Aim: This study aimed to compare the inflammatory markers in patients who had ovulation induction with clomiphene citrate (CC) and who underwent intrauterine insemination (IUI) due to unexplained infertility in patients who could get pregnant and who could not.
Materials and Method: The study included 125 females with unexplained infertili-ty who underwent ovulation induction with CC and who underwent IUI at the Health Sciences University Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital Assisted-Reproduction Therapy Clinic between July 2019 and December 2019. Of the patients, 104 (83.2%) of them could not get pregnant as a result of IUI, and 21 (16.8%) females got pregnant. Hemogram parameters collected from patients on the day of IUI were recorded.
Results: In terms of age, infertility duration, BMI, gravida, parity, number of living children, abortion and stillbirth numbers, no statistically significant difference was found between the two patient groups which were created based on getting pregnant or not (p>0.05). No significant difference was found between the groups in terms of serum estrogen, progesterone, follicle-stimulating hormone (FSH), luteinizing hor-mone (LH), thyroid stimulating hormone (TSH), prolactin, and anti-mullerian hor-mone (AMH) levels, hemoglobin, BM, neutrophil count, lymphocyte count, platelet count, MPV, CRP, and P/L ratio (p>0.05). A statistically significant difference was found in terms of N/L ratio (p<0.05). The N/L ratio was found to be higher in the group whose members could not get pregnant after IUI compared to the group whose members could get pregnant after IUI.
Conclusion: we found that increased N/L is a marker that may negatively affect IUI success. According to these results, we believe that increased inflammation and thrombosis may negatively impact pregnancy rates. When beginning treatment with assisted reproductive technology, hemogram parameters can be used as a guide as a simple and routine examination to predict pregnancy success, and it is a cost-effective method. However, larger series of studies and other inflammatory markers are needed.
Amaç: Bu çalışmada açıklanamayan infertilite nedeniyle klomifen sitrat (CC) ile ovülasyon indüksiyonu uygulanan ve intrauterin inseminasyon (IUI) yapılan hasta-larda inflamasyon belirteçlerinin gebelik elde edilebilen ve gebelik elde edilemeyen hastalarda karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Temmuz 2019 ile Aralık 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Kliniği’nde açıklanamayan infertilite tanısı ile CC ile ovulasyon indüksiyonu uygulanan ve IUI yapılan 125 kadın dahil edildi. Bunların 104 (%83.2)’ünde IUI sonucu gebelik elde edilemedi, 21 kadında (%16.8) gebelik elde edildi. Hastalardan IUI günü alınan hemogram parametreleri kaydedildi.
Bulgular: IUI sonucunda gebelik elde edilen ve elde edilemeyen her iki hasta grubu arasında; yaş, infertilite süresi, VKİ, gravida, parite, yaşayan çocuk sayısı, abortus ve ölü doğum sayıları açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Her iki grup arasında; serum östrojen, progesteron, folikül uyarıcı hormon (FSH), lüteinleştirici hormon (LH), tiroid uyarıcı hormon (TSH), prolaktin ve anti mülle-rian hormon (AMH) düzeyleri, hemoglobin, BK, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, pla-telet sayısı, MPV, CRP ve P/L oranı açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptan-madı (p>0.05). N/L oranı açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). IUI sonrasında gebelik elde edilemeyen grupta, IUI sonrasında gebelik elde edilen gruba kıyasla N/L oranının daha yüksek olduğu belirlendi.
Sonuç: Çalışmamız sonucunda artmış N/L’nin IUI başarısını olumsuz yönde etkile-yen bir belirteç olarak ortaya çıkmıştır. Bu sonuca göre artmış inflamasyonun ve trombozun gebelik oranlarını olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz. Yardımcı üreme teknikleri ile tedaviye başlarken hemogram parametreleri, gebelik başarısını tahmin etmek için basit ve rutin bir muayene olarak yol gösterici olarak kullanılabilir ve uygun maliyetli bir yöntemdir. Bununla birlikte, daha büyük serilerde ve diğer inflamatuar belirteçlerin de incelendiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
It was originally conducted as a graduation thesis in obstetrics and gynaecology. (HEK)
yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Obstetrics and Gynaecology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2024 |
Submission Date | January 8, 2024 |
Acceptance Date | May 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |