BibTex RIS Cite

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN ERGONOMİK KOLLUK TASARIMI

Year 2015, Volume: 3 Issue: 3, 647 - 650, 25.12.2015

Abstract

ÖZET
Zekâ, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan yetenekler bileşimi olup zihnin algılama, bellek, düşünme, akıl yürütme, öğrenme gibi işlevlerini içermektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak, zihinsel yeteneklerin yavaş gelişmesiyle ortaya çıkan zihinsel engel, son derece karmaşık özelliklere sahip bir durumdur. Zihinsel engelle çeşitli meslek gruplarının ilgilenmesi, her meslek grubunun kendi ilgi alanı doğrultusunda zihinsel engeli ele alması ortak bir tanım yapılabilmesini güçleştirmektedir.
AAMR (Amerikan Zeka Geriliği Birliği ) 1959 yılında bu alandaki tanım karışıklıklarına son vermek, yeni bir tanım oluşturabilmek amacıyla bir komite oluşturmuştur. Bu komite 1973 yılında Grossman’ın yapmış olduğu tanımı kabul etmiştir. Grossman, zihinsel yetersizliği; gelişim dönemi içerisinde genel zihinsel işlevlerde önemli derecede normal altı, bunun yanında uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme durumu olarak tanımlamıştır.
Zihin engelli çocuklar engelli olmayan akranlarına göre daha fazla problem davranış ( istenmeyen / uygun olmayan davranış) sergilemekte, saldırgan davranışlar ve kendini yaralama davranışları sıklıkla gözlenebilmektedir. Zihin engeline yol açan bazı genetik problemler, istenmeyen, uygun olmayan davranışların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Örneğin; Prader Willi sendromu olan çocuklarda kendine zarar verme ve takıntılı saplantılı davranışların görülme sıklığı da artmaktadır.
Zihin engelli çocuklar kendilerine zarar verme eğiliminde oldukları için günlük hayatları zorlaşmaktadır. Bu çalışma zihinsel engelli çocukların hayatlarını kolaylaştırmak ve kendilerine zarar vermelerini engellemek amacıyla hazırlanmıştır. Zihinsel engelli çocuklar farkında olmadan kendi ve eğitmenlerinin kollarını ısırarak zarar vermektedirler. Bunu engellemek için bu çalışmada; zihinsel engelli çocukların kollarına takmak için uygun kumaş, malzeme ve aksesuarlardan yapılmış, çıkartamayacakları, ergonomik kolluk tasarımı yapılmıştır. Çalışmanın örneği hazırlanıp, konuyla ilgili literatür araştırması yapılarak sunulmuştur.

Year 2015, Volume: 3 Issue: 3, 647 - 650, 25.12.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section SI:ERGONOMI2105
Authors

Hatice Boyacıoğlu

Publication Date December 25, 2015
Submission Date October 20, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 3

Cite

APA Boyacıoğlu, H. (2015). ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN ERGONOMİK KOLLUK TASARIMI. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 647-650.