Conference Paper

Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü

Number: 58 December 7, 2018
TR EN

Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü

Abstract

Türkiye’de toplumsal hareketler, sivil toplum ve demokrasi tartışmaları üzerinden gerçekleştirilen akademik yazın alanında disiplinler arası bir bakış açısı geliştirilmeye çalışılmış olsa da günümüzde bu alanın ne yazık ki pek çok eksiği mevcuttur. Ortaya çıkan böylesi bir durumun ise hem politik dayanakları hem de entelektüel yoksunlukları söz konusudur. Sosyal bilimler literatürü içerisinde daha çok kamusal alanın bir temsili olarak kabul edilen toplumsal hareket çalışmalarına farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan bu çalışma, aile, örgütlenme ve toplumsal hareketler arasında bağ kurma amacındadır. Bu çalışma, özel alanının önemli bir temsilcisi olan ailenin aslında sosyal sermaye üretme ve sağlama yolu ile toplumsal bir harekete evrilme sürecini LİSTAG (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Bireylerin Aileleri ve Yakınları Grubu) özel örneği üzerinden görünür kılmaya çalışmaktadır. Türkiye için sosyal sermaye olgusunu, aile ve örgütlenme pratikleri bağlamında ele alarak, ülkemizdeki sosyal sermaye rezervlerini toplumsal hareket çalışmaları açısından kullanışlı hale getirmek, çalışmanın temel kurgusunu oluşturmaktadır. 

Bu çalışmada sosyal hareketler ve sosyal sermaye arasında kurulan bağ, sosyal ilişki kavramı çeperinde şekillenmektedir. Kadınlar, yoksullar ve LGBTİ+ birey ve aileleri gibi var olan çeşitli kişilerin sosyal ilişki kurma süreç ve olanaklarının dışında tutulması, toplumsal eşitsizliğin ilişkisel dönüşümüne katkı sağlamaktadır. Ortaya çıkan böylesi bir yoksunluğu aşmanın olanaklarından biri de şüphesiz ki toplumsal hareketlerdir.


Keywords

References

  1. Aydemir, M. A. ve Özşahin, C. (2011). Türk demokrasisinde kayıp halkayı keşfetmek: Türkiye örneği üzerinden sosyal sermaye-demokrasi bağlantısını yeniden düşünmek. Akademik İncelemeler Dergisi, 6(1), 41–84.
  2. Başak, S. ve Öztaş, N. (2010). Güven ağbağları, sosyal sermaye ve toplumsal cinsiyet. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(1), 27–56.
  3. Bourdieu, P. (2012). Toplumsal uzay ve sembolik iktidar. G. Çeğin ve E. Göker (Eds.), Tözcülüğün tasviyesi-ilişkisel sosyolojide temel yaklaşımlar içinde (s. 349–366). Ankara: Notabene Yayınları.
  4. Bourdieu, P. (1986). Handbook of theory of researchfor the sociology of education. Westport, Connecticut: Greenwood Press.
  5. Bourdieu, P. ve Wacquant, L. J. D. (2003). Düşünümsel bir antropoloji için cevaplar (N. Ökten, Çev.). İstanbul:İletişim Yayınları.
  6. Coleman, J. (1994). Foundations of social theory. Cambridge, UK: Belknap Press.
  7. Crossley, N. (2015). Bitişiklikler ve beğeniler: İlişkisel sosyolojide ilişkileri kavramsallaştırmak. C. Powell ve F. Depelteau (Eds.), İlişkisel sosyoloji-ontolojik ve teorik yönelimler içinde (s. 193–224). Ankara: Phoenix Yayınları.
  8. Çeğin, G. ve Göker, E. (2012). Tözlere elveda: İlişkisel sosyolojinin alameti farikası. G. Çeğin ve E. Göker (Eds.), Tözcülüğün tasviyesi-ilişkisel sosyolojide temel yaklaşımlar içinde (s. 11–22).Ankara: Notabene Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology

Journal Section

Conference Paper

Publication Date

December 7, 2018

Submission Date

April 26, 2018

Acceptance Date

July 19, 2018

Published in Issue

Year 2018 Number: 58

APA
Kökalan Çımrın, F. (2018). Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü. Journal of Economy Culture and Society, 58, 217-227. https://izlik.org/JA49DS49NA
AMA
1.Kökalan Çımrın F. Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü. Journal of Economy Culture and Society. 2018;(58):217-227. https://izlik.org/JA49DS49NA
Chicago
Kökalan Çımrın, Füsun. 2018. “Sosyal Sermaye Ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü”. Journal of Economy Culture and Society, nos. 58: 217-27. https://izlik.org/JA49DS49NA.
EndNote
Kökalan Çımrın F (December 1, 2018) Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü. Journal of Economy Culture and Society 58 217–227.
IEEE
[1]F. Kökalan Çımrın, “Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü”, Journal of Economy Culture and Society, no. 58, pp. 217–227, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49DS49NA
ISNAD
Kökalan Çımrın, Füsun. “Sosyal Sermaye Ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü”. Journal of Economy Culture and Society. 58 (December 1, 2018): 217-227. https://izlik.org/JA49DS49NA.
JAMA
1.Kökalan Çımrın F. Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü. Journal of Economy Culture and Society. 2018;:217–227.
MLA
Kökalan Çımrın, Füsun. “Sosyal Sermaye Ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü”. Journal of Economy Culture and Society, no. 58, Dec. 2018, pp. 217-2, https://izlik.org/JA49DS49NA.
Vancouver
1.Füsun Kökalan Çımrın. Sosyal Sermaye ve Toplumsal Hareketler: Toplumsal Eşitsizliğin İlişkisel Dönüşümü. Journal of Economy Culture and Society [Internet]. 2018 Dec. 1;(58):217-2. Available from: https://izlik.org/JA49DS49NA