Research Article
BibTex RIS Cite

Investigation of The Pathogen Microorganisms in Maras Ice-Cream In Kahramanmaras by The Membrane Filtration Method

Year 2018, , 41 - 46, 30.12.2018
https://doi.org/10.21597/jist.411911

Abstract

In this study, It is aimed to evaluate the microbiological quality of the ice creams offered for sale

in Kahramanmaraş and around. For this purpose ice cream samples held for sale by various companies collected

50 pieces have been studied. In this research, the pathogenic bacteria have been isolated and identified by the

membrane filtration method. At the end of our work; Nine of the 50 ice cream samples were breed. Escherichia

coli, the most important indicator bacterium of the coliform group, was detected in all specimens as a result of

identification of breeding colonies. Membrane filtration method will contribute to public health and science.

References

  • Ahmed AA, Moustafa MK, Marth EH, 1983. Incidence of Bacillus cereus in Milk and Some Milk Products. Journal of Food Protection, 46: 126-128.
  • Baek SY, Lim SY, Lee DH, Min KH, Kim CM, 2000. Incidence and Characterization of Listeria monocytogenes from Domestic and İmportant Food in Korea. Journal of Food Protection, 63 (2): 186-189.
  • Bostan K, Akın B, 2002. Endüstriyal Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 26: 623-629.
  • Chug K, 1997. Salmonella Outbreak from İce Cream. İndian Pediatrick, 33:976-977.
  • Çelik C, Patır B, Saltan S, Güven A, 1995. Elazığda Tüketime Sunulan Dondurmaların Hijyenik Kalitesi ve Genel Koloni Sayısı ile Metilen Mavisi ile İndirgeme Süresindeki Korelasyon Üzerine Araştırması. Selçuk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1 (11): 67-72.
  • Dığrak M, Özçelik S, 1993. Elazığda Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. Gıda, 16 (3): 195-200.
  • Dijuretic T, Wall PG, Nickhols G, 1997. General Outbreaks of İnfectious İntestinal Diseases Associated with Milk and Dairy Products in England and Wales 1992-1996. Comminicable Disases Report, Review 7: 41-45.
  • Ellialtı H, Tokuc K, 1998. Endüstriyal Dondurma Üretiminde Hijyen Geleneksel Süt Ürünleri Sempozyumu, 21-22 Mayıs 1998, Tekirdağ
  • Elliot RP, Clarc DS, Lewis KH, Lundbeck H, Olson JC, Simonsen B, 1982. Microorganisms in Foods 1. Their Significases and Mated of Enumeration, University of Toronto, 434 p.
  • Henessy TW, Hedberg CW, Slutsker L, White KW, Besserwieg MS, 1996 A. National Outbreak of S. entriditis İnfections from İce Cream. New England Journal of Medicine, 334: 1281-1286.
  • ICMSF, 1985 Anonymous. An evaluation of the role of microbiological criteria for foods and food ingredients. National Academy Press, London.
  • Keskin Y, Başkaya Y, Özyaral O, Kıyan P, 2007. Sade Dondurmaların Mikrobiyolojik İncelenmesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 37 (1): 51-58.
  • Khalil A, Hussain A, İmran, Mudassier AQ, Hussain W, 2009. Microbiologigal Quality of İce Cream Sold in Gilgit Town. Pakistan Journal of Nutrition, 8 (9): 1397-1400.
  • Mann, EJ, 1988. İce Cream Part I:Dairy İntle, 53: 13-14.
  • Morgan D, Mawer SL, Harman PL, 1994. The Roll of Home-Made İce Cream as Vehicle of Salmonella enteriditis Phage type 4 İnfection from Fresh Shell Eggs. Epidemiyology İnfection, 113 (1): 21-29.
  • Moshood AY, Tengku HA, Tengku AH, 2013. Assesment of The Bacteriological Quality of İce Cream Offered for Public Consumption in Bauchi. Nigeria. Journal of Pharmacy, Volume 3: 25-30.
  • Özçelik S, (1992). Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuar Kılavuzu. Elazığ Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Yayınları, Yayın No:1, s.135, Elazığ-Türkiye
  • Sağdıç O, Tuluoğlu DD, Özçelik S, 2002. Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (4): 441-446.
  • Tekinşen OC, 1993. Dondurma Üretim Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Besin Kontrolü ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi, Konya-Türkiye
  • Toklu GŞ, Yaygın H, 2000. Antalya piyasasında satılan dondurmaların hijyenik kalitesi. Süt Mikrobiyolojisi Gıda ve Katkı Maddeleri Sempozyumu, 22-23 Haziran 2000, Tekirdağ.
  • TSE, 1992. Dondurma- Süt Esaslı. TS 4265. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Uraz T, 1979. Ankara’da Tüketime Sunulan Sade Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, No: 28, s. 993-1006. Ankara-Türkiye
  • Ünal T, 1973. Ankara Piyasasında Satılan Kaymaklı Dondurmaların Hijyenik Kaliteleri Üzerine Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Kontrolü ve Hijyen Kürsüsü Tisa Matbaacılık Sanayii, Ankara-Türkiye.
  • Wistreich GA, Lechtman M D, 1980. Microbiology. Glencoe Publishing Company No: 3, pp. 280, California-Usa.

Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması

Year 2018, , 41 - 46, 30.12.2018
https://doi.org/10.21597/jist.411911

Abstract

Bu çalışmada, Kahramanmaraş ve çevresinde satışa sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesinin
değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, çeşitli firmalar tarafından satışı yapılan 50 adet dondurma örneği
toplanılarak çalışılmıştır. Bu araştırmada, patojen bakteriler membran filtrasyon yöntemi ile izole ve identifiye
edilmiştir. Çalışmamızın sonucunda; 50 adet dondurma örneğinin 9’unda üreme görülmüştür. Üreme görülen
örneklerin tamamında, koliform grubunun en önemli indikatör bakterisi olan Escherichia coli tesbit edilmiştir.
Dondurma gibi gıda kaynaklı örneklerin Membran filtrasyon yöntemi ile mikroorganizmalar yönünden analiz
edilmesi, halk sağlığı ve bilime katkı sağlayacaktır.

References

  • Ahmed AA, Moustafa MK, Marth EH, 1983. Incidence of Bacillus cereus in Milk and Some Milk Products. Journal of Food Protection, 46: 126-128.
  • Baek SY, Lim SY, Lee DH, Min KH, Kim CM, 2000. Incidence and Characterization of Listeria monocytogenes from Domestic and İmportant Food in Korea. Journal of Food Protection, 63 (2): 186-189.
  • Bostan K, Akın B, 2002. Endüstriyal Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 26: 623-629.
  • Chug K, 1997. Salmonella Outbreak from İce Cream. İndian Pediatrick, 33:976-977.
  • Çelik C, Patır B, Saltan S, Güven A, 1995. Elazığda Tüketime Sunulan Dondurmaların Hijyenik Kalitesi ve Genel Koloni Sayısı ile Metilen Mavisi ile İndirgeme Süresindeki Korelasyon Üzerine Araştırması. Selçuk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 1 (11): 67-72.
  • Dığrak M, Özçelik S, 1993. Elazığda Tüketime Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. Gıda, 16 (3): 195-200.
  • Dijuretic T, Wall PG, Nickhols G, 1997. General Outbreaks of İnfectious İntestinal Diseases Associated with Milk and Dairy Products in England and Wales 1992-1996. Comminicable Disases Report, Review 7: 41-45.
  • Ellialtı H, Tokuc K, 1998. Endüstriyal Dondurma Üretiminde Hijyen Geleneksel Süt Ürünleri Sempozyumu, 21-22 Mayıs 1998, Tekirdağ
  • Elliot RP, Clarc DS, Lewis KH, Lundbeck H, Olson JC, Simonsen B, 1982. Microorganisms in Foods 1. Their Significases and Mated of Enumeration, University of Toronto, 434 p.
  • Henessy TW, Hedberg CW, Slutsker L, White KW, Besserwieg MS, 1996 A. National Outbreak of S. entriditis İnfections from İce Cream. New England Journal of Medicine, 334: 1281-1286.
  • ICMSF, 1985 Anonymous. An evaluation of the role of microbiological criteria for foods and food ingredients. National Academy Press, London.
  • Keskin Y, Başkaya Y, Özyaral O, Kıyan P, 2007. Sade Dondurmaların Mikrobiyolojik İncelenmesi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 37 (1): 51-58.
  • Khalil A, Hussain A, İmran, Mudassier AQ, Hussain W, 2009. Microbiologigal Quality of İce Cream Sold in Gilgit Town. Pakistan Journal of Nutrition, 8 (9): 1397-1400.
  • Mann, EJ, 1988. İce Cream Part I:Dairy İntle, 53: 13-14.
  • Morgan D, Mawer SL, Harman PL, 1994. The Roll of Home-Made İce Cream as Vehicle of Salmonella enteriditis Phage type 4 İnfection from Fresh Shell Eggs. Epidemiyology İnfection, 113 (1): 21-29.
  • Moshood AY, Tengku HA, Tengku AH, 2013. Assesment of The Bacteriological Quality of İce Cream Offered for Public Consumption in Bauchi. Nigeria. Journal of Pharmacy, Volume 3: 25-30.
  • Özçelik S, (1992). Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuar Kılavuzu. Elazığ Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Yayınları, Yayın No:1, s.135, Elazığ-Türkiye
  • Sağdıç O, Tuluoğlu DD, Özçelik S, 2002. Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (4): 441-446.
  • Tekinşen OC, 1993. Dondurma Üretim Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Besin Kontrolü ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Süleyman Demirel Üniversitesi Basımevi, Konya-Türkiye
  • Toklu GŞ, Yaygın H, 2000. Antalya piyasasında satılan dondurmaların hijyenik kalitesi. Süt Mikrobiyolojisi Gıda ve Katkı Maddeleri Sempozyumu, 22-23 Haziran 2000, Tekirdağ.
  • TSE, 1992. Dondurma- Süt Esaslı. TS 4265. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • Uraz T, 1979. Ankara’da Tüketime Sunulan Sade Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, No: 28, s. 993-1006. Ankara-Türkiye
  • Ünal T, 1973. Ankara Piyasasında Satılan Kaymaklı Dondurmaların Hijyenik Kaliteleri Üzerine Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Kontrolü ve Hijyen Kürsüsü Tisa Matbaacılık Sanayii, Ankara-Türkiye.
  • Wistreich GA, Lechtman M D, 1980. Microbiology. Glencoe Publishing Company No: 3, pp. 280, California-Usa.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Biyoloji / Biology
Authors

Metin Tansu Uğuz 0000-0002-3557-1677

Ekrem Kireçci 0000-0001-9446-8584

Publication Date December 30, 2018
Submission Date April 2, 2018
Acceptance Date July 24, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

APA Uğuz, M. T., & Kireçci, E. (2018). Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması. Journal of the Institute of Science and Technology, 8(4), 41-46. https://doi.org/10.21597/jist.411911
AMA Uğuz MT, Kireçci E. Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. December 2018;8(4):41-46. doi:10.21597/jist.411911
Chicago Uğuz, Metin Tansu, and Ekrem Kireçci. “Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması”. Journal of the Institute of Science and Technology 8, no. 4 (December 2018): 41-46. https://doi.org/10.21597/jist.411911.
EndNote Uğuz MT, Kireçci E (December 1, 2018) Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması. Journal of the Institute of Science and Technology 8 4 41–46.
IEEE M. T. Uğuz and E. Kireçci, “Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., vol. 8, no. 4, pp. 41–46, 2018, doi: 10.21597/jist.411911.
ISNAD Uğuz, Metin Tansu - Kireçci, Ekrem. “Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması”. Journal of the Institute of Science and Technology 8/4 (December 2018), 41-46. https://doi.org/10.21597/jist.411911.
JAMA Uğuz MT, Kireçci E. Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8:41–46.
MLA Uğuz, Metin Tansu and Ekrem Kireçci. “Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 8, no. 4, 2018, pp. 41-46, doi:10.21597/jist.411911.
Vancouver Uğuz MT, Kireçci E. Kahramanmaraş Piyasasında Satışa Sunulan Maraş Dondurmasında Patojen Mikroorganizmaların Membran Filtrasyon Yöntemiyle Araştırılması. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2018;8(4):41-6.