BibTex RIS Cite

GÜNÜMÜZ RESTORAN TASARIMINDA KRİTERLER

Year 2015, Volume: 3 Issue: 3, 251 - 258, 24.12.2015

Abstract

İnsan geçmişten günümüze gelinceye kadar, sahip olduğu bilgi birikimine, yeteneğine, teknolojik düzeyine ve deneyimlerine bağlı olarak, çevresinden yararlanabildiği ölçüde, yaşam kalitesi de yüksek olmuştur. Çevresinden yararlanabilmesinin ön koşulu da ürettiği ve sahip olduğu her şeyin insanın özellik ve kapasitesine uygun olmasına bağlıdır.
Bu bağlamda günümüzde nüfusun ve plansız sanayileşmenin hızla artması sonucu, özellikle kadınların dışarıda bir işte çalışmak zorunda kalmalarıyla, yemeklerini restoranda yiyenlerin sayısı gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Bu durum restoran tasarımının önemini gündeme getirmektedir. Restoranların ergonomik düzenleme ve kriterleri yanında, restoranın çeşidi, bulunduğu yeri, çevresel koşulları, müşteri sayısı ve profili ile doğal görünümü gibi birçok etmenin dikkate alınması gerekliliğini göstermektedir
Çok sayıda ve çeşitte restoranın, genelde ergonomik düzenleme ve kriterlerine göre tasarımlanmadan açılmasıyla, birçok sıkıntıların, başarısızlıkların ve iş kazalarının yaşanması kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu tip sorunların önlenebilmesi, çalışanların ve müşterilerin memnuniyetini, güvenliğini ve işletmenin verimliliğini ön planda tutulan bir restoran tasarımıyla mümkün olabilir. Öte yandan yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre, günümüzde çok fazla çeşidi olan restoranların ideal bir ergonomik tasarımını yaparak, sunmak mümkün görünmemektedir. Bütün bunlar bize, bu konuda farklı branşlardan uzman kişilerin bir araya gelerek, istenilen çeşit ve özellikte, işlevsel, orijinal, estetik, çevresiyle ve iç tasarımlanmasıyla uyumlu, albenisi olan bir restoran tasarımıyla mümkün olacağını göstermektedir.
Bu çalışmada günümüzde giderek ihtiyaç haline gelen hoş görünümlü, hijyen, insan doğasına uygun, çevresiyle uyumlu bir restoran tasarımı kriterleri ve ilkeleri, bir düzen içinde kısaca verilmeye çalışılacaktır.

Year 2015, Volume: 3 Issue: 3, 251 - 258, 24.12.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section SI:ERGONOMI2105
Authors

Galip Akın

Timur Gültekin

Publication Date December 24, 2015
Submission Date October 20, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 3

Cite

APA Akın, G., & Gültekin, T. (2015). GÜNÜMÜZ RESTORAN TASARIMINDA KRİTERLER. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 251-258.