Objective: In recent years, we have come across articles on the positive effects of nutrition in disease prevention and treatment processes. The microbiota formed by bacteria in the human body can play a role in various diseases and cancer. There is some information on the prevention and treatment of colon cancer by products called postbiotics produced by some bacteria in this flora. It was aimed to investigate the therapeutic effects of ayran, an ingredient rich in postbiotic products, on colon cancer.
Materials and Methods: This study evaluates the effects of postbiotic LTW 35 on normal colon fibroblast (CRL-1459) and colon cancer (CCL-224) cell lines. CRL-1459 cells treated with TT X100 for cytotoxicity and CCL-224 cells grown to sufficient density were exposed to normal buttermilk and buttermilk containing 1%, 2%, 3%, and 4% postbiotic LTW 35. Cell viability was assessed using the MTT assay, and tumor activity was measured via the Ca 19-9 tumor marker.
Results: The viability of CRL-1459 colon fibroblast cells decreases progressively with increasing concentrations of TT X100, reaching its lowest level at 0.5%. The viability of colorectal cancer cells is reduced as the concentration of postbiotic LTW 35 (Streptococcus thermophilus ATA-LTC St140700, Bifidobacterium animalis ATA-BSLA0310, Lactobacillus acidophilus ATA-LAP1201 ferment extract lysate) increases, with the lowest viability observed at 4%. Ca19-9 tumor marker levels in cancer cells decrease gradually with increasing concentrations of postbiotic LTW 35, showing the most significant reduction at 4%.
Conclusion: Postbiotic LTW 35-enriched buttermilk restores the viability of TTX 100-damaged normal colon fibroblast cells and reduces the viability of colorectal cancer cells in a concentration-dependent manner, indicating both restorative and anticancer effects. The observed decrease in Ca19-9 tumor marker levels further highlights its potential in reducing tumor activity.
yok
yok
yok
yok
Giriş: Son yıllarda hastalıklardan korunma ve tedavi süreçlerinde beslenmenin olumlu etkilerine ilişkin makalelere rastlıyoruz. İnsan vücudundaki bakterilerin oluşturduğu mikrobiyota çeşitli hastalıklarda ve kanserde rol oynayabiliyor. Bu florada yer alan bazı bakterilerin ürettiği postbiyotik adı verilen ürünlerle kolon kanserinin önlenmesi ve tedavisi konusunda bazı bilgiler mevcuttur. Bu çalışmada, postbiyotik ürünler açısından zengin bir bileşen olan ayranın kolon kanseri üzerindeki tedavi edici etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, postbiyotik LTW 35'in normal kolon fibroblast (CRL-1459) ve kolon kanseri (CCL-224) hücre hatları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Sitotoksisite için TT X100 ile muamele edilen CRL-1459 hücreleri ve yeterli yoğunlukta büyütülen CCL-224 hücreleri normal ayrana ve %1, %2, %3 ve %4 postbiyotik LTW 35 içeren ayrana maruz bırakılmıştır. Hücre canlılığı MTT testi kullanılarak değerlendirilmiş ve tümör aktivitesi Ca 19-9 tümör belirteci ile ölçülmüştür.
Bulgular: CRL-1459 kolon fibroblast hücrelerinin canlılığı, artan TT X100 konsantrasyonları ile düzenli olarak azalmış ve %0,5'te en düşük seviyeye ulaşmaktadır. Kolorektal kanser hücrelerinin canlılığı, postbiyotik LTW 35 (Streptococcus thermophilus ATA-LTC St140700, Bifidobacterium animalis ATA-BSLA0310, Lactobacillus acidophilus ATA-LAP1201 ferment ekstrakt lizatı) konsantrasyonu arttıkça azalmakta ve en düşük canlılık %4'te gözlenmektedir. Kanser hücrelerindeki Ca19-9 tümör işaretleyici seviyeleri, artan postbiyotik LTW 35 konsantrasyonları ile kademeli olarak azalmakta ve en önemli azalma %4'te görülmektedir.
Sonuç: Postbiyotik LTW 35 ile zenginleştirilmiş ayran, TTX 100 ile hasar görmüş normal kolon fibroblast hücrelerinin canlılığını geri kazandırmakta ve kolorektal kanser hücrelerinin canlılığını konsantrasyona bağlı bir şekilde azaltarak hem onarıcı hem de antikanser etkilerini göstermektedir. Ca19-9 tümör marker seviyelerinde gözlenen düşüş, tümör aktivitesini azaltma potansiyelini daha da vurgulamaktadır.
yok
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Immunology (Other), Medical Microbiology (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | yok |
Early Pub Date | January 1, 2025 |
Publication Date | February 14, 2025 |
Submission Date | December 27, 2024 |
Acceptance Date | January 1, 2025 |
Published in Issue | Year 2024 |
Creative Commons Attribution Non-Commercial License: The articles in the Journal of Immunology and Clinical Microbiology are open access articles licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non-Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/) which permits unrestricted, non-commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited.