Amaç: Ortalama trombosit hacmi (MPV), inflamatuvar ve enfeksiyöz hastalıkların önemli bir biyobelirteci olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, COVID-19’un diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi inflamasyona neden olması nedeniyle trombosit hacim indekslerini etkileyebileceği ve tedavi süreciyle birlikte MPV değerlerinde değişiklik olabileceği hipotezi ortaya konulmuştur. İkinci amaç ise, COVID-19 enfeksiyonu geçiren gebelerde prognostik bir belirteç olup olmadığını araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Mart 2020 ile Aralık 2020 tarihleri arasında üçüncü basamak bir sağlık merkezine başvuran 169 COVID-19 tanılı gebe hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların yatış ve taburculuk anlarında tam kan sayımı ve C-reaktif protein, ferritin, D-dimer, prokalsitonin gibi biyokimyasal parametreleri kaydedildi. Ayrıca, akciğer bilgisayarlı tomografi görüntülemelerinin radyolojik sınıflamaları; yoğun bakım gereksinimi ve ateş, oksijen satürasyonu, nabız hızı gibi yaşamsal bulgularla karşılaştırıldı.
Bulgular: MPV’deki değişimin, oksijen satürasyon düzeyi arttıkça azaldığı, hastanede yatış süresi uzadıkça ise arttığı gözlemlendi. Hemogram panelinin bir bileşeni olan ve COVID-19’un seyri açısından önemli bir prognostik belirteç olarak kabul edilen lenfosit sayısı; C-reaktif protein, ferritin ve prokalsitonin ile pozitif korelasyon gösterirken, D-dimer ve MPV ile anlamlı bir ilişki saptanmadı.
Sonuç: Ortalama trombosit hacmi, hem gebe hem de gebe olmayan COVID-19 hastalarında önemli bir laboratuvar parametresi olarak değerlendirilmektedir. Düşük maliyetli ve hızlı ölçülebilir olması sayesinde lenfosit sayısı kadar değerli bir biyobelirteçtir. Çalışmamız, benzer çalışmalara kıyasla daha fazla sayıda gebe hastayı içermesi ve bu özel hasta grubuna odaklanması bakımından literatüre önemli katkılar sunmaktadır.
Aım: Mean platelet volume (MPV) is an important indicator of inflammatory and contagious diseases. The hypothesis of the current study was that COVID-19 might affect platelet volume indices since it causes inflammation as in other viral infections and changing MPV value by treatment in pregnant patients with-COVID-19. Second aim to investigate there are any prognostic marker for COVID-19 illness in pregnant patients.
Material and method: We retrospectively evaluated 169 pregnant COVID-19 patients who were admitted to a tertiary care hospital between March 2020 and December 2020. Full blood counts and biochemistry parameters, including C-reactive protein, ferritin, d-dimer, and procalcitonin were collected on admission and discharge. In addition, we compared the radiological classification of pulmonary computed tomography scans with intensive care requirement and vital signs such as fever, oxygen saturation, and pulse rate.
Results: The change in MPV decreased with increasing oxygen saturation level and increased with the prolonged length of hospital stay. Only lymphocyte count, which is a component of the hemogram panel and an important prognostic parameter in COVID-19 monitoring, positively correlated with C-reactive protein, ferritin, and procalcitonin, but not with D-dimer and MPV value.
Conclusıon: Mean platelet volume is an important laboratory marker for both pregnant and non-pregnant COVID-19 patients. It is as valuable as lymphocytes owing to its low measurement cost and rapid study time. Our study is significant due to the relatively higher number of participants compared to other studies and its particular focus on pregnant patients.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Obstetrics and Gynaecology |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Submission Date | July 30, 2025 |
| Acceptance Date | August 25, 2025 |
| Publication Date | January 3, 2026 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 22 Issue: 4 |