Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi

Volume: 15 Number: 1 January 1, 2018
  • Şule Özel
  • Gönül Tozlu
  • Nilüfer Ercan
  • Zeynep Tatar
  • İmahan Türkeri
  • Ertuğrul Ünkoç
  • Yaprak Engin Üstün
EN TR

Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi

Abstract

Amaç: Çalışmamızda hastanemizdeki 2013-2017 yılları arasındaki Tıbbi ve Patolojik Atıkların yönetiminin incelenmesi ve maliyet analizi yapılarak, maliyeti düşürebilecek yeni yaklaşımların hayata geçirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: SBÜ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesin’de 2013-2017 yılları arasındaki Tıbbi Atık miktarı ve etkili olan faktörler; doğum sayısı, Tıbbi ve Patolojik Atık miktarları hastanemiz kayıtlarından alınarak retrospektif olarak incelendi. Tıbbi Atık bertarafı için İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından kilogram başına belirlenen Tıbbi Atık fiyatı referans alınarak yıllık atık maliyetleri hesaplandı.Bulgular: Beş yıllık süreçte hastanemizdeki toplam doğum sayımız 86.792’dir. Bu süreçteki Tıbbi Atık miktarı kesici-delici, enfeksiyöz, patolojik vb. 939.506 kg olarak saptandı. Tıbbi Atık bertarafı için özel sektöre ödenen ücret 2.489.863 TL ve Patolojik Atık plasenta, fetus, doku vb. miktarımız 91.772 kg ve patolojik atık bertarafı için sektöre ödenen ücret 237.951 TL tıbbi atığa ödenen ücretin % 9,5‘i olarak tespit edildi. 2017 yılında Tıbbi Atığa ödenen toplam ücretin yıllık gerçekleşen doğum sayısına oranı; 2013 yılındaki değere göre % 40, 2016 yılındaki değere göre % 21,7 azalmıştır.Sonuç: Kadın doğum hastanesi olmamız sebebiyle oluşan Patolojik Atıkların İnsani patolojik atık bertaraf edilmesi için ödenen ücret hastanemize ciddi mali yük getirmiştir. 2018 yılına kadar geçen 5 yıllık süreç içinde hastanemiz bünyesinde Tıbbi Atık miktarını azaltmak için geliştirilen politikalar neticesinde Tıbbi Atık için ödediğimiz ücrette dereceli bir azalma olmuştur. Bununla birlikte, 2017 yılında Tıbbi Atık yönetmeliğinde yapılan değişikliğe uygun olarak, hastaneler tarafından belediyelerin tahsis ettiği özel bir alana Tıbbi Atık içerisindeki patolojik atıkların defin işlemi yapılırsa sektöre patolojik atıkların bertarafı için ödenen ücret ödenmeyerek hastanemiz yıllık ortalama 47.000 TL daha tasarruf edecektir.

Keywords

References

  1. Koçak O., Kurtuldu H., Akpek A., Koçoğlu A,Eroğul O.“Kamu Özel Ortak- lığı Hastaneleri İçinTıbbi Atık Yönetim Modeli” Tıp Teknolojileri Kongresi, 264.
  2. Özerol İ.H, (2005) “Tıbbi Atık Stratejileri Nelerdir? EN/ISO Normları Neler- dir? Avrupa’da Birlik? ABD’nin Yaklaşımı? Ülkemizde Durum?”4.Ulusla- rarası Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, 434-72.
  3. Günaydın M, Hastane Atıklarının Zararsız Hale Getirilmesi. Klinik Dergisi. 1994;1: 22-3.
  4. Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 22.07.2005 Tarih Ve 25883 Sayılı Resmi Gazete Yayını, Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara.
  5. Tıbbı Atık 2010 Yılı Durum Raporu (2010). Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü.
  6. Kocasoy G., Aydın G.,(2004) “Gelişmekte Olan Ülkelerde Tıbbi Atık Yöne- timi, Eorupean Commission Life Third Countries, İstanbul, s.35.
  7. Güvenli Tıbbi Atık Yönetimi, 2008: 10). Güvenli Tıbbi Atık Yönetimi, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ankara 2008.
  8. Atık Yönetim Eylem Planı ( 2008). Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yöne- timi Genel Müdürlüğü.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gönül Tozlu This is me

Nilüfer Ercan This is me

Zeynep Tatar This is me

İmahan Türkeri This is me

Ertuğrul Ünkoç This is me

Yaprak Engin Üstün This is me

Publication Date

January 1, 2018

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2018 Volume: 15 Number: 1

APA
Özel, Ş., Tozlu, G., Ercan, N., Tatar, Z., Türkeri, İ., Ünkoç, E., & Engin Üstün, Y. (2018). Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 15(1), 21-23. https://izlik.org/JA97YF67YG
AMA
1.Özel Ş, Tozlu G, Ercan N, et al. Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2018;15(1):21-23. https://izlik.org/JA97YF67YG
Chicago
Özel, Şule, Gönül Tozlu, Nilüfer Ercan, et al. 2018. “Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim Ve Maliyet Analizi”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15 (1): 21-23. https://izlik.org/JA97YF67YG.
EndNote
Özel Ş, Tozlu G, Ercan N, Tatar Z, Türkeri İ, Ünkoç E, Engin Üstün Y (January 1, 2018) Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15 1 21–23.
IEEE
[1]Ş. Özel et al., “Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi”, Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 15, no. 1, pp. 21–23, Jan. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA97YF67YG
ISNAD
Özel, Şule - Tozlu, Gönül - Ercan, Nilüfer - Tatar, Zeynep - Türkeri, İmahan - Ünkoç, Ertuğrul - Engin Üstün, Yaprak. “Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim Ve Maliyet Analizi”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15/1 (January 1, 2018): 21-23. https://izlik.org/JA97YF67YG.
JAMA
1.Özel Ş, Tozlu G, Ercan N, Tatar Z, Türkeri İ, Ünkoç E, Engin Üstün Y. Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2018;15:21–23.
MLA
Özel, Şule, et al. “Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim Ve Maliyet Analizi”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 15, no. 1, Jan. 2018, pp. 21-23, https://izlik.org/JA97YF67YG.
Vancouver
1.Şule Özel, Gönül Tozlu, Nilüfer Ercan, Zeynep Tatar, İmahan Türkeri, Ertuğrul Ünkoç, Yaprak Engin Üstün. Bir Kadın Doğum Hastanesindeki Tıbbi Atık Yönetim ve Maliyet Analizi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi [Internet]. 2018 Jan. 1;15(1):21-3. Available from: https://izlik.org/JA97YF67YG