Review

Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi

Volume: 5 Number: 1 July 13, 2019
TR EN

Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi

Abstract

Modernitenin bir programı olan modernizm; sanat, kültür, edebiyat, toplumsal yapılar ve günlük yaşamın modern bir yapıya bürünmesi için ortaya çıkmış bir akımdır. Modernite tarihsel bir süreci ifade ederken modernizm onun sistemleşmiş ve genel kurallara sahip olan halidir. Modernizm “geçmişe ve geleneğe karşı çıkan, ticaretten felsefeye her şeyin irdelenmesi, tartışılması ve sorgulanması gerekliliğini savunan, eski değerleri yıkıp çağdaş olanı inşa etmeye” dayanan bir harekettir. Bu bağlamda geleneksel, toplumsal, siyasal ve kültürel değerlerin geçerliliğini kaybettiğini savunan bu akım, geçmişle olan bütün bağların kopmasına ve toplumsal sorunlarla beraber bireyin “yalnızlaşmasına ve yabancılaşmasına” sebep olacaktır. Bu çalışmada Yavuz Bülent Bakiler’in şiirlerinde modernizmin eleştirisi incelenmiştir. Bakilerin şiirlerinde “modernizm ve kentleşme olgusu, Türk toplumuna özgü değerlerin yitimi, Batılı yaşam tarzını benimseyen ve kendi ülkesinin gerçeklerine yabancılaşan, sibernetik bir insana dönüşen aydın” gibi konular dile getirilmiştir. Şair şiirleriyle bir aydın olarak toplumsal değişimle gelen yeniliklerin sorgulanması gerektiğini ve modernizm adı altında dayatılan fikirlerin kimliksizleştirme politikası olduğunu vurgulamıştır.  

                                           

 


Keywords

References

  1. KAYNAKÇA AKAY, Ali (2005) Postmodernizm, İstanbul: L&M Yayınları.2. AKTULUM, Kubilay (2008) Parçalılık/Süreklilik/Kopukluk, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi ART-E 2008-01.3. BAKİLER, Yavuz Bülent (2013), Harman, İstanbul: Yakın Plan Yayınları.4. CEVİZCİ, Ahmet (1999), Felsefe Sözlüğü, İstanbul: Paradigma Yayınları. 5. DER LOO, H., V., REIJEN, W. (2014), Modernleşmenin Paradoksları (Çev.: Kadir Canatan), İstanbul: İnsan Yayınları. 6. ECEVİT, Yıldız (2001), Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, İletişim Yayınları: İstanbul.7. FROMM, Erich (2014a), Sağlıklı Toplum (Çev. Yurdanur Salman-Zeynep Tanrısever), İstanbul: Payel Yayınları.8. --------------------- (2015b); Yeni Bir İnsan Yeni Bir Toplum, İstanbul: Say Yayınları.9. ---------------------- (2015c); Analitik Sosyoloji-Modern Çağın Telaşı, Vicdanın Yitimi ve Varoluş, (Çev.: Sevra Fırıncıoğulları), İstanbul: Gece Kitaplığı.10. ---------------------- (1996d), Özgürlükten Kaçış, (Çev.: Şemsa Yeğin), İstanbul: Payel Yayınları. 11. GİDDENS, Anthony (1994), Modernliğin Sonuçları, (Çev.: Ersin Kuşdil), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.12. JEANNE, Abel (2000) “Modernite Nedir?”, Modernite versus Postmodernite, (Der.: Mehmet Küçük) Ankara: Vadi Yayınları.13. SARUP, Madan (2004), Post-yapısalcılık ve Postmodernizm, (Çev.: Abdülbaki Güçlü), Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları. 14. ŞAYLAN, Gencay (2009); Postmodernizm, İstanbul: İmge Kitapevi.15. TOURAINE, Alain (2016), Modernliğin Eleştirisi, (Çev.: Hülya Uğur Tanrıöver), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Review

Publication Date

July 13, 2019

Submission Date

November 4, 2018

Acceptance Date

March 3, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 5 Number: 1

APA
Akça, H. (2019). Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi. The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences, 5(1), 30-37. https://doi.org/10.34137/jilses.478314
AMA
1.Akça H. Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi. JILSES. 2019;5(1):30-37. doi:10.34137/jilses.478314
Chicago
Akça, Hilal. 2019. “Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi Ve Sibernetik İnsan Tipi”. The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences 5 (1): 30-37. https://doi.org/10.34137/jilses.478314.
EndNote
Akça H (July 1, 2019) Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi. The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences 5 1 30–37.
IEEE
[1]H. Akça, “Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi”, JILSES, vol. 5, no. 1, pp. 30–37, July 2019, doi: 10.34137/jilses.478314.
ISNAD
Akça, Hilal. “Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi Ve Sibernetik İnsan Tipi”. The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences 5/1 (July 1, 2019): 30-37. https://doi.org/10.34137/jilses.478314.
JAMA
1.Akça H. Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi. JILSES. 2019;5:30–37.
MLA
Akça, Hilal. “Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi Ve Sibernetik İnsan Tipi”. The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences, vol. 5, no. 1, July 2019, pp. 30-37, doi:10.34137/jilses.478314.
Vancouver
1.Hilal Akça. Yavuz Bülent Bakiler’in Şiirlerinde Modernizm Eleştirisi ve Sibernetik İnsan Tipi. JILSES. 2019 Jul. 1;5(1):30-7. doi:10.34137/jilses.478314