Aim: This study was conducted to determine the consumption
frequencies of food how affect the risk factors of cardiovascular
system patients.
Materials and Methods: This study, which was planned
as a cross-sectional study, was performed with 62 patients who
were voluntary among the patients with cardiovascular disease
in Gümüşhane State Hospital. The anthropometric measurements
of the patients were taken by the researcher with the appropriate
methods. Pearson Correlation Analysis was used to evaluate the
data.
Findings: There was a positive relationship between fast
food (r=0,260, p=0,041) and cakes, cookies, sweets consumption
frequency with LDL-cholesterol levels (r=0,252,p=0,048) and
between the red meat (r=0,254, p=0,046) and milk and dairy
products consumption frequency with body mass indexes (r=0,326,
p=0,006). Also, HDL-cholesterol values of individuals increased
as milk and dairy products and egg consumption frequency
increased (r=0,343, p=0,010 and r=0,262,p=0,039, respectively).
Similarly, the increase in the frequency of tea/coffee consumption
of individuals increased the HDL-cholesterol level (r=0,309,
p=0,015). In addition to this, it was found that there was a negative
correlation between the frequency of desserts, bagels and pastry
etc. consumption among the triglyceride levels of individuals as
well as between the frequency of consumption of vegetables and
fruits with the waist circumference of individuals.
Conclusion: Consequently, while, the consumption of desserts,
sweets, fast food and pastries negatively affect the risk factors
of cardiovascular disease, the consumption of milk and dairy
products, coffee/tea, egg have a positive effect on cardiovascular
diseases by increasing HDL-cholesterol.
Amaç: Bu çalışma besin tüketim sıklıklarının kardiyovasküler
sistem hastalıklarının risk faktörlerini nasıl etkilediğini belirlemek
amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Kesitsel bir araştırma olarak planlanan
bu çalışma Gümüşhane Devlet Hastanesinde, kardiyovasküler
hastalığı olan bireyler arasından gönüllü olan 62 hasta ile yapılmıştır.
Hastaların antropometrik ölçümleri araştırmacı tarafından uygun
yöntemlerle alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Pearson
Korelasyon Analizi kullanılmıştır.
Bulgular: Fast food (r=0,260, p=0,041) ve kek, kurabiye,
şekerleme tüketimi sıklığı ile LDL-kolesterol düzeyi (r=0,252,
p=0,048) arasında, bireylerin kırmızı et (r=0,254, p=0,046) ve süt
ve süt ürünleri tüketim sıklığıyla beden kütle indeksleri (r=0,326,
p=0,006) arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca süt ve
süt ürünleri ile yumurta tüketim sıklığı arttıkça bireylerin HDLkolesterol
değerleri de artmıştır (sırasıyla r=0,343, p=0,010 ve
r=0,262, p=0,039). Yine benzer olarak bireylerin çay/kahve
tüketim sıklığındaki artış HDL-kolesterol düzeyini arttırmıştır
(r=0,309, p=0,015). Bunun dışında hamur tatlıları, simit, poğaça
vb. tüketim sıklığıyla bireylerin trigliserit düzeyleri arasında,
ayrıca sebze ve meyve tüketim sıklığı ile bireylerin bel çevresi
arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Sonuç: Sonuç olarak hamur tatlıları, şekerleme, fast food ve
hamur işleri tüketimi kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini
olumsuz yönde etkilerken, süt ve süt ürünleri, kahve/çay ile
yumurta tüketimi HDL kolesterolü arttırarak kardiyovasküler
hastalıklar üzerinde olumlu yönde bir etkiye sahiptir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | March 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 1 |