Research Article

Türkiye'de Anarşist Düşüncenin Tarihsel Seyrine İlişkin Bir Değerlendirme

Volume: 6 Number: 2 December 31, 2024
EN TR

Türkiye'de Anarşist Düşüncenin Tarihsel Seyrine İlişkin Bir Değerlendirme

Öz

Modern öncesi dönemde devlet otoritesi, kutsal ve teolojik kaynaklarla meşrulaştırılırken, modern dönemde halkın iradesi ve hukukun üstünlüğü temeline dayandırılır. Bu dönüşüm, ekonomik, toplumsal ve siyasal değişimlerle birlikte çeşitli ideolojilerin ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Özellikle milliyetçilik ve muhafazakârlık, ulusal kimlik aracılığıyla devlet otoritesini güçlendirirken, Marksizm ve anarşizm gibi ideolojiler, bu yeni otorite yapısını eleştirerek daha eşitlikçi toplumsal düzenler önerir. Türkiye'de Batı kökenli birçok ideolojik akım benimsenmiş olmasına rağmen, anarşizmin yine Batı’da olduğu gibi marjinal olarak addedilebilecek bir ideoloji olarak kalması dikkat çekicidir. Bu durum, anarşizmin kendi içsel nedenleri yanında Türkiye'nin kendine özgü tarihsel ve siyasal yapısındaki dinamiklerle açıklanabilir. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e uzanan süreçte devletin kutsal ve merkezi rolü, Türkiye’de anarşist düşüncenin toplumsal alanda geniş bir yer edinememesinin başlıca nedenlerinden biridir. Buna ek olarak, Cumhuriyet döneminde sosyalist hareketlerin yaygınlıkla devletçi bir tutum benimsemesi, anarşizmin siyasal ve toplumsal alanda yaygınlaşmasını engellemiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de anarşizmin neden yaygın bir ideolojik akım haline gelemediği, 20. yüzyılın başına kadar olan süreçte ülkenin tarihsel, siyasal ve toplumsal yapıları çerçevesinde analiz edilecektir. Bunun yanı sıra, Türkiye'deki anarşist düşünürlerin anarşist ilkeleri ve normları nasıl yorumladıkları ve bu yorumların anarşizmin Türkiye'deki gelişimi üzerindeki etkilerine de değinilecektir.

Anahtar Kelimeler

Ethical Statement

In this scientific research conducted by us, there is no activity/study that would require an ethical committee decision.

References

  1. Ahıska, U. (2013). Anarşizmin Sıfır Yılı 1986. B. Soydan içinde, Türkiye'de Anarşizm Yüz Yıllı Gecikme (s. 80-81). İstanbul: İletişim Yayınları.
  2. Ahmad, F. (2008). Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Dönemlerinde Milliyetçilik ve Sosyalizm Üzerine Düşünceler. M. Tunçay, & E. Zürcher içinde, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sosyalizm ve Milliyetçilik (s. 13-32). İstanbul: İletişim Yayınları.
  3. Akal, C. B. (2016). İktidarın Üç Yüzü. Ankara: Dost Kitabevi.
  4. Alaca, S. (1987). Krallar da Sosyalisttir. Kara (2), 13-14.
  5. Alaca, S. (1988). Yine Yeşil. Efendisiz (2), 20-23.
  6. Alkan, M. Ö. (2013). Çünkü Aydınlar Varlıkları Devlet Borçluydu. B. Soydan içinde, Türkiye'de Anarşizm Yüzyıllık Gecikme (s. 31-50). İstanbul: İletişim Yayınları.
  7. Argın, Ş. (2009). Türk Aydınının Devlet Aşkı ve Aşkın Devlet Anlayışı. T. Bora, & M. Gültekin içinde, Dönemler ve Zihniyetler (s. 84-112). İstanbul: İletişim Yayınları.
  8. Armağan, Y. (1986). Bir Yazı. Kara (2), 27.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Political Movement , Political Theory and Political Philosophy

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2024

Submission Date

October 8, 2024

Acceptance Date

November 8, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 6 Number: 2

APA
Dursun Pınarbaşı, E. (2024). Türkiye’de Anarşist Düşüncenin Tarihsel Seyrine İlişkin Bir Değerlendirme. İktisadi Ve İdari Yaklaşımlar Dergisi, 6(2), 92-103. https://doi.org/10.47138/jeaa.1563708

Cited By

Journal of Economics and Administrative Approaches is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY).