Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması
Abstract
Daire Paketleme Problemi (DPP), palet veya farklı bir alan içine daire şeklindeki nesnelerin birbirleriyle çakışmayacak ve yerleştirildiği alandan dışarı taşmayacak şekilde yerleştirilmesi problemini ifade etmektedir. Bu problemin amacı, dairelerin yerleştirilmesi sırasında kapladığı alanı (veya daire sayısını) maksimize etmek ve yerleşim sırasında oluşan atık alanları minimize etmektir. Yerleştirilen daireler, kendi aralarında özdeş veya özdeş olmayan türden olmakla birlikte, dairelerin yerleştirildiği alanlar daire, kare, dikdörtgen, üçgen gibi farklı geometrik şekillerde olabilmektedir. DPP’ye yönelik olarak, doğa bilimlerinden mühendislik tasarımına kadar birçok uygulama alanın olduğu söylenebilir. Çalışma kapsamında konuya ilişkin literatür incelendiğinde, tesis planlaması, otomotiv, elektronik, havacılık, savunma sanayi, gıda, inşaat, boya, cam, ahşap sanayi vb. gibi gerçek dünya alanlarında ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple son yıllarda DPP ile ilgili çalışmaların literatürde hızlı bir biçimde arttığı görülmektedir. Görülen bu artışla birlikte, çalışmaları bir araya getiren güncel bir literatür çalışmasına ihtiyacın olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, DPP ve bu problemin çözümüyle ilgili kapsamlı bir literatür araştırması ve matematiksel modeller yer almaktadır. Ayrıca dairelerin, daire-kare-dikdörtgen alanlara yerleştirilmesi ile ilgili literatürdeki çalışmalar ayrı ayrı kategorize edilerek araştırmacılara sunulmuştur.
Keywords
References
- [1] M. Chen, X. Tang, T. Song, Z. Zeng, X. Peng, S. Liu, “Greedy heuristic algorithm for packing equal circles into a circular container”, Computer & Industrial Engineering, 119, 114–120, (2018).
- [2] C. O. Lopez, J. E. Beasley, “Packing unequal circles using formulation space search”, Computer & Operations Research, 40, 1276–1288, (2013).
- [3] H. Dyckhoff, “A typology of cutting and packing problems”, European Journal of Operational Research, 44, 145–159, (1990).
- [4] G. Wascher, H. Haußner, H. Schumann, “An improved typology of cutting and packing problems”, European Journal of Operational Research, 183, 1109–1130, (2007).
- [5] M. Hifi, R. M'hallah, “A literature review on circle and sphere packing problems: models and methodologies”, Advances in Operations Research, 150624, 22, (2009).
- [6] G. Malfatti, “Memoria sopra un problema sterotomico”, Memorie di Matematica e di Fisica della Societa Italiana delle Scienze, 10, 235–244, (1803).
- [7] H. Lob, H. W. Richmond, “On the solutions of Malfatti’s problem for triangle” Proceedings of the London Mathematical Society, s2-30, 287-304, (1930).
- [8] K. He, M. Huang, C. Yang, “An action-space-based global optimization algorithm for packing circles into a square container”, Computer & Operations Research, 58, 67–74, (2015).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Computer Software
Journal Section
Research Article
Publication Date
June 30, 2020
Submission Date
May 21, 2020
Acceptance Date
June 29, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 2 Number: 1
APA
Hakyemez, S., & Özcan, U. (2020). Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması. Journal of Information Systems and Management Research, 2(1), 18-31. https://izlik.org/JA26SX69PL
AMA
1.Hakyemez S, Özcan U. Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması. JISMAR. 2020;2(1):18-31. https://izlik.org/JA26SX69PL
Chicago
Hakyemez, Sedat, and Uğur Özcan. 2020. “Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması”. Journal of Information Systems and Management Research 2 (1): 18-31. https://izlik.org/JA26SX69PL.
EndNote
Hakyemez S, Özcan U (June 1, 2020) Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması. Journal of Information Systems and Management Research 2 1 18–31.
IEEE
[1]S. Hakyemez and U. Özcan, “Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması”, JISMAR, vol. 2, no. 1, pp. 18–31, June 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA26SX69PL
ISNAD
Hakyemez, Sedat - Özcan, Uğur. “Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması”. Journal of Information Systems and Management Research 2/1 (June 1, 2020): 18-31. https://izlik.org/JA26SX69PL.
JAMA
1.Hakyemez S, Özcan U. Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması. JISMAR. 2020;2:18–31.
MLA
Hakyemez, Sedat, and Uğur Özcan. “Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması”. Journal of Information Systems and Management Research, vol. 2, no. 1, June 2020, pp. 18-31, https://izlik.org/JA26SX69PL.
Vancouver
1.Sedat Hakyemez, Uğur Özcan. Daire Paketleme Problemi: Bir Literatür Çalışması. JISMAR [Internet]. 2020 Jun. 1;2(1):18-31. Available from: https://izlik.org/JA26SX69PL