EN
TR
Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti
Abstract
Amaç: Nöral tüp defektleri NTD embriyonik gelişim esnasında ortaya çıkan ve santral sinir sisteminin en sık rastlanan doğumsal anomalisidir. Nöral tüpün morfogenetik kapanmasındaki bozukluk NTD ile sonuçlanır. NTD patogenezinde genetik ve çevresel faktörler rol alır. NTD etiyolojisinde folat metabolizmasındaki gen polimorfizmleri asıl etken olarak kabul edilirken çevresel ve mesleki faktörlerin de katkısı vardır. Çok sayıda epidemiyolojik ve klinik araştırmada NTD ile çevresel ve mesleki toksik madde maruziyeti ilişkisi incelenmiştir. Bizler bu makalede NTD etiyolojisinde ağır metaller kurşun, arsenik, civa, kadmiyum, ve manganez , pestisitler, solventler ve polisiklik aromatik hidrokarbonların etkilerini inceleyen çalışmaları derledik.
Keywords
References
- Copp, A. J., Stanier, P., Greene, N.. Neural tube defects: recent advances, unsolved questions, and controversies. The Lancet Neurology. 2013; 12: 799-810
- Aksu H., Sevil Ü. Yurtsev E., Güvendiren G., Nöral tüp defektleri ve folik asit. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanat Dergisi 2010; 2,139- 144.
- Tunçbilek, Ergül. “Türkiye’deki yüksek nöral tüp defekti sıklığı ve önlemek için yapılabilecekler.” Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2004; 47.2 : 79-84.
- Padmanabhan R. Etiology, pathogenesis and prevention of neural tube defects.Congenit Anom (Kyoto). 2006;46:55-67
- Salih MA, Murshid WR, Seidahmed MZ. Classification, clinical features, and genetics of neural tube defects. Saudi Med J. 2014 ;35:5-14.
- Beaudin AE, Stover PJ. Insights into metabolic mechanisms underlying folate-responsive neural tube defects: a minireview. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol 2009; 85: 274-284.
- Copp AJ, Stanier P, Greene ND. Neural tube defects: recent advances, un- solved questions, and controversies. Lancet Neurol. 2013;12:799-810
- Alagüney, M. E., Bal, C., Hocaoglu, A., Büyükşekerci, M., Tutkun, L., & Yılmaz, O. H. (2015). The trace element pattern in occupationallead exposed workers. Toxicology Letters, 238, S147-S148.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
April 1, 2017
Submission Date
-
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 14 Number: 2
APA
Büyükşekerci, M., Yılmaz, Ö. H., & Yılmaz, F. M. (2017). Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 14(2), 82-86. https://izlik.org/JA38BL48TA
AMA
1.Büyükşekerci M, Yılmaz ÖH, Yılmaz FM. Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2017;14(2):82-86. https://izlik.org/JA38BL48TA
Chicago
Büyükşekerci, Murat, Ömer Hınç Yılmaz, and Fatma Meriç Yılmaz. 2017. “Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel Ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi 14 (2): 82-86. https://izlik.org/JA38BL48TA.
EndNote
Büyükşekerci M, Yılmaz ÖH, Yılmaz FM (April 1, 2017) Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 14 2 82–86.
IEEE
[1]M. Büyükşekerci, Ö. H. Yılmaz, and F. M. Yılmaz, “Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti”, Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 14, no. 2, pp. 82–86, Apr. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38BL48TA
ISNAD
Büyükşekerci, Murat - Yılmaz, Ömer Hınç - Yılmaz, Fatma Meriç. “Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel Ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 14/2 (April 1, 2017): 82-86. https://izlik.org/JA38BL48TA.
JAMA
1.Büyükşekerci M, Yılmaz ÖH, Yılmaz FM. Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2017;14:82–86.
MLA
Büyükşekerci, Murat, et al. “Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel Ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 14, no. 2, Apr. 2017, pp. 82-86, https://izlik.org/JA38BL48TA.
Vancouver
1.Murat Büyükşekerci, Ömer Hınç Yılmaz, Fatma Meriç Yılmaz. Nöral Tüp Defekti Risk Faktörü Olarak Çevresel ve Mesleki Toksik Madde Maruziyeti. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi [Internet]. 2017 Apr. 1;14(2):82-6. Available from: https://izlik.org/JA38BL48TA