Amaç: Pek çok hastalığın baş dönmesi belirtisi vermesi ve bunlardan bazılarının hayatı tehdit edici nitelikte oluşu acil servislerde baş dönmesi yönetimini zorlaştırmaktadır. Bu zorluklara paralel olarak da tanıda nörogörüntüleme kullanım sayısı giderek artmaktadır. Bu çalışmada baş dönmesi şikayeti ile acil servise başvuran hastaların nörogörüntüleme maliyetleri açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma hastanemiz Acil Tıp Kliniğine 01.01.2013-31.12.2013 tarihleri arasında ana şikayeti baş dönmesi olan hastaların dosyalarının geriye dönük incelenmesi ile yürütüldü. Tüm hastaların dosya bilgilerinden yaş, cinsiyet, anamnez, tanısal tetkikler ve yapılan tetkiklerin maliyeti veri toplama formlarına kaydedildi. Hastaların acil servis sonuç tanıları santral nedenli baş dönmesi, periferik nedenli baş dönmesi, kardiak ve tansiyon nedenli baş dönmesi, dahili nedenlere bağlı baş dönmesi, psikojenik nedenli baş dönmesi ve diğer nedenler olmak üzere 6 grupta sınıflandırıldı. Bu grupların maliyetleri ve toplam maliyet tespit edilerek oranları istatistiksel olarak incelendi.
Bulgular: Çalışmaya alınan 381 hastanın %59.8’i kadın (n:228), %40.2’si erkek (n:153) olup yaş ortalamaları 46,12+18,92 idi. Tanılarına göre gruplandırıldığında santral nedenli baş dönmesi grubunda 31 (%8.1), periferik grupta 175 (%45.9), kardiyak veya tansiyon nedenli grupta 43 (%11.2), dahili nedenli grupta 18 (%4.7), psikojenik grupta 6 (%1.5) ve diğer nedenli grupta 108 (%28.3) hasta yer aldı. Tüm hastaların 72’sine (%18.8) BT, 35’ine (%9.1) MRG çekildiği gözlendi. En fazla santral nedenli gruba nörogörüntüleme yapıldığı görüldü (BT %41.9, MRG %32.2). Nörogörüntüleme maliyetinin en yüksek olduğu grup, periferik vertigo grubunda idi. Ancak hasta başı maliyet hesap edildiğinde, bir hastanın maliyetinin en az olduğu grup periferik vertigo grubuydu.
Sonuç: Acil servise baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastaların yıl geçtikçe artması ve hekimlerin önemli bir patolojiyi atlamak istememesi nedeniyle bu hastaların hastane maliyetinin giderek arttığı bilinmektedir. Bu çalışma Türkiye’de acil servisteki baş dönmesi başvurularında maliyet analizinin yapıldığı ilk çalışmadır. Gereksiz maliyeti önlemek; geliştirilecek olan algoritmalarla birlikte, acil serviste iyi ve doğru bir hasta yönetimi ile mümkün olabilir.
Background and Aim: The fact that many diseases cause symptoms of vertigo and that some of them are life-threatening make it difficult to manage vertigo in emergency departments (ED). Parallel to these difficulties, the number of neuroimaging use in diagnosis is increasing. In this study, it is aimed to evaluate the neuroimaging costs of patients with vertigo in ED.
Methods: The study was carried out with a retrospective review of the files of the patients with vertigo who were admitted to ED between 01.01.2013 and 31.12.2013. Patients were classified into 6 groups; central, peripheral, cardiac and blood pressure-induced, induced by internal causes, psychogenic, and vertigo related to other causes. Costs and the total cost of these groups were determined and the ratios were analyzed statistically.
Results: Of the 381 patients; 31 (8.1%) patients were seen to be in the central, 175 (45.9%) in the peripheral vertigo. 72 of patients were seen to have been examined with computerized tomography (CT) and 35 with magnetic resonance imaging (MRI). Neuroimaging was observed to have been implemented mostly on the central induced group. The highest neuroimaging cost was in the peripheral vertigo group. However, when the cost per patient was calculated, the group with the lowest cost of each patient was the peripheral vertigo group.
Conclusion: This study is the first study in Turkey for the cost analysis patients with a complaint of vertigo in ED. Avoiding unnecessary costs, along with the algorithms to be developed, can be possible with good and accurate patient management in ED.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Acceptance Date | December 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |