



Dergimizi tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.



Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Hayvan Bilimleri ve Ürünleri Dergisine (Journal of Animal Science and Products (JASP)), en yüksek yayın etiği standartlarına ulaşmaya çalışan ve ayrıca bunun için aşağıdaki Yayın Etiği İlkelerini göz önünde tutan bir dergidir.

Hayvan Bilimleri ve Ürünleri Dergisine (Journal of Animal Science and Products (JASP)) açık erişimli bir dergidir - bu dergide yayınlanan tüm yazılar çevrimiçi olarak herkes için ücretsiz olarak mevcuttur. Abonelik veya gönderim ücreti yoktur. Dergi, Uluslararası Creative Commons License Creative Commons 4.0 (CC BY 4.0) lisanslıdır. Bu, makalelerin uygun alıntı bilgileriyle ücretsiz olarak çoğaltılmasına izin verir. Hayvan Bilimleri ve Ürünleri Dergisine (Journal of Animal Science and Products (JASP)) ile yayın yapan tüm yazarlar, bunları yayın koşulları olarak kabul eder.

Hayvan Bilimleri ve Ürünleri Dergisine (Journal of Animal Science and Products (JASP)), Yükseköğretim Kurumları tarafından yayınlanan “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ile Commitee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan “COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” rehberlerini esas alarak etik görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyi taahhüt etmekte, yazar ve hakemlerin de bu çerçevede davranmasını beklemektedir.

Dergiye gönderilen makalelerde etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.


Editör ve yardımcı editörlerin etik sorumlulukları
1. Dergiye gönderilen çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine uygunluğu bakımından değerlendirerek olumlu ya da olumsuz karar vermelidirler. Makaleyi ilk inceleme sonucunda ret etme kararına varırsa yazarlara bunun nedenini açık bir şekilde bildirmekle yükümlüdürler.

2. Editör ve yardımcıları, dergiye yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların, 30 gün içinde, değerlendirmeye alınıp alınmadığını yazara bildirmelidir. Editör veya yardımcıları gönderilen çalışmaların hangilerinin yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludur.

3. Dergiye gönderilen çalışmalar editör veya yardımcıları tarafından öncelikle intihal ihtimaline karşı kontrol edilmelidir. Bu aşamada intihal ihtimali olan çalışmalar, editör veya yardımcıları tarafından reddedilir.

4. Dergiye gönderilen çalışmalarda yer alan yayınlanmamış yöntem ve bilgiler, yazarların açık yazılı izni olmaksızın hiçbir kimse tarafından kendi çalışması içinde kullanılmamalıdır.

5. Dergiye gönderilen çalışmalar; yazarların sosyal, kültürel, ekonomik özellikleri ile dini inançları göz önüne alınmaksızın, sadece entelektüel değerleri çerçevesinde değerlendirilmelidir.

6. Dergiye gönderilen çalışmalar, editör veya yardımcıları tarafından çalışmanın yazarları, hakemleri, yardımcı editörler ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa edilmemelidir.

7. Editör ve yardımcıları makalelerin konusuna uygun alanında uzman alan editörleri atamalı ve onların makaleleri bilgi uzmanlıklarına uygun hakemlere göndermelerini sağlamalıdır.

8. Hakemleri çalışmaları tarafsız, bilimsel ve objektif bir şekilde değerlendirmeye teşvik etmelidirler.

9. Hakem havuzunu oluşturmalı ve sürekli güncel tutmalıdırlar. Hakem havuzunda; makaleleri objektif değerlendiren, hakemlik sürecini zamanında yerine getiren, makaleyi yapıcı eleştirilerle değerlendiren ve etik kurallara uygun davranan bilim insanlarının olmasına özen göstermelidirler.

10. Editör veya yardımcıları tarafından dergiye gönderilen çalışmaların başka bir yazar ve/veya kurum ile çıkar çatışmasına sahip olduğunun tespit edilmesi halinde, çalışma yayın/değerlendirme sürecinden çekilmelidir.

11. Dergiye gönderilen çalışmaların kabulü veya reddi ile ilgili son görüş editöre aittir. Editör çalışmanın özgünlüğü ve önemi gibi hususları dikkate alarak kararını vermelidir.


Hakemlerin etik sorumlulukları
1. Editör veya yardımcıları tarafından kendisine değerlendirme için gönderilen çalışmayı değerlendirme konusunda çalışma ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını hisseden ya da ivedi bir değerlendirme yapamayacak durumda olan bir hakem, editörü bu durumdan haberdar ederek değerlendirme görevinden ayrılmalıdır.

2. Hakemler, gizlilik ilkesine riayet ederek değerlendirmesini yapmalıdır. Editör veya yardımcıları dışındaki kişilere çalışmalar gösterilmemeli ve başkalarıyla çalışma hakkında tartışma yapılmamalıdır.

3. Hakemler, inceleme sürecinde elde etmiş olduğu ayrıcalıklı bilgi ve fikirleri gizli tutmalı ve kişisel çıkarı için kullanmamalıdır. Ayrıca hakemler, değerlendirmesini yaptığı ve henüz yayınlanmamış çalışmanın verilerinin herhangi bir parçasını kullanmamalıdır.

4. Hakem eleştirileri nesnel olarak yapılmalıdır. Yazara karşı hiçbir kişisel eleştiri yöneltilmemelidir. Hakemler, fikirlerini açık biçimde destekleyen argümanlarla ifade etmelidir.

5. Hakemler değerlendirilen çalışmanın daha önce yayınlanmış başka bir çalışma ile arasında esaslı bir benzerlik veya örtüşmeyi tespit etmeleri halinde, durumu editöre iletmelidirler.

6. Yazar ile aralarında rekabet, işbirliği veya başka türlü ilişki veya bağlantılar bulunduğunu tespit eden hakemler çalışmaları değerlendirmemelidir.


Yazarların etik sorumlulukları
1. Hayvan Bilimleri ve Ürünleri Dergisine (Journal of Animal Science and Products (JASP )) gönderilen makaleler, derginin kapsamına uygun özgün çalışmalar olmalıdır.

2. Yazarlar, yayımlanmak üzere gönderilen makalelerini aynı anda başka bir dergiye gönderemezler.

3. Yazarlar çalışmalarına ilişkin verileri etik ilkeler çerçevesinde toplamalıdır. Çalışmanın dayanağını oluşturan ham veriler talep edildiği takdirde yazarlar yayımcı, editör ve hakemlere iletmekle yükümlüdür.

4. Yayınlanmak amacıyla gönderilen makaleler bilimsel yayın etiğine (intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayın, dilimleme, haksız yazarlık, destekleyen kuruluşu belirtmemek, hayvanlar üzerindeki çalışmalarda etik kurallara uymamak) aykırı olmamalıdır.

5. Dergiye gönderilen çalışmalar, yeterli düzeyde kaynak bilgisi ve ayrıntı içermelidir. Hileli ve bilinçli yanlış ifadeler etik olmayan durumlara yol açacağından kabul edilemez. Henüz sunulmamış veya savunularak kabul edilmemiş tezler veya çalışmalar, sahibinin izni olmadan kaynak olarak kullanılamaz.

6. Yazarların potansiyel çıkar çatışmaları belirtilmelidir. Yazarlar gönderdikleri çalışmaları destekleyen kuruluşları, finansal kaynakları veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.

7. Dergiye gönderilen çalışmanın tasarımına, uygulanmasına veya yorumuna katkı sağlayan her kişi, çalışmada belirtilmelidir. Önemli katkıda bulunan tüm katılımcılar ilk yazarı takiben listelenmelidir. Bunların dışındaki destekçiler ise çalışmanın “Teşekkür” bölümünde belirtilebilir.

8. Yayın sürecinde, ilgili dergi/kurum ile yazışmaları yapan “Sorumlu Yazar” olarak kabul edilir. Sorumlu yazar, yaptığı yazışmaları diğer yazarlarla paylaşmalı, gerekli işlemleri zamanında ve doğru olarak yapmalıdır.

9. Yazar, dergide yayınlanan çalışmasında önemli bir hata veya eksiklik tespit ederse, derhal dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirmek ve mevcut hata veya kusurun düzeltilmesi için editörle işbirliği yapmakla yükümlüdür.

10. Tüm yazarların makalenin içeriği konusunda sorumluluk aldığı kabul edilir. Bir makalede herhangi bir katkısı olmayan bir kişinin yazar olması etik dışıdır. Aynı şekilde yayına önemli katkısı olan birinin yazarlar arasında yer almaması da etik dışıdır.


Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler
Uydurma
Bilimsel bir araştırma yapılmadan yapılmış gibi veri oluşturma, raporlama veya yayınlama

Çarpıtma
Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek

Aşırma
Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak

Sahtecilik
Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek

Tekrar yayım (Duplikasyon)
Bir araştırmanın sonuçlarını, ilk yayınlandığı derginin editöründen izin almaksızın başka dergide tekrar yayınlamak

Dilimleme
Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak

Haksız yazarlık
Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek

Diğer etik ihlali türleri
Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak

Dergimize gönderilen makaleler ücretsiz olarak değerlendirilir ve yayınlanmaya değer görülen makaleler ücretsiz yayınlanır.


Tarandığı indeksler:

Google Scholar        Directory of Research Journals Indexing        iealonline        19413        BASE (Bielefeld Academic Search Engine)        

Index Copernicus        Cite Factor        JournalTOCs

InfoBase Index        SIS Scientific Group        Food and Agriculture Organization of the United Nations

Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır (The journal doesn’t have APC or any submission charges).
Uluslararası Hakemli Dergi ( International Peer Reviewed Journal)

Creative Commons Lisansı