Bu deneysel çalışmada AA2024 Alüminyum
alaşımından üretilmiş toz metal ve tam yoğun malzemelere farklı işlem
sıcaklıklarında ve sürelerinde yaşlandırma işlemi uygulanarak alaşımın mekanik
özelliklerinde meydana gelen değişimler belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla
10*10*55 mm boyutlarında hazırlanan numuneler solüsyona alınmış daha sonra 160 °C,
190 °C ve 220°C sıcaklıklarda 4,8,12,16,20 saat sürelerde yaşlandırma işlemine
tabi tutulmuşlardır. Yaşlandırılan numunelerin sertlik ölçümlerinin yanında 3
noktadan eğme deneyleri yapılmıştır. Ayrıca yaşlandırılan numunelerin SEM ile
içyapı incelemeleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda tam yoğun malzemelerin
mekanik özellikleri toz metal numunelere göre daha yüksek elde edilmiştir.
Ayrıca tam yoğun ve toz metal malzemeler için mekanik özelliklerin (sertlik ve
eğme dayanımı) 220°C işlem sıcaklığında ve 12 saat işlem süresinde en yüksek
değerler elde edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
In this experimental study, the differences were investigated in
mechanical properties by applying aging process to AA2024 Aluminum alloy powder
metal and fully dense materials at various process temperatures and durations. For this purpose, the
specimen prepared in dimensions of 10 * 10 * 55 mm were taken into
solutionizing process and then aged at 160 ° C, 190 ° C and 220 ° C for
4,8,12,16,20 hours, respectively. Beside hardness measurements of aged
specimens, 3-point bending tests were performed. In addition, aged specimens
were examined by using SEM. As a result of the study, the mechanical properties of fully dense
materials were better than those of powder metal samples. In addition, the
mechanical properties (hardness and bending strength) for fully dense and
powder metal materials have reached the highest values at 220 ° C processing
temperature and 12 hours processing time.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Mechanical Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 11, 2018 |
Submission Date | May 29, 2018 |
Acceptance Date | October 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 4 |