Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması

Volume: 15 Number: 4 October 1, 2018
  • Oğuz Hançerlioğlulları
  • İlker Selçuk
  • Burak Ersak
  • Aylin Kalınbaçoğlu Akdan
  • Zehra Öztürk Başarır
  • Sevgi Ayhan
  • Hakan Raşit Yalçın
EN TR

Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması

Abstract

Giriş: Epitelyal over kanseri nedeniyle uygulanan primer ve sekonder sitoredüksiyon sırasında gerçekleştirilen intestinal rezeksiyonların cerrahi sonuçlarını karşılaştırmak.Gereç ve Yöntemler: Ocak 2009 ve Aralık 2017 tarihleri arasında primer ve sekonder sitoredüktif cerrahi esnasında intestinal rezeksiyon yapılmış epitelyal over kanseri hastaları; hastalık evresi, yaş, yapılan cerrahi işlemler, intestinal rezeksiyon tipi, anastomoz/stoma durumu, ameliyat süresi, intraoperatif transfüzyon gereksinimi, preoperatif albumin düzeyi, asit varlığı ve miktarı, performans durumu, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar yönünden retrospektif olarak karşılaştırıldı.Bulgular: Primer sitoredüksiyon n=22 ve sekonder sitoredüksiyon n=18 uygulanan toplam 40 hasta değerlendirildi. Uygulanan intestinal rezeksiyon prosedürleri açısından her iki grup arasında anlamlı fark olmamakla beraber, primer sitoredüksiyon grubunda en çok low anterior rezeksiyon 5/22, %22,7 , sekonder sitoredüksiyon grubunda ise en çok ileum rezeksiyonunun 8/18, %44,4 uygulandığı saptandı. İntestinal rezeksiyon dışında yapılmış olan radikal cerrahi işlemler karşılaştırıldığında, sekonder sitoredüksiyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla sayıda cerrahi işlem yapıldığı gözlendi. Radikal prosedürler arasında lesser sac’tan tümör eksizyonu ve peritonektominin sekonder sitoredüksiyon grubunda daha sık yapıldığı belirlendi. İntraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar açısından iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç: Primer ve sekonder sitoredüktif cerrahi sırasında optimal sitoredüksiyon elde etmek amacıyla intestinal rezeksiyonlar ve buna eşlik eden radikal cerrahi prosedürler yüksek komplikasyon oranları oluşturmadan uygulanabilir.

Keywords

References

  1. Lengyel E. Ovarian cancer development and metastasis. Am J Pat- hol2010;177:1053-64.
  2. Cannistra SA. Cancer of the ovary. N Engl J Med2004;351:2519-29.
  3. du Bois A, Reuss A, Pujade-Lauraine E, Harter P, Ray-Coquard I, Pfisterer J. Role of surgical outcome as prognostic factor in advanced epithelial ovarian cancer: a combined exploratory analysis of 3 prospectively ran- domized phase 3 multicenter trials: by the Arbeitsgemeinschaft Gynae- kologische Onkologie Studiengruppe Ovarialkarzinom (AGO-OVAR) and the Groupe d'Investigateurs Nationaux Pour les Etudes des Cancers de l'Ovaire (GINECO). Cancer2009;115:1234-44.
  4. Chang SJ, Bristow RE, Chi DS, Cliby WA. Role of aggressive surgical cyto- reduction in advanced ovarian cancer. J Gynecol Oncol2015;26:336-42.
  5. Eisenhauer EL, Abu-Rustum NR, Sonoda Y, Levine DA, Poynor EA, Ag- hajanian C, et al. The addition of extensive upper abdominal surgery to achieve optimal cytoreduction improves survival in patients with stages IIIC-IV epithelial ovarian cancer. Gynecol Oncol2006;103:1083-90.
  6. Prader S, Harter P, Grimm C, Traut A, Waltering KU, Alesina PF, et al. Surgical management of cardiophrenic lymph nodes in patients with ad- vanced ovarian cancer. Gynecol Oncol2016;141:271-5.
  7. Plotti F, Montera R, Aloisi A, Scaletta G, Capriglione S, Luvero D, et al. Total rectosigmoidectomy versus partial rectal resection in primary debulking surgery for advanced ovarian cancer. Eur J Surg Oncol2016;42:383-90.
  8. Giorda G, Gadducci A, Lucia E, Sorio R, Bounous VE, Sopracordevole F, et al. Prognostic role of bowel involvement in optimally cytoreduced advanced ovarian cancer: a retrospective study. J Ovarian Res2014;7:72.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Oğuz Hançerlioğlulları This is me

Burak Ersak This is me

Aylin Kalınbaçoğlu Akdan This is me

Zehra Öztürk Başarır This is me

Sevgi Ayhan This is me

Hakan Raşit Yalçın This is me

Publication Date

October 1, 2018

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Volume: 15 Number: 4

APA
Hançerlioğlulları, O., Selçuk, İ., Ersak, B., Akdan, A. K., Öztürk Başarır, Z., Ayhan, S., & Yalçın, H. R. (2018). Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 15(4), 150-154. https://izlik.org/JA32UG93JZ
AMA
1.Hançerlioğlulları O, Selçuk İ, Ersak B, et al. Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2018;15(4):150-154. https://izlik.org/JA32UG93JZ
Chicago
Hançerlioğlulları, Oğuz, İlker Selçuk, Burak Ersak, et al. 2018. “Primer Ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15 (4): 150-54. https://izlik.org/JA32UG93JZ.
EndNote
Hançerlioğlulları O, Selçuk İ, Ersak B, Akdan AK, Öztürk Başarır Z, Ayhan S, Yalçın HR (October 1, 2018) Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15 4 150–154.
IEEE
[1]O. Hançerlioğlulları et al., “Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması”, Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 15, no. 4, pp. 150–154, Oct. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA32UG93JZ
ISNAD
Hançerlioğlulları, Oğuz - Selçuk, İlker - Ersak, Burak - Akdan, Aylin Kalınbaçoğlu - Öztürk Başarır, Zehra - Ayhan, Sevgi - Yalçın, Hakan Raşit. “Primer Ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15/4 (October 1, 2018): 150-154. https://izlik.org/JA32UG93JZ.
JAMA
1.Hançerlioğlulları O, Selçuk İ, Ersak B, Akdan AK, Öztürk Başarır Z, Ayhan S, Yalçın HR. Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2018;15:150–154.
MLA
Hançerlioğlulları, Oğuz, et al. “Primer Ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 15, no. 4, Oct. 2018, pp. 150-4, https://izlik.org/JA32UG93JZ.
Vancouver
1.Oğuz Hançerlioğlulları, İlker Selçuk, Burak Ersak, Aylin Kalınbaçoğlu Akdan, Zehra Öztürk Başarır, Sevgi Ayhan, Hakan Raşit Yalçın. Primer ve Sekonder Sitoredüktif Cerrahi Sırasında İntestinal Rezeksiyon Uygulanan Epitelyal Over Kanseri Olgularında Cerrahi Sonuçların Karşılaştırılması. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi [Internet]. 2018 Oct. 1;15(4):150-4. Available from: https://izlik.org/JA32UG93JZ