Review

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ

Volume: 2 Number: 1 June 22, 2026
EN TR

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ

Abstract

Tıbbi ve aromatik bitkiler (TAB), tarihsel olarak tedavi, beslenme, kozmetik ve ritüel amaçlarla kullanılmış olup günümüzde modern farmakoloji, gıda ve kozmetik sektörlerinde stratejik öneme sahiptir. Türkiye, yaklaşık 12.000 bitki türü ve 3.700 endemik türle zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir; bu durum ülkeyi TAB üretimi ve ihracatında önemli bir merkez haline getirmektedir. Ancak üretimin hâlen büyük ölçüde doğadan sağlanması, aşırı toplama, iklim değişikliği, standart üretim materyali eksikliği, tarımsal uygulamalardaki yetersizlikler, hasat sonrası kayıplar ve pazarlama sorunları gibi çok boyutlu problemleri beraberinde getirmektedir. Sürdürülebilir tarım uygulamaları, organik ve iyi tarım yöntemleri, sertifikalı üretim materyali kullanımı, ekolojik üretim teknikleri ve dijital tarım teknolojilerinin entegrasyonu, hem çevresel hem de ekonomik açıdan sektörde önemli kazanımlar sağlamaktadır. Bu yaklaşımlar, biyolojik çeşitliliğin korunmasını, kalite standartlarının yükselmesini, kırsal kalkınmayı ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artırılmasını desteklemektedir. Türkiye’nin TAB yetiştiriciliğinin geleceği, sürdürülebilir üretim, katma değerli ürün geliştirme ve politika destekleri ile şekillenecek, hem ekolojik hem de ekonomik kazanımlar sağlayacaktır.

Keywords

References

  1. Abd El-Lahot, M. S., El-Razek, A., Amal, M., Massoud, M. I., & Gomaa, E. G. (2017). Utilization of glycyrrhizin and licorice extract as natural sweetener in some food products and biological impacts. Journal of Food and Dairy Sciences, 8(3), 127–136.
  2. Ahmad, A., Husain, A., Mujeeb, M., Khan, S. A., Najmi, A. K., Siddique, N. A., Damanhouri, Z. A., & Anwar, F. (2013). A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(5), 337–352. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(13)60075-1
  3. Akalin, E. (2023). Threatened medicinal and aromatic plants and conservation studies, in Turkey. In Medicinal and Aromatic Plants of Turkey (pp. 121–130). Cham: Springer International Publishing.
  4. Akbulut, S., & Bayramoğlu, M. A. H. M. U. T. (2013). The trade and use of some medical and aromatic herbs in Turkey. Studies on Ethno-Medicine, 7(2).
  5. Al-Snafi, A. E. (2024). Constituents and therapeutic activities of Pimpinella anisum – A review. International Journal of Biological, Pharmaceutical and Allied Sciences, 13(2), 112–129.
  6. Altieri, M. A. (2018). Agroecology: The science of sustainable agriculture. CRC Press.
  7. Arslan, N., Baydar, H., Kızıl, S., Karık, Ü., Şekeroğlu, N., & Gümüşçü, A. (2015). Tibbi aromatik bitkiler üretiminde değişimler ve yeni arayışlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, 12, 16.
  8. Baser, K. H. C., & Buchbauer, G. (2009). Handbook of essential oils: Science, technology, and applications. CRC Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Medicinal and Aromatic Plants

Journal Section

Review

Publication Date

June 22, 2026

Submission Date

October 25, 2025

Acceptance Date

May 5, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 2 Number: 1

APA
Ürüşan, Z. (2026). TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ. Journal of Ecological Harmony, 2(1), 55-63. https://izlik.org/JA87KJ47BX
AMA
1.Ürüşan Z. TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ. Journal of Ecological Harmony. 2026;2(1):55-63. https://izlik.org/JA87KJ47BX
Chicago
Ürüşan, Zeynep. 2026. “TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ”. Journal of Ecological Harmony 2 (1): 55-63. https://izlik.org/JA87KJ47BX.
EndNote
Ürüşan Z (June 1, 2026) TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ. Journal of Ecological Harmony 2 1 55–63.
IEEE
[1]Z. Ürüşan, “TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ”, Journal of Ecological Harmony, vol. 2, no. 1, pp. 55–63, June 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87KJ47BX
ISNAD
Ürüşan, Zeynep. “TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ”. Journal of Ecological Harmony 2/1 (June 1, 2026): 55-63. https://izlik.org/JA87KJ47BX.
JAMA
1.Ürüşan Z. TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ. Journal of Ecological Harmony. 2026;2:55–63.
MLA
Ürüşan, Zeynep. “TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ”. Journal of Ecological Harmony, vol. 2, no. 1, June 2026, pp. 55-63, https://izlik.org/JA87KJ47BX.
Vancouver
1.Zeynep Ürüşan. TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMI VE GELECEK PERSPEKTİFLERİ. Journal of Ecological Harmony [Internet]. 2026 Jun. 1;2(1):55-63. Available from: https://izlik.org/JA87KJ47BX

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License 

33393