Review

Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik

Volume: 17 Number: 1 March 31, 2020

Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik

Abstract

Prenatal dönemde uygulanan genetik taramalar ülkemizde ve dünyada her geçen gün gelişmektedir. Prenatal genetik taramalardaki en güncel yaklaşımlardan biri non-invaziv prenatal tanı testleridir (NIPT). Süreç içerisinde çiftler için NIPT’in uygulama şekli ve sunulacak genetik danışmanlık konuları oldukça önemlidir. Testin ne olduğu, nasıl yapıldığı, nelerin değerlendirildiği ve NIPT’in avantaj ve dezavantajları gibi bilgilerin sağlık personeli tarafından danışmanlık sürecine entegre edilmesi gerekmektedir. Danışmanlık sürecinde hemşirelerin nerede yer aldığı ve ne düzeyde sorumluluk alacağı ise tartışmalı bir konudur. Sonuç olarak; sağlık profesyonelleri non-invaziv prenatal tanı testleri konusunda gelişmeleri takip ederek, gebelere etik ilkelere uygun danışmanlık vermeli ve farkındalıklarını artırmada aktif rol almalıdır.

Keywords

References

  1. 1. Samura O, Sekizawa A, Suzumori N, Sasaki A, Wada S, Hamanoue H, et al. Current Status of Non-Invasive Prenatal Testing in Japan. J. Obstet. Gynaecol. Res.2017;43(8):1245–1255.
  2. 2. Tabor A, Alfirevic Z. Update on Procedure-Related Risks for Prenatal Diagnosis Techniques. Fetal Diagn Ther.2017; 27:1–7.
  3. 3. Klages K, Kundu S, Erlenwein J, Elsaesser M, Hillemanns P, Scharf A, et al. Maternal Anxiety and Its Correlation with Pain Experience During Chorion Villus Sampling and Amniocentesis. Journal of Pain Research.2017;10: 591–600.
  4. 4. Bot-Robin V, Sendon S, Bourzofi K, Vaast P, Deken V, Dutoit P et al. Maternal Anxiety and Pain During Prenatal Diagnostic Techniques: A Prospective Study. Prenatal Diagn. 2012;32:562–568.
  5. 5. Ashoor G, Syngelaki A, Poon LCY, Rezende JC, Nicolaides KH. Fetal Fraction in Maternal Plasma Cell-Free DNA at 11–13 Weeks’ Gestation: Relation to Maternal and Fetal Characteristics. Ultrasound Obstet Gynecol. 2013;41: 26–32.
  6. 6. Ngan OMY, Yi H, Wong SYSW, Sahota D, Ahmed S. Obstetric Professionals’ Perceptions of Non-Invasive Prenatal Testing for Down Syndrome: Clinical Usefulness Compared with Existing Tests and Ethical Implications. BMC Pregnancy and Childbirth.2017; 17:285.
  7. 7. Mikamo S, Nakatsuka M. Knowledge and Attitudes toward Non-Invasive Prenatal Testing among Pregnant Japanese Women. Acta Med Okayama.2015; 69(3):155-63.
  8. 8. Georgsson S, Sahlin E, Iwarsson M, Nordenskjold M, Gustavsson P, Iwarsson E. Knowledge and Attitudes Regarding Non-Invasive Prenatal Testing (NIPT) and Preferences for Risk Information among High School Students in Sweden. J Genet Couns.2017;26(3): 447–454.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Obstetrics and Gynaecology

Journal Section

Review

Publication Date

March 31, 2020

Submission Date

December 27, 2019

Acceptance Date

January 28, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 17 Number: 1

APA
Aypar Akbağ, N. N., Aluş Tokat, M., & Çeçe, Ö. (2020). Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 17(1), 301-304. https://izlik.org/JA32BR97LG
AMA
1.Aypar Akbağ NN, Aluş Tokat M, Çeçe Ö. Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2020;17(1):301-304. https://izlik.org/JA32BR97LG
Chicago
Aypar Akbağ, Nuran Nur, Merlinda Aluş Tokat, and Özlem Çeçe. 2020. “Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık Ve Etik”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi 17 (1): 301-4. https://izlik.org/JA32BR97LG.
EndNote
Aypar Akbağ NN, Aluş Tokat M, Çeçe Ö (March 1, 2020) Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 17 1 301–304.
IEEE
[1]N. N. Aypar Akbağ, M. Aluş Tokat, and Ö. Çeçe, “Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik”, Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 17, no. 1, pp. 301–304, Mar. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA32BR97LG
ISNAD
Aypar Akbağ, Nuran Nur - Aluş Tokat, Merlinda - Çeçe, Özlem. “Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık Ve Etik”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 17/1 (March 1, 2020): 301-304. https://izlik.org/JA32BR97LG.
JAMA
1.Aypar Akbağ NN, Aluş Tokat M, Çeçe Ö. Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2020;17:301–304.
MLA
Aypar Akbağ, Nuran Nur, et al. “Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık Ve Etik”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 17, no. 1, Mar. 2020, pp. 301-4, https://izlik.org/JA32BR97LG.
Vancouver
1.Nuran Nur Aypar Akbağ, Merlinda Aluş Tokat, Özlem Çeçe. Non-İnvaziv Prenatal Testlerde Güncel Yaklaşımlar: Hemşirelik, Danışmanlık ve Etik. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi [Internet]. 2020 Mar. 1;17(1):301-4. Available from: https://izlik.org/JA32BR97LG