Korozyon endüstride ve insan sağlığı açısından önem arz eden besin maddeleri muhafazası kadar ısıtma, soğutma ve iklimlendirme sistemlerinde de karşımıza çıkmaktadır. Akışkan hareketi olan, olmayan ve özellikle de yoğuşma ve buharlaşma olan borularda zamanla korozyon oluşmaktadır. Bazı metaller korozyona uğrama konusunda daha aktiftirler. İklimlendirme sistemlerinde boru malzemesi olarak korozyona uğrama konusunda daha az aktif olan bakır kullanılmaktadır. Bu çalışmada, korozyon konusunda daha aktif olan alüminyum ve daha az aktif olan bakır birlikte bir deney setinde ele alınarak oluşan korozyon ve bu malzemelerin nasıl etkilendiği incelenmiştir. İlk olarak bakır ve alüminyum metaller arasındaki potansiyel fark (volt) cinsinden ölçülmüştür. Daha sonra tasarlanan sistemde anot-katot reaksiyonları oluşturularak sistemde korozyon artış miktarı ve ardından oluşan bu korozyonu azaltmak için farklı bir tasarım yapılmıştır. Yeni tasarlanan sistem deneysel olarak incelenmiş ve korozyondaki azalmanın miktarı gözlenmiştir.
Corrosion is important in refrigeration, heating and air conditioning systems, as well as in industry and in preserving foods which are important for human health. Regardless of the fluid motion, corrosion is formed over time in pipes in which especially condensation and evaporation occur. Some metals are more active in exposure to corrosion. In air conditioning systems, copper which is less active in exposure to corrosion is used as pipe material. In this study, aluminum (more active than copper to corrosion) and copper pipes were used on an experimental set up to investigate how these materials are affected by the corrosion. First, the voltage values between aluminum and copper metals were measured in volts. Then the anode-cathode reactions in the system designed were formed and the increase in the amount of corrosion was measured. A different design has been made to reduce the resulting corrosion. The new designed system has been analyzed experimentally and the amount of reduction in corrosion was observed.
Journal Section | Araştırma Articlessi \ Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 26, 2017 |
Submission Date | November 21, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 1 |