Research Article
BibTex RIS Cite

Cattle Feeding Habits of Cattle Enterprises in Narman County of Erzurum Province

Year 2018, , 341 - 349, 31.03.2018
https://doi.org/10.21597/jist.407894

Abstract

This study was carried out in order to reveal cattle nutrition and feeding habits of cattle enterprises

in Narman country of Erzurum province. For this purpose, some data were obtained by conducting face to face

survey study with 208 producers in Narman and it’s villages. According to the findings obtained in the survey,

it was determined that 80.8% of the enterprises produced forage crops. In these enterprises, alfalfa (61.5%) and

barley (60.1%) were mainly planted, but production of corn silage which is a major roughage feed was at low level

(%7.7). Pasture utilization ratio was 96.2% and cattle herds generally moved into the pasture in May (47.5%) or

June (37%). Time interval that herds are grazed in pasture as determined as 3 months (31%) or 4 months (68%). It

was also found out that 41% of the cattle breeder had a chance to move to the upland, they mostly went there in May

or June and stayed in the upland for 4 months (43%). While wheat and barley straws (27%) take the first order as

roughage in the enterprises, they were followed by alfaalfa hay (21%) and grass hay (16%). Silage (7%) was used at

a low level. In enterprises crushed barley (34%), feed for fattening (23%) and feed for milk production (22%) were

mostly used as concentrated feed. Excessive pasture usage in the country makes it necessary to improve the quality

of pasture and to increase the production of forage crops, especially corn silage. Also concentration of agricultural

extension services in rural areas will be beneficial for ranchers.

References

  • Anonim 2017a. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Cayir-Mera-ve-Yem-Bitkileri Erişim tarihi: 21.03.2017.
  • Anonim 2017b. Bitkisel ve Hayvansal Üretim İstatistikleri. http://tuik.gov.tr/ [Erişim tarihi:21.03.2017]
  • Bakır G, Demirel M, 2001. Van İli ve İlçelerindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1):29-37
  • Bakır G, Han F, 2014. Yalova ilindeki işletmelerin yapısal özelliklerini etkileyen faktörler: Yem ve besleme alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1:55-62.
  • Bogdanović V, Đedović R, Perišić P, Stanojević D, Petrović MD, Trivunović S, Kučević D, Petrović MM, 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry. 28 (4): 689-696
  • Budağ C, Keçeci Ş, 2013. Van’da büyükbaş hayvan besilerinde kullanılan yemler ve besi şekillerine ilişkin bir anket çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bil. Ens. Derg. 18 (1-2):48-61
  • Cochran WG, 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York, USA. 448 p.
  • Daş A, İnci H, Karakaya E, Şengül AY, 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk Tarım ve Doğa Bil. Derg. 1(3): 421-429
  • Demir P, Aksu Elmalı D, Işık S, Tazegül R, Ayvazoğlu C, 2013. Kars İli Süt sığırcılık işletmelerinde yem kullanımı ve hayvan besleme alışkanlıklarının ekonomik önemi. Atatürk Üniv. Vet. Bil. Derg. 8(3): 229-236
  • Diler A, Koçyiğit R, Yanar M, Aydin R, Güler O, Avcı M, 2016. Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinde sığır besleme uygulamaları üzerine bir araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(1): 149.
  • Dou Z, Galligan DT, Ramberg JCF , Meadows C, Ferguson J D, 2001. A Survey of dairy farming in Pennsylvania: Nutrient Management Practices and Implications. J Dairy Sci. 84(4): 966-973.
  • Han Y, Bakır G, 2009. Ergani İlçesindeki özel besi işletmelerinde besi uygulamaları ve ırk tercihleri. 6. Zootekni Bilim Kongresi 24-26 Haziran, Erzurum.
  • Heinrichs AJ, Kiernan NE, Graves RE, Hutchinson LJ, 1987. Survey of calf and heifer management practices in Pennsylvania Dairy Herds. J Dairy Sci 70(4): 896-904.
  • Kaygısız A, Tümer R, 2009. Kahramanmaraş İli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri: 3. Hayvan besleme alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 12(1): 48-52.
  • Önal AR, Özder M, 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(2): 197-203.
  • Özdemir YÖ, Karaman S, 2008. Tokat Merkez İlçedeki süt sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden yeterliliklerinin ve geliştirme olanaklarının araştırılması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 1(2): 27-36.
  • Özyürek S, Koçyiğit R, Tüzemen N, 2014. Erzincan İlinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı İlçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 19-26.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürkan EK, 2007. Tekirdağ İli Süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerin siyah alaca süt sığırı popülasyonunun çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3): 297-305.
  • Tilki M, Aydın E, Sarı M, Aksoy AR, Önk, K, 2013. Kars İli sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: 1. Mevcut durum. Kafkas üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1): 109-116, 2013. T ugay A, Bakır G, 2008. Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 39(2): 231-239.
  • Uzal S, Uğurlu N, 2006. Konya ili besi sığırı işletmelerinin yapısal analizi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(40): 131-139.
  • Vasseur E, Borderas F, Cue RI, Lefebvre D, Pellerin D, Rushen J, Wade KM, Passillé AM, 2010. A survey of dairy calf management practices in Canada that affect animal welfare. Journal of Dairy Science. 93(3): 1307-1315.
  • Yamane T, 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E, Literatür Yayınları: 53, İstanbul, TÜRKİYE. 528 s.
  • Yıldız N, Bircan H, 2006. Uygulamalı İstatistik. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, TÜRKİYE. 402 s.

Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri

Year 2018, , 341 - 349, 31.03.2018
https://doi.org/10.21597/jist.407894

Abstract

Bu araştırma, sığır yetiştiricilerinin sığır besleme ve yemleme alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla
Erzurum İli Narman İlçesi’nde yapılmıştır. Bu amaçla Narman ilçe ve köylerinde 208 işletme sahibiyle anket
çalışması yapılarak veriler elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre yetiştiricilerin % 80.8’inin
yem bitkisi üretimi yaptığı saptanmıştır. Bu işletmelerde çoğunlukla yonca (% 61.5) ve arpa (% 60.1) üretimi
yapıldığı belirlenmiştir. Ancak önemli kaba yem kaynağı olan silajlık mısır üretimi düşük düzeyde (% 7.7)
yapılmaktadır. Mera kullanım oranı % 96.2 olup genellikle Mayıs (% 47.5) veya Haziran (% 37) aylarında meraya
çıkış gerçekleşmektedir. Meradan yararlanma süreleri ise 3 ay (% 31) veya 4 ay (% 68) olarak belirlenmiştir.
İşletmelerin % 41’inin yaylaya çıkma imkânı olduğu, Mayıs-Haziran aylarında yaylalara çıktıkları ve çoğunlukla
4 ay (% 43) kaldıkları tespit edilmiştir. İşletmelerde kullanılan kaba yem kaynaklarında buğday-arpa samanı
(% 27) ilk sırayı alır iken bunu kuru yonca (% 21) ve kuru çayır otu (%16) takip etmektedir. Silaj ise düşük düzeyde
(% 7) kullanılmaktadır. İşletmelerde kesif yem olarak genellikle arpa kırması (% 34), besi yemi (% 23) ve süt yemi
(% 22) kullanılmaktadır. İlçede meranın ıslah edilerek, aktif kullanımı, yem bitkileri üretimi ve özellikle mısır silajı
üretiminin arttırılması gerekli görülmektedir. Ayrıca tarımsal yayım hizmetlerinin kırsal alanlarda yoğunlaştırılması
yetiştiriciler için faydalı olacaktır.

References

  • Anonim 2017a. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı http://www.tarim.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Cayir-Mera-ve-Yem-Bitkileri Erişim tarihi: 21.03.2017.
  • Anonim 2017b. Bitkisel ve Hayvansal Üretim İstatistikleri. http://tuik.gov.tr/ [Erişim tarihi:21.03.2017]
  • Bakır G, Demirel M, 2001. Van İli ve İlçelerindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1):29-37
  • Bakır G, Han F, 2014. Yalova ilindeki işletmelerin yapısal özelliklerini etkileyen faktörler: Yem ve besleme alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1:55-62.
  • Bogdanović V, Đedović R, Perišić P, Stanojević D, Petrović MD, Trivunović S, Kučević D, Petrović MM, 2012. An assesment of dairy farm structure and characteristics of dairy production sytems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry. 28 (4): 689-696
  • Budağ C, Keçeci Ş, 2013. Van’da büyükbaş hayvan besilerinde kullanılan yemler ve besi şekillerine ilişkin bir anket çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bil. Ens. Derg. 18 (1-2):48-61
  • Cochran WG, 1977. Sampling Techniques. 3rd Edition. John Wiley&Sons. New York, USA. 448 p.
  • Daş A, İnci H, Karakaya E, Şengül AY, 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk Tarım ve Doğa Bil. Derg. 1(3): 421-429
  • Demir P, Aksu Elmalı D, Işık S, Tazegül R, Ayvazoğlu C, 2013. Kars İli Süt sığırcılık işletmelerinde yem kullanımı ve hayvan besleme alışkanlıklarının ekonomik önemi. Atatürk Üniv. Vet. Bil. Derg. 8(3): 229-236
  • Diler A, Koçyiğit R, Yanar M, Aydin R, Güler O, Avcı M, 2016. Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinde sığır besleme uygulamaları üzerine bir araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(1): 149.
  • Dou Z, Galligan DT, Ramberg JCF , Meadows C, Ferguson J D, 2001. A Survey of dairy farming in Pennsylvania: Nutrient Management Practices and Implications. J Dairy Sci. 84(4): 966-973.
  • Han Y, Bakır G, 2009. Ergani İlçesindeki özel besi işletmelerinde besi uygulamaları ve ırk tercihleri. 6. Zootekni Bilim Kongresi 24-26 Haziran, Erzurum.
  • Heinrichs AJ, Kiernan NE, Graves RE, Hutchinson LJ, 1987. Survey of calf and heifer management practices in Pennsylvania Dairy Herds. J Dairy Sci 70(4): 896-904.
  • Kaygısız A, Tümer R, 2009. Kahramanmaraş İli süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri: 3. Hayvan besleme alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bil. Dergisi, 12(1): 48-52.
  • Önal AR, Özder M, 2008. Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(2): 197-203.
  • Özdemir YÖ, Karaman S, 2008. Tokat Merkez İlçedeki süt sığırı ahırlarının yapısal ve çevre koşulları yönünden yeterliliklerinin ve geliştirme olanaklarının araştırılması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 1(2): 27-36.
  • Özyürek S, Koçyiğit R, Tüzemen N, 2014. Erzincan İlinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin yapısal özellikleri: Çayırlı İlçesi örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(2): 19-26.
  • Soyak A, Soysal Mİ, Gürkan EK, 2007. Tekirdağ İli Süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerin siyah alaca süt sığırı popülasyonunun çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3): 297-305.
  • Tilki M, Aydın E, Sarı M, Aksoy AR, Önk, K, 2013. Kars İli sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: 1. Mevcut durum. Kafkas üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1): 109-116, 2013. T ugay A, Bakır G, 2008. Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 39(2): 231-239.
  • Uzal S, Uğurlu N, 2006. Konya ili besi sığırı işletmelerinin yapısal analizi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(40): 131-139.
  • Vasseur E, Borderas F, Cue RI, Lefebvre D, Pellerin D, Rushen J, Wade KM, Passillé AM, 2010. A survey of dairy calf management practices in Canada that affect animal welfare. Journal of Dairy Science. 93(3): 1307-1315.
  • Yamane T, 2006. Temel Örnekleme Yöntemleri. Çev. Esin A, Bakır MA, Aydın C, Güzbüzsel E, Literatür Yayınları: 53, İstanbul, TÜRKİYE. 528 s.
  • Yıldız N, Bircan H, 2006. Uygulamalı İstatistik. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, TÜRKİYE. 402 s.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Zootekni / Animal Science
Authors

Abdulkerim Diler This is me 0000-0001-7958-6179

Rıdvan Koçyiğit This is me 0000-0003-4584-9676

Mete Yanar This is me 0000-0002-2280-0899

Recep Aydın 0000-0001-9319-9319

Olcay Güler This is me 0000-0001-8849-8680

Olcay Güler This is me 0000-0001-8849-8680

Publication Date March 31, 2018
Submission Date May 30, 2017
Acceptance Date October 16, 2017
Published in Issue Year 2018

Cite

APA Diler, A., Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., et al. (2018). Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(1), 341-349. https://doi.org/10.21597/jist.407894
AMA Diler A, Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Güler O, Güler O. Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. March 2018;8(1):341-349. doi:10.21597/jist.407894
Chicago Diler, Abdulkerim, Rıdvan Koçyiğit, Mete Yanar, Recep Aydın, Olcay Güler, and Olcay Güler. “Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, no. 1 (March 2018): 341-49. https://doi.org/10.21597/jist.407894.
EndNote Diler A, Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Güler O, Güler O (March 1, 2018) Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri. Journal of the Institute of Science and Technology 8 1 341–349.
IEEE A. Diler, R. Koçyiğit, M. Yanar, R. Aydın, O. Güler, and O. Güler, “Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., vol. 8, no. 1, pp. 341–349, 2018, doi: 10.21597/jist.407894.
ISNAD Diler, Abdulkerim et al. “Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/1 (March 2018), 341-349. https://doi.org/10.21597/jist.407894.
JAMA Diler A, Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Güler O, Güler O. Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8:341–349.
MLA Diler, Abdulkerim et al. “Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 8, no. 1, 2018, pp. 341-9, doi:10.21597/jist.407894.
Vancouver Diler A, Koçyiğit R, Yanar M, Aydın R, Güler O, Güler O. Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8(1):341-9.