Bu çalışmanın amacı Ceylanpınar Çiftliği’nin 20. yüzyıldaki durumunu arşiv belgeleri ve araştırma-inceleme eserler ışığında ele alınmaktır. Bu amaç doğrultusunda Cumhuriyet Arşivi’nde bulunan belgeler incelenmiş ve konu ile ilgili olanlar araştırmaya aktarılmıştır. Araştırmada ele alınan konular bölümler halinde açıklanmıştır. Makalenin giriş bölümünde yeni kurulan Türk Devleti’nin ekonomik bağımsızlığını sağlamak amacıyla attığı adımlar, tarım ve hayvancılığı geliştirmek için kurduğu kurumlar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde Ceylanpınar’ın belediye ve ilçe olması üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Ceylanpınar Çiftliği’nin ne zaman kurulduğuna, çiftliğe “Ceylanpınar” adının niçin ve hangi tarihte verildiğine, 20. yüzyılda çiftlikte yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerine, çiftlik içinde haberleşme sorununun çözülmesine, Ceylanpınar’da içme ve sulama suyu sorununun çözülmesine, nesli tükenmekte olan ceylanların koruma altına alınmasına ve çiftliğe yerleştirilen mültecilerin hangi imkânlarla yerleştirildiğine değinilmiştir. Ceylanpınar Çiftliği hakkında daha önce bu tür bir çalışma yapılmadığı için araştırmanın literatürde bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.
The purpose of this study is to discuss the situation of Ceylanpınar Farm in the 20th century under the light of archival documents and research investigation. In accordance with this purpose, the documents found in the Republic Archives are studied and those related to the topic are transported for research. The present research topics are explained in chapters. In the introductory chapter, information is given about the steps taken by the newly established Turkish State to secure its economic independence and the institutions it established to develop agriculture and livestock. In the first chapter, it is pointed out that Ceylanpınar becoming a municipality and a district. In the second chapter, it is pointed out when Ceylanpınar Farm was established, why and on what date it was named "Ceylanpınar", what activities were carried out in the farm for agriculture and livestock in the 20th century, how the communication problem within the farm was solved, how the drinking and irrigation water problem of Ceylanpınar was solved, the endangered gazelles that were put under protection, and the opportunities for the resettlement of the refugees in the farm. Since there has been no such study on Ceylanpınar Farm, this research aims to fill a gap in the literature.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Tarih ve Gelecek (Journal of History and Future) Uluslararası Hakemli Tarih Araştırmaları Dergisi
DRJI, ResearchBib, Acarindex, ERIH PLUS, ASOS Index, Sindex, SOBİAD, Türk Eğitim İndeksi, Open Access Library (oalib), Eurasian Scientific Journal Index, Google Scholar, Academic Keys, Journal Factor, Index Copernicus, CiteFactor, idealonline, SciLit, Road, Crosreff, Journal TOC, MAKTABA, INTERNATIONAL ISSN, CORE, PAPERITY, INGENTA, OPENAIRE