Research Article

Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları

Volume: 2 Number: 1 July 8, 2022
  • Öykü Korkmaz *

Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları

Abstract

Çin'in 1970'lerin sonlarından itibaren başlattığı dışa açılma ve ekonomik reformlarına bakıldığında bu reformların en başında kamu işletmeleri reformu geldiği görülmektedir. Ekonomik yapısında yoğun devlet kontrolüne sahip Çin Halk Cumhuriyeti'nde KİT'lere yönelik geçmişteki reformlar, Çin'in son yıllardaki hızlı ekonomik yükselişi için bir katalizör olsa da, KİT'ler artık verimlilik performansları ve ekonomik büyümeye katkıları açısından devlet dışı sektörün gerisinde kalmışlardır. Ancak, özellikle siyasi sistemdeki ayrıcalıklı konumları neticesinde ülkenin mali kaynaklarının orantısız bir şekilde dağıtılması KİT'leri ekonominin birçok kilit alanına hakim olmaya devam ettirmekte ve bugün Çin KİT'leri dünyanın en büyük firmaları arasında yer almaktadırlar. Bu makalede, Çin'in KİT'lere yönelik reform hamleleri ve sonuçları yıllara göre genel hatlarıyla dört aşamada incelenecektir. İncelemede, Çin'in reform programının niyetlerini, başarılarını ve eksikliklerini tanımlayan literatürden yararlanılarak son 40 yılda Çin'in devlet sektöründeki reformunun hangi aşamalardan geçtiği ve ekonomik etkilerinin ne olduğu ana hatlarıyla sunulacaktır. KİT'lerin yıllar içindeki değişimi özellikle küçüklerin birleşerek bugün dünya çapında şirketlere dönüşmeleri ve rekabetçi yapıları ortaya koymuştur ki günümüze kadar süre gelen KİT reformunun bugün Çin'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasında payı yüksektir.

Keywords

References

  1. Chen, D. (2018). "Why Is China's SOEs Reform Always Disappointing-A New Political Economic Explanation". J. Comp. L., 13, 120.
  2. Congressional Research Service (2019). China’s Economic Rise: History, Trends, Challenges, and Implications for the United States.
  3. Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Merkez Komitesi Üçüncü Genel Kurul Toplantısı Bildirisi; 9 - 12 Kasım 2013.
  4. Dobson, W. (2014). "China's State-Owned Enterprises and Canada's FDI Policy"; SPP Research Paper, (7-10)
  5. Dollar, D. (1990). "Economic Reform and Allocative Efficiency in China’s State-owned Industry", Economic Development and Cultural Change, vol. 34, pp.89–105
  6. Fortune, Global 500, https://fortune.com/fortune500/2022 (Erişim Tarihi: 08. 04.2022).
  7. Garnaut, R., Song, L., & Yao, Y. (2006). "Impact and Significance of State-owned Enterprise Restructuring in China". The China Journal, (55), 35-63.
  8. Glawea, L. & Wagner, H. "A Stylized Model of China’s Growth Since 1978" University of Hagen, 2017

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economics, International Relations

Journal Section

Research Article

Authors

Öykü Korkmaz * This is me
0000-0003-0018-8253
Türkiye

Publication Date

July 8, 2022

Submission Date

March 22, 2022

Acceptance Date

April 14, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 2 Number: 1

APA
Korkmaz, Ö. (2022). Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye), 2(1), 30-40. https://izlik.org/JA64NG76FX
AMA
1.Korkmaz Ö. Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları. JEP. 2022;2(1):30-40. https://izlik.org/JA64NG76FX
Chicago
Korkmaz, Öykü. 2022. “Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu Ve Ekonomik Yansımaları”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2 (1): 30-40. https://izlik.org/JA64NG76FX.
EndNote
Korkmaz Ö (July 1, 2022) Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2 1 30–40.
IEEE
[1]Ö. Korkmaz, “Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları”, JEP, vol. 2, no. 1, pp. 30–40, July 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64NG76FX
ISNAD
Korkmaz, Öykü. “Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu Ve Ekonomik Yansımaları”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2/1 (July 1, 2022): 30-40. https://izlik.org/JA64NG76FX.
JAMA
1.Korkmaz Ö. Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları. JEP. 2022;2:30–40.
MLA
Korkmaz, Öykü. “Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu Ve Ekonomik Yansımaları”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye), vol. 2, no. 1, July 2022, pp. 30-40, https://izlik.org/JA64NG76FX.
Vancouver
1.Öykü Korkmaz. Çin Halk Cumhuriyeti Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Reformu ve Ekonomik Yansımaları. JEP [Internet]. 2022 Jul. 1;2(1):30-4. Available from: https://izlik.org/JA64NG76FX