Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi

Volume: 13 Number: 2 April 1, 2016
  • Mehmet Şükrü Budak
  • Cihan Kaya
  • Sedat Akgöl
  • Mehmet Baki Şentürk
  • Mine Kanat Pektaş
  • Neval Yaman Görük
  • Önder Tosun
EN TR

Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi

Abstract

Amaç: Bu çalışma, hastanemizde son iki yılda prostaglandin E2 dinoprostone ile doğum indüksiyonu uygulanan term gebelik olgularını epidemiyolojik ve klinik bakımdan değerlendirmeyi amaçlamaktadır.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada term gebelikte gebelik haftası ≥ 37 hafta , uygunsuz serviksi olan Bishop skoru ≤ 4 olan, oligohidramnios veya gün aşımı nedeniyle dinoproston ile doğum indüksiyonu almış 1477 gebeyi inceledik.Bulgular: Doğum indüksiyonu uygulanan gebelerde sezaryenle doğum ve taşisistol oranları sırasıyla % 26.4 ve % 5.8 olarak bulundu. Dinoproston indüksiyonu sonrası vajinal doğum yapanlarla dinoproston sonrası sezaryen doğum yapan hastalar kıyaslandı. Sezaryen grubunda anlamlı derecede daha düşük parite sayısı p=0.001 , daha uzun gebelik süresi p=0.001 , daha uzun latent doğum evresi p=0.001 daha fazla hiperstimülasyon riski p=0.02 vajinal doğum grubuna göre saptandı. Fetal distres % 46.7 , ilerlemeyen eylem % 31.3 ve sefalopelvik uyumsuzluk % 15.4 , sezaryenle doğumlar için en sıklıkla kaydedilen endikasyonlardı.Sonuç: Prostaglandin E2, servikal olgunluğu sağlamak için kullanılan etkin ve güvenilir ajandır. Her nekadar dinoproston sezaryenle doğum oranlarını arttırsa da fetal APGAR skorlarını etkilememektedir.

Keywords

References

  1. Daskalakis G, Zacharakis D, Simou M, Pappa P, Detorakis S, Mesogitis S, et al. Induction of labor versus expectant management for pregnancies beyond 41 weeks. J Matern Fetal Neonatal Med 2014;27:173-6.
  2. Haq AN, Ahsan S, Sher Z. Induction of labour in postdates pregnant women. J Coll Physicians Surg Pak 2012;22:644-7.
  3. Tam T, Conte M, Schuler H, Malang S, Roque M. Delivery outcomes in women undergoing elective labor induction at term. Arch Gynecol Obstet 2013;287:407-11.
  4. Hawkins JS, Wing DA. Current pharmacotherapy options for labor induction. Expert Opin Pharmacother 2012;13:2005-14.
  5. Yount SM, Lassiter N. The pharmacology of prostaglandins for induction of labor. J Midwifery Womens Health 2013;58:133-44.
  6. Akpınar Alyamaç F, Özerkan K, Altun O, Esmer A, Arslan E. Miad gebelikte serviksin olgunlaştırılmasında prostaglandin analoglarının karşılaştırılması. TJOD Derg 2008;6:27-34.
  7. Yörük Ö, Öksüzoğlu A, Engin-Üstün Y, Aktulay A, Yapar Eyi EG, Erkaya S. Bishop skoru 4 ve altında olan gebelerde doğum indüksiyonunda dinoproston ve oksitosin kullanılmasının karşılaştırılması. Perinatoloji Dergisi 2013;21:107-12.
  8. Phelan JP, Ahn MO, Smith CV, Rutherford SE, Anderson E. Amniotic fluid index measurements during pregnancy. J Reprod Med 1987;32:601-4.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet Şükrü Budak This is me

Sedat Akgöl This is me

Mehmet Baki Şentürk This is me

Mine Kanat Pektaş This is me

Neval Yaman Görük This is me

Önder Tosun This is me

Publication Date

April 1, 2016

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 13 Number: 2

APA
Budak, M. Ş., Kaya, C., Akgöl, S., Şentürk, M. B., Kanat Pektaş, M., Görük, N. Y., & Tosun, Ö. (2016). Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 13(2), 61-64. https://izlik.org/JA24RA36UL
AMA
1.Budak MŞ, Kaya C, Akgöl S, et al. Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2016;13(2):61-64. https://izlik.org/JA24RA36UL
Chicago
Budak, Mehmet Şükrü, Cihan Kaya, Sedat Akgöl, et al. 2016. “Prostaglandin E2 Ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi 13 (2): 61-64. https://izlik.org/JA24RA36UL.
EndNote
Budak MŞ, Kaya C, Akgöl S, Şentürk MB, Kanat Pektaş M, Görük NY, Tosun Ö (April 1, 2016) Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 13 2 61–64.
IEEE
[1]M. Ş. Budak et al., “Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi”, Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 13, no. 2, pp. 61–64, Apr. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24RA36UL
ISNAD
Budak, Mehmet Şükrü - Kaya, Cihan - Akgöl, Sedat - Şentürk, Mehmet Baki - Kanat Pektaş, Mine - Görük, Neval Yaman - Tosun, Önder. “Prostaglandin E2 Ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi”. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 13/2 (April 1, 2016): 61-64. https://izlik.org/JA24RA36UL.
JAMA
1.Budak MŞ, Kaya C, Akgöl S, Şentürk MB, Kanat Pektaş M, Görük NY, Tosun Ö. Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2016;13:61–64.
MLA
Budak, Mehmet Şükrü, et al. “Prostaglandin E2 Ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi”. Jinekoloji-Obstetrik Ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol. 13, no. 2, Apr. 2016, pp. 61-64, https://izlik.org/JA24RA36UL.
Vancouver
1.Mehmet Şükrü Budak, Cihan Kaya, Sedat Akgöl, Mehmet Baki Şentürk, Mine Kanat Pektaş, Neval Yaman Görük, Önder Tosun. Prostaglandin E2 ile Doğum İndüksiyonu: Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Deneyimi. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi [Internet]. 2016 Apr. 1;13(2):61-4. Available from: https://izlik.org/JA24RA36UL