BibTex RIS Cite

MANUEL YÜKLEME YAPILAN BİR İSTASYONDA ERGONOMİK İYİLEŞTİRME

Year 2015, Volume: 3 Issue: 3, 507 - 510, 25.12.2015

Abstract

Anahtar Kelimeler
1.NIOSH 2.Yük Kaldırma 3.Analiz

Ergonomik iyileştirmelerin amacı, çalışanların işten kaynaklanan riske maruziyetlerini azaltmak ve verimliliklerini sağlamaktır. Yük kaldırmanın gerektiği işlerde çalışanların vücutlarına binen yük, zaman içerisinde ciddi düzeyde Mesleki Kas İskelet Hastalıklarına (MKİH) neden olmaktadır. Bu nedenle yapılan her işin çalışana uygun şekilde tasarlanması gerekmektedir. Çalışmamızda yükleme ile ilgili bir süreçte çalışan operatörler gözlenmiştir. Operatörler ortalama ağırlıkları 13 ile 18 kg arasında değişen yarı mamulleri indirme, kaldırma ve ara sıra da taşımayı elle gerçekleştirmektedir. Bu hareketlere bağlı olarak, operatörün yarı mamulleri taşıma arabasının farklı katlarına yüklerken ergonomik risk taşıyan bölgelere kadar uzandığı ve belden eğildiği görülmektedir. Bu çalışmada, yapılan işin operatörü ergonomik olarak nasıl etkilediği NIOSH kaldırma eşitliği, REBA, RULA ve QEC metotları kullanılarak belirlenmiştir. Risk taşıyan hareketleri minimize edebilmek için tasarım ve iyileştirmeler önerilmiştir.

ABSTRACT

Keywords

1. NIOSH 2. Lifting 3. Analysis

The purpose of ergonomics is that reducing the exposures of employees springs from the working conditions and providing their productivity. Workload of the body on employees who work at the jobs required for load handling causes severe Occupational Musculoskeletal Disorders (MSDS) in the course of time. Because of this, each job should be properly designed for the employee. In our study, operators who work at a process which is related to loading is examined. They manually load, unload and rarely carry semi-products, which are taken from the pallet, whose weights are in between 13kg and 18 kg. According to these movements, it is seen they bend from their waist and also reach the ergonomically risky zones while loading the semi-products to the different floors of the load trolley. In this study, it is determined that how the work done affects operator ergonomically by using the NIOSH lifting equation, REBA, RULA and QEC methods. In order to minimize the risk carrying steps, design and improvements are suggested.

Year 2015, Volume: 3 Issue: 3, 507 - 510, 25.12.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section SI:ERGONOMI2105
Authors

Fatih Duran This is me

Tuğçe Yeşilova

Publication Date December 25, 2015
Submission Date October 28, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 3 Issue: 3

Cite

APA Duran, F., & Yeşilova, T. (2015). MANUEL YÜKLEME YAPILAN BİR İSTASYONDA ERGONOMİK İYİLEŞTİRME. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 507-510.