TR
REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME
Abstract
Günümüz pazarlama faaliyetlerinin kilit anahtarları hiç şüphesiz reklam uygulamaları ve reklam üretim merkezleri olan reklam ajanslarıdır. Üreticinin ihtiyacına bağlı olarak reklam üretmekle sorumlu olan reklam ajansları geçmişten bugüne en gelişmiş hizmet sektörlerinden biridir. Rekabetin son derece yoğun olduğu reklam sektöründe; reklam ajanslarının en büyük gücü ise kuşkusuz sahip oldukları insan kaynağıdır. Her geçen gün önemi artan hizmet sektörlerinden biri olan reklam ajanslarında çalışanların; çalışma koşullarının yeterli ölçüde üzerinde durulmadığı görülmektedir. Reklam ajanslarında çalışanların; ergonomik çalışma koşullarının önemli bir motivasyon kaynağı olduğu bilinmektedir. Bu gerekçeden yola çıkarak araştırmada söz konusu reklam ajans çalışanlarının fiziksel, ekonomik ve psiko-sosyal çalışma koşulları survey yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İzmir şehrinde faaliyet gösteren reklam ajanslarında çalışanlardan; hem e-mail aracılığıyla hem de yüz yüze görüşme yöntemi ile 91 kişiye ulaşılmış, çalışma koşulları tespit edilmiştir. Ajans çalışanlarının; çalışma saatlerinin yüksek olduğu, çalışma koşullarının ergonomik açıdan yeterli olmadığı ve çeşitli kas-iskelet ile psikolojik rahatsızlıklar yaşadıkları bulgularına ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Hofsoos, E. (1999). Reklam ve Yönetim (Çev: Ayça Haykır). Ankara: Öteki Matbaacılık.
- Aktuğlu, I. K. (2007). Temel Kavramlarla Reklam Ajansı-Reklamveren İlişkileri. (1. Basım). Ankara: Nobel Yayınları.
- Fındıkçı, İ. (2009). İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: Alfa Basım Yayın.
- http://zirveosgb.com.tr/makaleler/dr-halil- karaer/231-ofis-hastaliklari.html
- (http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/ShowProperty/ WLP%20Repository/csgb/yayinlar/tezler/isggm_ ismailcelik).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
December 25, 2015
Submission Date
October 25, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Volume: 3 Number: 3
APA
Doğru, G., & Çakır, Ö. (2015). REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 615-621. https://izlik.org/JA74RY59TH
AMA
1.Doğru G, Çakır Ö. REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME. JESD. 2015;3(3):615-621. https://izlik.org/JA74RY59TH
Chicago
Doğru, Gonca, and Özlem Çakır. 2015. “REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME”. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi 3 (3): 615-21. https://izlik.org/JA74RY59TH.
EndNote
Doğru G, Çakır Ö (December 1, 2015) REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3 3 615–621.
IEEE
[1]G. Doğru and Ö. Çakır, “REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME”, JESD, vol. 3, no. 3, pp. 615–621, Dec. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA74RY59TH
ISNAD
Doğru, Gonca - Çakır, Özlem. “REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 3/3 (December 1, 2015): 615-621. https://izlik.org/JA74RY59TH.
JAMA
1.Doğru G, Çakır Ö. REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME. JESD. 2015;3:615–621.
MLA
Doğru, Gonca, and Özlem Çakır. “REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME”. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, vol. 3, no. 3, Dec. 2015, pp. 615-21, https://izlik.org/JA74RY59TH.
Vancouver
1.Gonca Doğru, Özlem Çakır. REKLAM AJANSLARINDA ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONUNU ETKİLEYEN ERGONOMİK FAKTÖRLER ÜZERİNE BETİMSEL BİR İNCELEME. JESD [Internet]. 2015 Dec. 1;3(3):615-21. Available from: https://izlik.org/JA74RY59TH