Ekonomisi tarıma dayanan toplumlar çekirge ve domuz başta olmak üzere tarımsal üretime zarar veren çeşitli hayvanlara karşı yüzyıllar boyunca mücadele etmek zorunda kalmışlardır. Tarlalardaki ekinlere, bağ ve bahçelerdeki meyvelere zarar veren kargalar da tarım toplumlarının mücadele ettiği hayvanlardan biri olagelmiştir. Bu mücadele çoğu zaman çiftçiler ve halk eliyle sürdürülmüş; yerel ve mahalli yönetimler almış oldukları kararlar ve çıkarmış oldukları kanunlarla mücadelenin yasal ve idarî zeminini hazırlamışlardır. İdarî ve yasal düzenlemelerle mücadelenin kimler tarafından hangi şartlar altında nasıl gerçekleştirileceği belirlenmiş; ödül ve ceza mekanizması işletilerek halkın yürütülen mücadeleye katılımı teşvik edilmiştir. Kargalar yalnızca kırsal alanda geçimini çiftçilikle temin eden köylülerin değil aynı zamanda şehir ve şehirliler için de büyük bir sorun olabilmişlerdir.
Çalışmanın ilk kısmında Osmanlı Arşiv belgeleri üzerinden Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Edirne ve İstanbul çevresinde karşılaşılan karga istilaları ve bunlara karşı alınan önlemler ve yürütülen mücadelelere değinilmiştir. İkinci kısımda ise Cumhuriyet döneminde Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde yapılan mücadeleler dönemin ulusal gazeteleri ve Meclis Tutanakları üzerinden aktarılmaya ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada Anadolu topraklarında bir zararlı olarak kargalara karşı yürütülen mücadeleler, halkın şikayetleri, alınan önlemler, idarî ve yasal düzenlemeler ile mücadele yöntemleri ve elde edilen sonuçlar aracılığıyla anlatılmaya ve değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Societies whose economy is based on agriculture have had to struggle for centuries against various animals that harm agricultural production, especially grasshoppers and pigs. Crows, which damage the crops in the fields and the fruits in the vineyards and gardens, have been one of the animals fought by agricultural societies. This struggle was mostly carried on by the farmers and the civilian population. Central and local governments have prepared the legal and administrative ground for the struggle with the decisions they have taken and the laws they have enacted. By means of administrative and legal regulations, it has been determined by whom and under what conditions the struggle will be carried out; the participation of the public in the struggle has been ensured by operating the reward and punishment mechanism. Crows have been a big problem not only for the villagers who make a living from farming in the countryside, but also for the city and city dwellers.
In the first part of the study, the crow invasions encountered in Edirne and Istanbul in the last periods of the Ottoman Empire, the measures taken against them and the struggles were discussed through the documents obtained from the Ottoman Archive. In the second part of study, the struggles made in various cities of Anatolia during the Republican period were tried to be conveyed and evaluated through the national newspapers of the period and the parliamentary minutes. In the second part of the study, the struggles made in various cities of Anatolia during the Republican period were tried to be conveyed and evaluated through the national newspapers of the period and the parliamentary minutes. In this study, the struggles against crows as a pest in Anatolian lands were tried to be explained and evaluated through the complaints of the people, the measures taken, the methods of struggle with the administrative and legal regulations and the results obtained.
Ottoman Empire Republic of Türkiye Crow Agricultural Pest Destruction
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 8 Sayı: 4 |
Tarih ve Gelecek (Journal of History and Future) Uluslararası Hakemli Tarih Araştırmaları Dergisi
DRJI, ResearchBib, Acarindex, ERIH PLUS, ASOS Index, Sindex, SOBİAD, Türk Eğitim İndeksi, Open Access Library (oalib), Eurasian Scientific Journal Index, Google Scholar, Academic Keys, Journal Factor, Index Copernicus, CiteFactor, idealonline, SciLit, Road, Crosreff, Journal TOC, MAKTABA, INTERNATIONAL ISSN, CORE, PAPERITY, INGENTA, OPENAIRE