Obezite; kişilerde sağlığı bozacak ölçüde ağırlık artışı ve paralelinde vücut yağ oranının artışı ile tanımlanan çağımızın küresel bir halk sağlığı problemidir. İnsan yaşamını fazlasıyla etkileyen obezitenin nedenleri irdelendiğinde hem fizyolojik hem de psikolojik birçok neden sıralanmaktadır. Duygusal yeme davranışı da fiziksel açlıktan ziyade olumsuz duygulara yanıt olarak ortaya çıkan yeme ya da yememe davranışıdır. Araştırmalara göre, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek gıdalar, beynin serotonin seviyelerini artırarak stresin azalmasına katkıda bulunmaktadır. Ancak, bu süreç bireylerde rahatlama sağlarken uzun vadede obezite riskini artırmaktadır. Ayrıca, diyet yapan bireylerde, kısıtlayıcı beslenme alışkanlıklarının duygusal yeme davranışını tetiklediği ve kilo kontrolünü zorlaştırdığı gözlemlenmiştir. Stres ve duygusal yemenin obezite üzerindeki etkileri dikkate alındığında, bu davranışların yönetimi obezite tedavisinin kritik bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda multidisipliner yaklaşımların, özellikle diyetisyen, psikolog ve psikiyatri uzmanlarının iş birliği ile tedavi etkinliğinin artabileceği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra, stres yönetimine yönelik destekleyici müdahalelerin ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının teşvik edilmesi önerilmektedir. Bu derlemenin amacı; obezite ve duygusal yeme arasındaki ilişkiyi ve bu durumun yaygınlığını anlayarak, planlanacak araştırmalar için güncel literatür ışığında bir ön bilgi sunmaktır.
Obesity is a global public health problem of our age, defined as weight gain that impairs health and an increase in body fat. When the causes of obesity, which greatly affects human life, are examined, many physiological and psychological reasons are listed. Emotional eating behavior is the behavior of eating or not eating that occurs in response to negative emotions rather than physical hunger. According to research, foods with high carbohydrate and fat content contribute to the reduction of stress by increasing the brain's serotonin levels. However, while this process provides relaxation in individuals, it increases the risk of obesity in the long term. In addition, it has been observed that restrictive eating habits trigger emotional eating behavior and make weight control difficult in individuals who are on a diet. Considering the effects of stress and emotional eating on obesity, the management of these behaviors is considered a critical part of obesity treatment. In this context, it is thought that multidisciplinary approaches, especially the collaboration of dietitians, psychologists and psychiatrists, can increase the effectiveness of treatment. In addition, it is recommended that supportive interventions for stress management and healthy lifestyle habits be encouraged. The purpose of this review; The aim of this study is to provide preliminary information for planned research in the light of current literature by understanding the relationship between obesity and emotional eating and the prevalence of this condition.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Public Health Nutrition |
| Journal Section | Reviews |
| Authors | |
| Publication Date | April 30, 2025 |
| Submission Date | November 25, 2024 |
| Acceptance Date | January 28, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 4 Issue: 1 |